Életforma.hu


Joghurtfagyi mangópürével a kánikula napjaira

Joghurtfagyi mangópürével a kánikula napjaira 

Jöhet egy igazi nyári nyalánkság? Ráadásul sokkal finomabb, mint a boltban kapható kész termékek. Dobd fel vele a meleg napokat!
Áfonyás-zöldcitromos sajttorta

Áfonyás-zöldcitromos sajttorta 

Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, önmagában fogyasztva is finom, de isteni és hűsítő nyári sütemények alapjaként is jól működik.
Medvehagyma, az új kedvenc

Medvehagyma, az új kedvenc 

Pár éve új kedvenc tűnt fel a piacon, s ma már szinte minden áruházláncban kapható időről-időre. Ha mi magunk szedjük a természetben a medvehagymát, egyetlen egy dologra figyeljünk, de arra nagyon: nehogy a kísértetiesen hasonlító gyöngyvirág levelét vigyük haza, mert az mérgező!
Gyors, serpenyős vadászpecsenye

Gyors, serpenyős vadászpecsenye 

Remek vacsora vagy egy gyors ebéd? Bármelyik lehet. Tetszés szerint variálhatóak az alapanyagok, és tényleg gyorsan készen van. Én jobban szeretem csirkecomb vagy pulykacomb filéből. A tejszín helyett felönthetjük kókusztejjel vagy más növényi „tejföllel”. Max megint meglep bennünket!
Babapiskóta-torta banánnal

Babapiskóta-torta banánnal 

Szeretem a gyümölcsös édességeket, de ilyenkor, télen igen nehéz egy jó kis „idénysütiset” választani. Ekkor jutott eszembe ez a banános csoda. Állítólag spanyol eredetű. Ha ez igaz, külön örülök neki, hiszen itt, a tél végén igazán jól esik egy kis mediterrán hangulat. A barátnőid szája pedig tárva marad!
Pulyka és zöldbab, avagy az ízek fogságában

Pulyka és zöldbab, avagy az ízek fogságában 

Ha rendesen megnézzük ezt a receptet, nem is kell sok dolog hozzá. 2-3 alapanyag és az ízesítők, ennyi. Na és azok az ízek... ! Steffel Csaba szerint is a pulyka és a zöldbab házassága remek ötlet!
Tejszínes fokhagymakrémleves

Tejszínes fokhagymakrémleves 

 
Selymes gombakrémleves tejszínnel

Selymes gombakrémleves tejszínnel 

Elámultam a barcelonai piacon, amikor megláttam a katalán vidék összes gombáját a szivárvány minden színében. Ehhez képest nálunk sokkal szegényesebb a kínálat még a jobb üzletekben is. Pedig mindenféle gomba mindenféle módon nagy kedvenc a családban. Ez a recept is egyszerű piaci beszerzésből származik, mert apukám imádja. Finom vasárnapi fogás is lehet!
Sport szelet Maxtól

Sport szelet Maxtól 

Ez a sütike Max barátunk régi szerelme. Sokat kerülgették egymást, mert többször is szembe jött vele különböző gasztrooldalakon. Amikor annak idején azon töprengett, mit is készítsen blogja első születésnapjára, Andi szomszédjánál ráakadt a sütés nélküli desszertek között. Remélhetőleg a viszony azóta is tart… Meglátod, a lurkók imádni fogják!
Fritatta, vagyis olasz rántotta, sütőben sütve

Fritatta, vagyis olasz rántotta, sütőben sütve 

A fritatta könnyű állagát a hozzáadott tejszínnek és a sütőben, egyenletesen, minden oldalról kapott hőnek köszönheti. Van, aki meghatározza a tojás-tejszín arányt, de működik megérzésre-szemre elve is.

