Hozzávalók:
60 dkg alma
2,5 dl habtejszín
2 evőkanál liszt
só
10 dkg cukor
1/2 citrom héja
5 db szegfűszeg
2 egész rúd fahéj
Elkészítés:
2 liter vízbe beletesszük a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, majd felforraljuk. A meghámozott almát kockákra vágjuk, beletesszük a lébe, puhára főzzük.Közben a tejszínből a liszttel habarást készítünk. Elkeverjük egy kevés forró levessel. Amikor az alma megfőtt, a habarást állandó keverés mellett beleöntjük. Egyet forralunk rajta, ízesítjük a citromhéjjal, majd ha szükséges, adunk hozzá még cukrot.
Betétként tehetünk bele mandulát, mazsolát, aszalt gyümölcsöket.
Mini mákos rétes
Csak megjelenésében tér el a klasszikus mákos rétestől, ujjnyi darabokban talán jobban is fogyasztható, mint a hagyományos, nagy szeletek. A citromhéj és az alma pikáns ízt ad neki, a lekvár pedig biztosítja, hogy a töltelék ne legyen száraz, ha az alma ehhez nem lenne elég. Mint tudjuk, almából sosem elég, próbáld ki ezt a receptet is!