>
Facebook hozzászólás

Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel

Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves – mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett. A Fűszer és Lélek blog szerzője igazi őszi ételeként ajánlja ezt a költeményt! Elképesztően finom!    

Céklaleves, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók: 

Bodrogi Eszter, Kép: Furmint Photo
Bodrogi Eszter, Kép: Furmint Photo

Elkészítés:

A céklákat megmossuk, majd alufóliába csomagolva 200 foos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Mikor langyosra hűlt, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát felkockázzuk, és vajon megfonnyasztjuk egy kevés sóval. Részórjuk a fűszereket és a cékla háromnegyedét, majd felöntjük a musttal. Alaposan leturmixoljuk, és ha szükséges, le is szűrjük. Egy éjszakát hűtőben tartjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tormát. A maradék céklát és a szőlőt mézzel karamellizáljuk egy serpenyőben. A levest tányérokba vagy csinos francia bögrékben szedjük. A tetejére kanalazzuk a tormás tejszínhabot. Megszórjuk kaporral, és hozzáadjuk a maradék karamellizált szőlő-cékla keveréket.

Grassalkovich gróg nagy gombját újra felvarrták
Bár az ősz már itt toporog az ajtóban, a rozét nem engedjük a nyárral elfeledni. Reneszánszát éli – nemcsak nálunk, az egész világon. A mátrai Nagygombos klímája kiegyenlítettebb az ország déli vidékeihez képest, és ezért pompás, zamatos szőlő terem a rozéhoz. Takács-Barta Anna borász mindig a természetességre törekszik, és hiszi, ha a rozét nem siettetjük, meghálálja – már az első kortynál.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!