Francia tejszínes fokhagyma krémleves 

Amikor egy leveshez nem kell tasak… Elképesztő, hogy mi mindent fordítanak le az élelmiszergyártók az instant megoldásra. Azt hiszem, ami nagyon meglepő volt számomra, az a bögrés-mikrós süti volt. Szóval azért ahhoz nem kellett különösebb gasztronómiai tudás, de mégis sikerült egy alutasakot körévarázsolni. Nyilván, tudja a multi, hogy mibe feccöl bele súlyos pénzeket. Pestiesen szólva ki van ez találva. Biztosan látják azt a vásárló közönséget, aki meg is fogja venni. Somogyi Zoltán Max ezért úgy döntött, akkor itt egy leves, amihez nem kell semmi különös tasak, csak egyszerűen el kell készíteni.

Tejszínes tárkonyos színes zöldségleves 

Leves. Hetente legalább kétszer, háromszor (többször is lehet) leves kell ennem. Szeretem. Nem kell egy erős levesnek lenni, elég egy jó zöldséges vagy krémleves. Somogyi Zoltán Max igazán kellemes finomságot ígér nekünk!

Fogyózós cukkinimetéltes csirkemell 

Dübörög a cukkini szezon, rántva, töltve, párolva finom és könnyed nyári kajákat főzhetünk-süthetünk belőle kevés idő alatt. Gyors és pofonegyszerű ételt készítettem belőle fél óra alatt, és nagyon finom lett - írja Pammer Livi. Akkor pedig nincs mit tenni, ki kell próbálni!

Klasszikus tejpite nektarinnal és fahéjjal 

Bezzeg a szép időkben a Drága Nagyik és az Anyuk csak úgy összekeverték, összeszórták, összegyúrták és már sült is a mennyei finomság, amit mi megpróbálunk leutánozni, de már sohasem lesz ugyan az; na azok voltak az igaz sütik, és ölég gyakran a legegyszerűbb alapanyagokból ami épp otthon volt. Természetesen tiszteletben tartom a trendiséget is; akinek kedve van hozzá, keverjen, kavarjon, habosítson, zselésítsen, díszítgessen, és hozzon nekem belőle, esküszöm, hogy csak jót mondok róla – írja blogjában Steffel Csaba. No, amíg ez bekövetkezik (az ajtón nyitva előttetek), addig én itthon előveszek egy kis tejet, pár tojást, némi lisztet...

Sertéskaraj tejszínes gombaraguval laktózmentesen, gluténmentesen 

Kicsit megbetegedett Pammer Livi, de mert ennek csak kell, így gyorsan összerakta ezt a glutén- és laktózmentes főételt, omlósra sült karajszelettel, sok-sok csiperkegombával, finom selymes tejszínes szósszal és aranyló hasábburgonyával. Csak rá kell nézni, és megszólal!

Mustáros-sajtos csirkemell 

Csirkemellfilét készítettem, és hogy ne akadjon meg a torkunkon, kitaláltam rá egy igencsak kedvemre való, pikáns ízű sajtos-tejszínes- mustáros fedést, amitől igazán szaftos lett, és az íze sem volt elhanyagolható. Mindemellett glutén- és laktózmentes is lett, így diétába is kiválóan beilleszthető étel.

Csirkecombok parajos, parmezános köntösben 

Ha gyorsat és finomat akarsz elkészíteni, ezt süsd meg! Kicsit untam már a rántottat, grillezettet. Volt viszont otthon egy nagy zacskó friss bébiparajom, amit már muszáj volt elkészíteni. A reggeliből maradt meg pirított baconszalonna, akadt egy kevés tejszínem és parmezánsajtom így adott volt , hogy ezeket valahogyan összepárosítom. Jó szívvel ajánlom Pammer Lívia ünnepi receptjét.

Farfalle lazaccal, a dolce vita 

Sokan mondják, hogy azért kövérek az olasz nők, mert rengeteg tésztát esznek. Én meg azt mondom, ismerek olyan olasz nőt, aki pont így fogyókúrázott. A lényeg a mértékletességen rejlik. Az olasz tésztafogásoknak pedig nincs párja. Halból meg egyszerűen többet kell ennünk. Akkor tehát most minden együtt van!... 

