Fahéj cikkek

Sütőtökös-fahéjas csiga
Az egész család oda lesz ezért az őszi desszertért! Reggelire, de délutáni nasinak is elkészítheted.

Lélekemelő illatok Advent idején
Papp Csilla, a füstölés egyik hazai szakértője elárulja, hogy az elmélyülésben a valódi illatok segíthetnek jobban, melyek közvetlenül lelkünket szólítják meg.

Elronthatatlan mézeskalács recept
Mindenkinek van egy jó mézeskalács receptje? Ha neked még nincs, akkor most jól figyelj, mert egy pofonegyszerű mézeskalács recept következik, melyet elrontani sem lehet.

Vigyázz, kész, tavasz!
Pasztell és vidámabb színek veszik át a hatalmat. A tavasz beköszöntével a sötét árnyalatok a szekrény mélyére kerülnek. A Premier Outlet divatszakértői összegyűjtötték nektek az évszak legtrendibb színeit, amelyek között biztosan mindenki megtalálja a kedvencét!

Céklasüti
Mivel van céklám, azt el kell használni. Jó szokásom szerint, ismét csak egy variációra gondoltam, merthogy készítettem már ilyen sütit, csak épp sütőtökkel. Hmm, ha sütőtökkel működik – gondoltam - akkor a céklával sem lehet gond. ...és lám… - írja Steffel Csaba

Szilvás gombóc, o,o,o, óóóóóó…
Szent meggyőződésem, hogy igazán jó szilvás gombócot csak a nagymamák tudnak készíteni! Pont. Érezni kell a tésztáját, a pillanatot, amikor feljön a víz tetejére, és a lélekmelegítő cukros fahéjat, amikor koronaként felkerül a mennyei finomság tetejére… Megmutatom, az én nagyim ezt hogy varázsolta a tányérunkra! Ennél jobb vasárnapi ebéd nincs is augusztusban!
Tandori csirke a grillpartidra
Olyan ez az étel az ázsiai országban, mint nálunk a pörkölt, vagy Spanyolországban a paella. Természetesen érvényes a mondás itt is, ahány ház, annyi féle változat. A minap láttam egy játékfilmet, amiben az indiai szakács saját kis speciális cserépkemencéjében készítette ezt a finomságot. Akkor döntöttem el, megmutatom nektek az én tuti receptemet!
Klasszikus tejpite nektarinnal és fahéjjal
Bezzeg a szép időkben a Drága Nagyik és az Anyuk csak úgy összekeverték, összeszórták, összegyúrták és már sült is a mennyei finomság, amit mi megpróbálunk leutánozni, de már sohasem lesz ugyan az; na azok voltak az igaz sütik, és ölég gyakran a legegyszerűbb alapanyagokból ami épp otthon volt. Természetesen tiszteletben tartom a trendiséget is; akinek kedve van hozzá, keverjen, kavarjon, habosítson, zselésítsen, díszítgessen, és hozzon nekem belőle, esküszöm, hogy csak jót mondok róla – írja blogjában Steffel Csaba. No, amíg ez bekövetkezik (az ajtón nyitva előttetek), addig én itthon előveszek egy kis tejet, pár tojást, némi lisztet...

Darázsfészekbe nyúltunk
Télen szívesen eszünk egy-egy jó kis tartalmasabb levest. Egy tál gulyással lencse- vagy bablevessel már el is telik a gyomrunk, de azért még jó lenne valami kis nasi, valami kis ínyencség. Na, ilyenkor szoktam összedobni egy jó kis darázsfészket! Valami mennyei nagyikám klasszikus konyhájából.

