Életforma.hu

GASZTRO

Gesztenyés pulykarolád tejszínes kelkáposztával, pirított hagymás burgonyakrémmel

Farkas Bálintnak, a hévízi Bonvital Wellness & Gastro Hotel Brix Bistro à la carte étterem séfjének és kollégáinak nem titkolt célja, hogy a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Mindezt egy olyan újszerű designnal megálmodott, és a legújabb irányzatoknak megfelelő környezetben teszik, amely a népszerű turisztikai célpontban eddig nem volt jelen. Ehhez a pulykás recepthez - csakúgy, mint minden máshoz az étlapon - kizárólag a kiváló minőségű szezonális és legkedveltebb alapanyagokat használja, igyekszik az új gasztronómiai trendeknek megfelelő fogásokkal megismertetni vendégeit, de az eddig megszokott ételeket is kreatívan, kifinomult igényességgel tálalja. A tradicionálisan magyar, hagyományos alapanyagok tiszteletben tartása mellett folyamatosan törekszik az új, meghökkentő összetevők és kombinációk kipróbálására is! Jó étvágyat!  

Brix Bistro étterem, Kép: Bonvital

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet kb. 20 dkg-os pulykamell
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg gesztenye
  • ½  fej kelkáposzta
  • 6 dl tejszín
  • só, fehérbors, szerecsendió
  • étolaj a sütéshez
  • 1 csapott evőkanál keményítő
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 4-5 dl tej

Elkészítés:

A gesztenyéket forrásban lévő vízben kb. 10 percig blansírozzuk (főzzük), majd jeges vízben lehűtjük és apróra vágjuk. Később beledolgozzuk a gesztenyemasszába.

Farkas Bálint mesélte:
Farkas Bálint séf, Kép: Bonvital

Értelmiségi családba születtem, nagyon szeretem Őket és nagyon büszke vagyok rájuk!!! A Gellért Hotelben kezdtem a gyakorlati éveimet, Novák Ferenc SÉF ÚR kezei alatt, akit a mai napig mentoromnak, tanáromnak, segítőmnek és nevelőmnek tartok. A hidegkonyhától, a reggeliztetésen át a tálalásig mindent megtanultam, sőt, sorra járhattam a bel,- és külfödi versenyekre. Amikor a séf úr nyugdíjba ment, én is váltottam. Jött a Balaton közeli Kolping Hotel. Szuper volt. Sok év után, - családi okok miatt is - , és véletlenül is, jött a Spirit, szintén nagyon jó volt, újabb kihívás! Kis szünet után egy kevés idő Budapesten, majd a Spiritben megismert feleségemmel Németországba mentünk! Kis szállodában dolgoztunk én voltam a konyhafőnök, feleségem az igazgatóhelyettes! Szép volt, jó volt de elég volt! Hazajöttünk! Jól tettük! Most ITTHON VAGYUNK!

A pulykamelleket kissé kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a gesztenyekrémmel megkenjük és feltekerjük! Ha szükséges fogvájóval összetűzzük.

Kevés olajon, szép pirosra körbe pirítjuk, majd tepsibe fektetjük. 1 db vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát durvára vágunk, a húsok mellé szórjuk, kevés vizet öntünk alá, majd  forró sütőben alufóliával letakarva kb. fél órán keresztül készre sütjük!

A káposztát vékony csíkokra szeljük, és sós, forrásban lévő vízben szintén blansírozzuk kb. 3 percig, majd jeges vízben lehűtjük.

A tejszínt egy lábasban forralni kezdjük, sót és borsot adunk hozzá, majd mikor már majdnem a felére visszaredukálódott, beletesszük a kissé kinyomkodott káposztát. Jól átforraljuk. Szükség esetén után ízesítjük.

A burgonyából , vajból, tejből, sóból és szerecsendióból hagyományos módon pürét készítünk, majd az apróra vágott, folyamatos kevergetés mellett barnára pirított hagymát hozzákeverjük.

A pulykamelleket kivesszük a tepsiből és tetszőleges módon szeleteljük. A szaftját rúdmixerrel pürésítíjük, majd egy kevés hideg vízzel elkevert keményítővel beállítjuk a kívánt állagot, és kiforraljuk.

Harmónia, összetettség, kulináris élmény – a Ritz megér egy estet!
Hagyomány már, hogy az ország legjobb éttermei nálunk mutatják be először új étlapjukat, kínálatukat. Most a The Ritz-Carlton, Budapest díjnyertes étterme, a Deák St. Kitchen jelentkezik megújult menüvel az őszi-téli szezonra. Az új fogásokat tartalmazó menüsor kizárólag a legfinomabb és legfrissebb magyar, az időszakra jellemző alapanyagokból készült, és tökéletes ízélményt kínál a hazai éttermi közönségnek, illetve a városba látogató turistáknak.

 

 


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.