Mustáros sertéskaraj Márti barátnőjének asztaláról 

Ezt a receptet egy kedves televíziós riporter barátnőmtől kaptam, akihez a minap csak úgy beszaladtam. Aznap náluk ez volt a vacsora. Miközben elkészült vele, egy kellemes traccspartival "megváltottuk a világot". Közben megjött a férj, és bizony hármasban szépen meg is ettük ezt a finomságot. Ez olyan gyorsan sikerült, hogy akkor már nem volt idő fényképezni... Bocsi!...   

Fanta torta, ami a gyerekek kedvence lesz 

Már egy ideje valami jó túrós-citromos édességen járt Pammer Lívia esze, aztán bevillant neki ez a fanta szelet nevű sütemény. Még soha nem készítette, de barátnője sokszor megsüti. Arra gondolt, hogy csatos tortaformában készíti, mert a tepsi-készlete nem igazán megfelelő erre. A tésztalapot Domán Edina receptje szerint készítette, ami azért is nagyszerű mert minden alapanyagot együtt kell összekeverni, és zsírozott-lisztezett tortaformába töltve megsütni. Így nem kell attól félni, hogy összetörik a tojásfehérjéből felvert hab. A túrós tölteléket is kicsit másként készítette, mint azt olyan sok oldalon olvashatjuk, nem akarta tömény vajasra csinálni, így tejszínnel és habfixálóval oldotta meg azt a kérdést, hogy ne legyen túl lágy a túrós massza. A tetejére pudinggal felfőzött fantát tett, eztpedig bármilyen más üdítőitallal kiválthatjuk.

Pulykamell érmék sajtos-parajos szósszal 

Ez a gyorsan - finomat tipikus esete! A paraj önmagában nálunk nem nagyon kelendő, ezért egy kis csavarral vonzóvá kellett tennem. Zsenge levelű bébispenót, karakteres gouda sajttal, egy kevés fokhagymával, krémes tejszínnel ötvözve, és máris olyan szósz készül, hogy megnyaljuk utána az összes ujjunkat!  Íme, a siker receptje Pammer Líviánál.  

Sült csirkemell brokkoliágyon 

A sült csirkemell adott volt, de kreálnom kellett hozzá valami szószosat - írta Pammer Lívia. Gyorsan végiggondoltam miket találhatok a hűtőben ami passzol a csirkemellhez, és akár a köretet is kiváltja. Korábban  főztem meg a karfiolt és a brokkolit, amit lefagyasztottam pont az ilyen esetekre. Egy csomag brokkoli, egy kevés sajt és egy marék dió , tejszín és kész is a csirkemell kiegészítője.

Tárkonyos csirkeragu leves, ahogy a szüleim szeretik 

Ez egy kifejezetten laktató, de annál finomabb leves. Túl sok különlegessége nincs, csak azok a pici csavarok, ami az időpontok betartására, a főzőtejszín frissességére, és persze a tárkonyra vonatkozik. Ez utóbbinál természetesen jó a szárított is, de ha teheted, inkább frissen a konyhaablakból, a balkonládából vagy a kertből szedd le! Meghálálják, akik megkóstolják ez a levest!

Pulykamell szőlőmártással 

Fantasztikus párosítás a pulyka és a szőlő. Az ünnepek felé közeledve, pedig egyre csábítóbb! Ez a recept annyira jól sikerült, hogy szerintem kitűnően alkalmas arra, hogy ráhangolódj az ünnepekre! Nem kell mást tenned, mint elkészíteni, és a pároddal egy jó kis forralt borral megenni! Ne felejts el egy-két gyertyát is meggyújtani!     