Nagyi rácsos linzere Livi konyhájából
Gyerekkorom kedvenc sütije, az omlós linzertészta bármilyen formában elkészítve. A rácsos linzer egy egyszerű lekvárral felturbózott ám annál finomabb süti, még emlékszem milyen buzgón sodortuk gurigára a rácsoknak valót mikor gyerekek voltunk. Pammer Livi régi recept alapján - amit nagyanyja és anyukája is használt - sütötte meg újra ezt az omlós rácsos linzert.
Klári féle nagyon gyors szilvásgombóc o, o, o, ó...
Itt-ott a piacon még lehet kapni szilvát, de ha nem, vegyél mélyhűtöttet. Azt is nagyon jó lesz. Ez a gombóc egy turbós változat, ahogy egyik unokatestvérünk, Klárika készíti. Ügyes, nem kell hozzá a krumplival bajlódni. Ugorjunk neki!
Egy laza almás Max konyhájából
Meséltem már arról, hogy kaptunk a sógoroméktól almát, de sokat az Alföldről. Leraktuk a garázsba, de kezdett romlani, úgyhogy el kellett használni. Született belőle egy kicsit karácsonyis kicsit max-os almás pite ( nem amerikai pite... Max szerint ilyen a rothadó almák mentőöve.
Hamvas szilvás-fahéjas lepény
Csodás őszies finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra. Puha, ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel. Pammer Livi konyhájából fahéj illata terjed.
Fahéjas sütőtökös rétes - az ősz slágere
Rétest sokan, sokféleképpen készítenek, és a töltelékek is jól variálhatók. Most egy aktuálisan tökös variációt mutatunk, egyszerű és bonyolult változatban! Garantáltan az ősz slágere lesz.
Mogyorós kenyér - a gyerekek kedvence
Nem, ez nem a mogyorókrémes, hanem a benne sült mogyorós kenyér. Kétféle lisztből készült, és a gyerekek uzsonnás dobozának kedvelt lakója lesz. Az otthon sütött finomságnál nincs is jobb!
Túrógombóc fahéjas tejföllel - Badacsonyból
Ez a recept méltó befejezése egy ünnepi vacsorának. A lágy túrógombócok omlanak szét az ember szájában ezzel a fantasztikus öntettel. Semmiképp sem feledkezz el egy pohár badacsonyi bort is kínálni hozzá! Ezt a különlegességet ugyanis Badacsonyban, egy teraszon ettem, és így együtt nem tudtam eldönteni: a kilátás vagy a gombóc a szebb? A receptet csak Veletek osztotta meg a séf!
Mézes rebarbarás süti
A rebarbara különleges, fanyar ízével nem biztos, hogy első kóstolásra belopja magát a szívünkbe, de érdemes vele kísérletezni, akár más gyümölcsökkel társítani.
Zabos, kókuszos aprósütemény
Nem sok munka, elronthatatlan, bármivel tovább dúsítható, tovább díszíthető, strapabíró, jól hordozható, akár a munkahelyünkre is magunkkal vihető. Egészséges tízórai vagy uzsonna gyerekek számára is.
Fűszeres almakrémleves
Gyors, egyszerű, könnyű és nem porból van. Ebédre és vacsorára is finom, glutén-, tej-, és cukormentes fogás.
Sütőtökös kalács
Lassan elfogy a piacról a sütőtök, ezért érdemes még azelőtt kipróbálni a receptet, hogy eltűnne jó néhány hónapra a szemünk elől. Természetesen nem csak rénszarvas formát alakíthatunk ki a közepén, hanem bármilyen mást is.
Fahéjas csiga
Sokan azt gondolják, egy fahéjas vagy kakaós csigát elkészíteni otthon túl nehéz feladat. Pedig nem kell hozzá más, mint 2 óra szabadidő, és máris falatozhatjuk a langyos, édes csodát.
Csirkemell párolt gyümölcsökkel
Évekig, amíg a gyerekeim kicsik voltak, semmi más nem lehetett a szentestei vacsora, csakis ez a párolt gyümölcsös csirkemell. Egyszerűen imádták. Óriási könnyebbség kisgyerekes családoknál, hogy ezzel nem kell előre készülni, sakkozni az idővel, elég, ha előző nap gondoskodtunk arról, hogy legyen otthon három-négy féle gyümölcs.
Kuszkusz fahéjjal és almával
