Életforma.hu


Sajttal, tejszínnel sütött csirkemell

Sajttal, tejszínnel sütött csirkemell 

Széll Tamás mesterszakács mutatja meg ennek az egyszerű, de ízletes ételnek az elkészítését, amit akár a hétvégi menübe is beilleszthetünk.
Fahéjas almaleves a hideg napokra

Fahéjas almaleves a hideg napokra 

Minden szezonnak megvan a maga aktuális zöldség- és gyümölcs kínálata. Az alma szinte egész évben elérhető, kivéve a legforróbb nyári hónapokat, télen pedig sokak számára ez az egyetlen elérhető áru gyümölcs. Változatosan felhasználhatjuk, süteménybe, mártásnak, és levesként is jól teljesít.
Sapporói csirkeragu

Sapporói csirkeragu 

Az eredeti recept pulykahúst használ az ételhez, de mi csirkecombból készítettük el. Az egész család kedvence lett!
Crème brûlée, a vaníliás csodakrém

Crème brûlée, a vaníliás csodakrém 

A crème brûlée (ejtsd: krem brülé) magyarul azt jelenti: égetett krém. Hagyományos francia desszert, tulajdonképpen nagyon egyszerű, ám nagyszerű édesség. Csodás, selymes vanília krém, melynek tetején rajta roppanós karamellréteg. Egy desszert, amiben nincs semmi faxni, a végeredmény mégis csodálatos.
Lotharingiai quiche

Lotharingiai quiche 

Az omlós tészta készítésének van néhány szabálya, amit betartva biztosak lehetünk a kitűnő végeredményben. Hideg vaj és hideg kéz kell hozzá, no meg hűtőben való pihentetés. Ennyi az egész. Akkor dolgozunk a legeredményesebben, ha egy késes betétű aprítógépet hívunk segítségül, és addig nyomogatjuk a gombját, míg labdává nem dolgozza a hozzávalókat anélkül, hogy mi a meleg kezünkkel megolvasztanánk a vajat gyúrás közben.
Pórékrémleves

Pórékrémleves 

Már nem emlékszem, hogyan lett nálunk ez A Kedvenc Leves, talán egy karácsony előtti teszetoszáskodásom eredménye lett, és aztán úgy maradtunk. Évekig minden karácsonykor és minden családi ünnepen ezt kellett asztalra adni, néha legörbülő szájjal kérleltem a többieket, hadd főzzek inkább más levest, de nemigen engedtek a póréból.
Csokoládéhab, amiért megőrülsz

Csokoládéhab, amiért megőrülsz 

Van az úgy, hogy az ember azonnal édességre vágyik, és szinte mindegy, mit kap a keze közé, csak édes legyen. Na, ez a csokoládéhab nem az a kategória. Ezt lassan, élvezettel kell eszegetni, kis kanalanként a szájba téve, minél lassabban, hogy jó sokáig tartson. Ha egyszer kipróbálod - és miért is ne tennéd? -, mindig fogsz otthon tartani csokoládét és tejszínt, hogy bármikor elkészíthesd ezt a csodát.
Vargányás gnocchi, az ősz ajándéka

Vargányás gnocchi, az ősz ajándéka 

Az egyik legjobban sikerült receptem, mióta csak ténykedem a konyhában, és az bizony már nem mostanában kezdődött. Ősszel tele vannak a piacok szebbnél szebb erdei gombákkal, ezek ára sajnos elég borsos, a vargányáé is több ezer forint. Nem kell belőle túl sok, mert az íze igencsak intenzív, de arra nagyon figyeljünk oda vásárláskor, hogy garantáltan ne legyen bogár rágta, férges a gomba, amit veszünk, mert az nemcsak nagy bosszúság, de a pénztárcánkat érzékenyen érintő kár is.

Isteni rebarbara leves biokertészem ötletéből 

Sokáig nem nagyon szerettem a rebarbarát. Talán azért, mert a családban sem kedvelte különösen senki. Felnőtt koromban jöttem rá, hogy méltatlanul bántam vele, és érdemes több időt rászánni! Kedves anyukák és apukák! Először nézzetek magatokba, mielőtt azt mondjátok valamire: nem tudom miért, de a gyerek nem szereti...? Ezt a leves sem bánjátok meg!  
Portugál tejszínes kosárka

Portugál tejszínes kosárka 

Portugália ízei villannak fel május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével. Ezt is megkóstolhatod!  

A világ legegyszerűbb csirkés ebédje 

Ha nem látom, el sem hiszem, milyen gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni egy vasárnapi ebédet. Ráadásul újdonság, hogy a levesport, most nem leveskészítésre használjuk. Érdemes kipróbálni, kezdő szakácsok kedvence lesz.

Elzászi almatorta - ahogy Márti látta Elzászban 

Nem lehet elfelejteni az őszi, szüretelő Elzászt! Fantasztikus színekben pompázik Colmar és környéke!  Franciaország Németországhoz simuló részén találhatod a legremekebb borutakat! A környékbeli templomok oltárát ilyenkor zöldségekkel és gyümölcsökkel díszítik! Sokat dolgoztam Strasbourgban. Ezt az almatortát is ott tanultam. Nincs is jobb annál, mint délután egy pohár újborral és egy szelet almatortával kiülni az Ill folyó partjára, és gyönyörködni a nap őszi sugaraiban! Előre bocsátom, nem vagyok édesszájú, de ezt a desszertet nem lehet megunni, nem lehet kihagyni! Jó étvágyat!

Rakott krumpli extra - az elegáns verzió 

A rakott burgonya nem egy különösebben elegáns étel - legalábbis az alap verzió. Ha viszont kicsit extrábban, köretként kezeljük, és mondjuk egy finom lazaccal tálaljuk, már más a helyzet!