Quiche 

A quiche olyan a franciáknak, mint az olaszoknak a pizza. Klasszikus francia étel, melynek alapja egy omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással nyakon öntjük, megsütjük.

Gesztenyés pulykarolád tejszínes kelkáposztával, pirított hagymás burgonyakrémmel 

Farkas Bálintnak, a hévízi Bonvital Wellness & Gastro Hotel Brix Bistro à la carte étterem séfjének és kollégáinak nem titkolt célja, hogy a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Mindezt egy olyan újszerű designnal megálmodott, és a legújabb irányzatoknak megfelelő környezetben teszik, amely a népszerű turisztikai célpontban eddig nem volt jelen. Ehhez a pulykás recepthez - csakúgy, mint minden máshoz az étlapon - kizárólag a kiváló minőségű szezonális és legkedveltebb alapanyagokat használja, igyekszik az új gasztronómiai trendeknek megfelelő fogásokkal megismertetni vendégeit, de az eddig megszokott ételeket is kreatívan, kifinomult igényességgel tálalja. A tradicionálisan magyar, hagyományos alapanyagok tiszteletben tartása mellett folyamatosan törekszik az új, meghökkentő összetevők és kombinációk kipróbálására is! Jó étvágyat!  

Háromsajtos csirkés, gombás tészta 

Gomba, csirke, sokféle sajt, brokkoli és tészta - minden benne van ebben az ételben, amit szeretünk. A tészta a tejszínes mártásban fő puhára. Kell ennél jobb?

Sajtos burgonya, a kedvencünk 

Ezt a sajtos csodát olyan egyszerű elkészíteni, hogy bátran rábízhatod még a pasidra is, de ha nem vagy ijedős, akár a nagyobbacska fiadra is. Meg fog vele birkózni!

Tejben sült zöldfűszeres tojás 

Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel. 

Sütőtökös torta 

Bizony, sütőtökből tortát is lehet készíteni, méghozzá nem is akármilyet! Aki szereti a sütőtököt, imádni fogja, aki nem, az legalább egyszer próbálja ki, még az is előfordulhat, hogy beleszeret a tökbe.

Panna cotta kajszilekvárral 

Hála az égnek léteznek olyan desszertek, amelyek néhány perc alatt összeállíthatók, így akár egy hétköznap este is varázsolhatunk édességet a család asztalára.

Tőkehal spárgával, vajas mártással 

Egészséges és finom halrecept, akár kezdőknek is! Nagyobb feladat lesz beszerezni az alapanyagot, mint az ételt elkészíteni. Próbálkozhatunk tőkehal hiányában más feszes, fehér húsú hallal is.        

Szedres piskótatekercs 

Olyan isteni finom, édes szedret kaptam a piacon, hogy realitásérzékemet sutba dobva vettem egy kilót, ami persze az első lelkesedés után nemigen akart fogyni. De kevertem egy mascarponés, tejszínes krémet, belerejtettem a szedret, és már nyoma sincs a sütinek.

Mascarponés, gyümölcsös villámdesszert 

A mascarponéval annyiféle desszertet lehet kreálni, hogy megéri egy-egy dobozzal tárolni a hűtőben. Persze nemcsak édességekhez jó, hanem tésztaszószokhoz, húsételek mártásához is.

Hokkaido kalács 

Hogy miért Hokkaido? Hát annyi biztos, hogy tök nincs benne, inkább arra tippelek, hogy Japánból indult hódító körútjára egy szép napon a recept. Tésztája sokkal inkább a foszlós kalácshoz hasonlítható, mintsem egy kenyérhez, könnyű, puha és vattás, mégis stabil szerkezetű, kihűlve pedig szépen szeletelhető

Gyümölcsös fordított torta 

A narancs és a citrom egész évben kapható, üdítő savanykás ízükkel a legnagyobb nyári melegben is felüdülést nyújtanak. Ez a könnyű torta bármilyen alkalomra megfelel, mindenki szeretni fogja.

