4 db tojás
30 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
1 dl víz
1 dl étolaj
1 kk. őrölt fahéj
1 cs sütőpor
25 dkg cékla (nyers)
porcukor és (2-3 kockányi csoki)
Elkészítés:
A céklát megtisztítjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük habbá verni, félúton hozzáadjuk a cukrot, és így sűrű, kemény, fényes habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a vízzel és a olajjal, majd a habhoz adjuk. Ezután beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kávéskanál fahéjt, majd belereszeljük a céklát, és ezzel is összeforgatjuk. A 38 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk, és beleöntjük a tésztát. A csokit a tetejére reszeljük. (egyébként ez kihagyható) 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
A cékla " Magas rosttartalmú, fontos a szív és gyomor megfelelő működéséhez is."
Csak 1 személyes megjegyzés: Nekem egy ekkora céklám volt itthon, de úgy érzem, picivel többet is elbírt volna a süti; aki viszont kóstolta, az azt mondta, hogy pont jó, mert még nem annyira "tolakodó" a céklás íz.
Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba
Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves – mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett. A Fűszer és Lélek blog szerzője igazi őszi ételeként ajánlja ezt a költeményt! Elképesztően finom!