A kuszkuszt sokan gondolják apróra zúzott búzának, ezzel szemben a kuszkusz valójában tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. Észak-Afrikából ered, de a világ minden táján ismerik.
Borleves
A borleves tipikusan karácsonyi étel a magyar családok jelentős részénél, olyankor inkább édes borból készül. De hol van az írásban lefektetve, hogy csak az évnek ezen a napján ehetünk borlevest? Készítsük félszáraz, félédes borból, tálaljuk más betéttel, mint az ünnepen, és máris van egy szuperül használható hétvégi levesünk.
Fahéjas almaleves a hideg napokra
Minden szezonnak megvan a maga aktuális zöldség- és gyümölcs kínálata. Az alma szinte egész évben elérhető, kivéve a legforróbb nyári hónapokat, télen pedig sokak számára ez az egyetlen elérhető áru gyümölcs. Változatosan felhasználhatjuk, süteménybe, mártásnak, és levesként is jól teljesít.
Chai latte, azaz tejes tea
Tej és tea egyszerre, jól hangzik, nem? Régen ki akartam már próbálni, de azért mégiscsak hidegnek kellett ahhoz lennie, hogy sor is kerüljön rá. Szinte biztos, hogy ki fogom próbálni majd jeges változatban is, ha eljön az ideje. Az ízesítést változtathatjuk kedvünk szerint, szerintem az alapvető fűszerek hozzá így télvíz idején a fahéj, szegfűszeg, kardamom kombó. De el tudom képzelni gyömbérrel is.
A karamellás tejpuding esete a szikkadt kenyérrel
Sose gondoltam volna, hogy a szikkadt kenyérből ilyen isteni és mutatós desszertet lehet készíteni. Ezt a finomságot egy receptkártyán találta egyik ismerősöm, és azonnal tovább is passzolta nekem. Latin-Amerikában ez egy nagyon kedvelt családi édesség. Rövidebb ideig tart elkészíteni, mint elolvasni!
Egyszerű almatorta - az ünnepi asztalra
Kiránduláshoz, esti filmnézéshez percek alatt elkészíthető finomságot ajánlunk, néhány összetevőből. Az ünnepi illatokról most a fahéj gondoskodik. Kellemes Pünkösdölést!
Portugál tejszínes kosárka
Portugália ízei villannak fel május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével. Ezt is megkóstolhatod!
Hamis mézes pite - nem csak vasárnapra
A vasárnapi ebéd leggyorsabb desszertje mi más is lehetne, mint egy gyorsan kevert tészta. Ez a bögrés finomság persze sosem látott mézet, mert azt már elnyalakodtuk, mégis a mézes sütik illatát idézte fel. Valószínűleg a fahéj is besegített ebbe.
Tökös gibanyica - a délvidék kedvenc édessége
Sütőtökből már számos finomságot készítettünk, ezért egy újabbért most valóban a szomszédba mentünk. Ez a fahéjas, piteszerű édesség bizonyára nálunk is kedvenc lesz. Igazi téli vitaminbomba.
Villámgyors fahéjas kifli - diétásan
A reggeli kávé, tea mellé vagy tízóraira a gyümölcs kísérőjeként is nagyszerű ez a finom fahéjas süti. Nem kell vele sokat időzni, és összetevői miatt még a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.
A cukorbetegség 6 természetes gyógyítója!
Számos gyógynövényt találunk a természetben, amelyek segítenek szabályozni az anyagcsere folyamatokat és csökkentik a vércukorszintet. Éppen ezért a napi folyadékszükségletünk egy részét megelőzés céljából, vagy kiegészítő terápiaként fedezhetjük ezekre ható gyógyteákkal is. Íme a legjobbak!
Mandulás-fahéjas csillag - nem csak a szeretet ünnepére
Első ránézésre olyan, mint egy mézeskalács sütemény. Az íze azonban teljesen más, a mandula és likőrje miatt. Csák László a MOM cukrászmesterének kedvenc süteménye - nem csak ünnepnapokra.
Nem néz ki sütinek, de nagyon finom: morzsás-almás
Ha egy kis édességre vágyunk, vagy valakit gyorsan meg akarunk lepni egy kis finomsággal, akkor ez igazán ideális recept. Szépnek nem igazán szép, de jó. Sőt, nagyon jó…