Vörösboros málnaleves 

A nyár nagy ajándékai a gyümölcslevesek. Némelyiket főzni sem kell, csak tejszínnel turmixolni, másokat pedig nem árt azért felfőzni. És vannak olyan prémium minőségek, amikbe jöhet egy kis alkohol is.

Meggyfagyi - házilag a legfinomabb 

Akárki, akármit mond, a házi fagyinál nincs is jobb! Mindenféle gyümölcsből elkészíthető a család szeme láttára és legnagyobb élvezetére. Most éppen a fáról frissen szedett meggyből készült.

Vaníliafagyi eperrel - maga a mese 

Ez egy igazán klasszikus fagyirecept. Használhatsz a vaníliás cukor helyett vaníliarudat. Vágd ketté, kapard ki a belsejét, és azt tedd bele! Ettől még intenzívebb lesz a fagyid íze! Vendégváráshoz egész egyszerűen parádés megoldás, mert előre el tuod készíteni, és nem akkor kell vele bíbelődni, amikor már inkább beszélgetnél... Akkor már csak a díszítés van hátra! 

Mascarponés-gyümölcsös charlotte torta 

Nem mondhatjuk, hogy húsz perc alatt összedobható tortáról van szó, de nagyobb családi ünnepen, jelentősebb baráti összejövetelre simán elkészíthető, dekoratív torta ez, amit érdemes kipróbálni. Második, harmadik alkalommal már már rutinból fog menni.

Menta fagyi 

A legtutibb nyári desszertek, nyalakodni valók egyike. Elég hozzá egy cserép ablakpárkányon is nevelhető menta, tejszín, és jó, ha van egy fagylalt készítő gép is, de ennek hiányában is el lehet készíteni.

Eperfagyi, eperfagyi, hű de finom... 

...Így szólt egykor a nóta. Akkor nem tudom miből készült, de ma így csinálom. Kellemes, lágy, ahogy a kertbe kiülve apránként elnyalogatja az ember, valami mennyei. Az eperfagyi azt jelenti, hogy visszavonhatatlanul itt a nyár - ha esetleg az elmúlt napok hőségéből nem jöttünk volna rá... 

Házi készítésű tagliatelle gombás, borsós mártással 

Olaszországban a házi tészták készítésének tudománya generációról generációra öröklődik. A tésztát az asszonyok, lányok együtt készítik akár a ház előtt, vagy az udvaron ülnek össze.

Sárgabarack-krémleves 

Számtalan formában készíthetünk gyümölcslevest, szerencsére szinte minden gyümölcs jól bírja, hogy leves legyen belőle. A barack sem áll ellen, úgyhogy próbáljuk ki bátran!

Szederleves hidegen 

A gyönyörű mélylila, illatos szeder a nyár egyik slágere, már azok körében persze, akik ismerik és szeretik. Szívből ajánlom kipróbálásra, mert csak úgy elszemezgetve is isteni, de levesbe, süteménybe, sőt lekvárnak is csodás!

Hideg meggyleves 

Nyári hőségben egyszerűen nincs jobb, mint egy hideg gyümölcsleves. A jó gyümölcsleves bár tartalmas, mégsem vastag és nehéz a sűrítéstől, a gyümölcs megtartja szép élénk színét, a habarás nem csomós benne - és jó hideg!

Gombás szűzérme 

A szűzérme nem az olcsó húsok közül való, ezért érdemes jól elkészíteni, ha már rászántuk magunkat a megvásárlására. A legfontosabb dolog, hogy ha sütjük, sose süssük túl, maradjon a közepe rózsaszín, akkor omlós, és nem cipőtalp jellegű.

Spárgás, sonkás spagetti 

Itt a spárga szezon, már csak egy kevés jó minőségű sonkára, egy kevés tejszínre és sajtra van szükségünk, hogy egy ínycsiklandó ebédet állítsunk össze ezekből a remek alapanyagokból.