Életforma.hu

GASZTRO

Sütőtökös-fahéjas csiga

Az egész család oda lesz ezért az őszi desszertért! Reggelire, de délutáni nasinak is elkészítheted.

Gökler Kriszti fitness- és életmód blogger megosztja a sütőtökös-fahéjas csiga receptjét, aminek a gyerekek örülni fognak a játékossága miatt, a felnőttek meg azért mert, cukormentes!

A sütőtök számtalan formában elkészíthető és nagyon jó barátságban van, akár az édes, akár a sós fűszerezéssel is. Magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma van, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, ezért az őszi időszakban igazi szuperélelmiszer. Kriszti nagy kedvence, ezért minden évben szívesen kísérletezik melyik ételbe vagy akár italba lehet belecsempészni:

Próbáltam már a sütőtököt kávéval, levesként különböző ízesítéssel, salátában. Nagy rajongója vagyok ősszel a sütőtöknek és szerencsére a családom is szívesen kóstol meg új ízeket.

-mondja Kriszti.

Bár, a Halloween ünneplése náluk sem mondható még hagyományosnak, töklámpást például, már évek óta készítenek. Kriszti elmondása szerint, ha kisfiuk is nagyobb lesz, az sem kizárt, hogy együtt díszítik fel a lakást vagy szerveznek családi tematikus programot az alkalomból, nyitottak az új szokásokra.

Gökler Kriszti fitness és gasztroblogger

Ha halloween-i partyt szervezünk, és könnyen elkészíthető vendégváró falatokat szeretnénk készíteni, vagy egyszerűen csak szívesen kísérletezünk a sütőtök felhasználási módjaival, érdemes kipróbálni a lenti receptet!

A sütőtökös-fahéjas csiga az egész család kedvence lehet

Sütőtökös-fahéjas csiga

Hozzávalók (20 db-hoz):

Tészta:

  • 2 dl tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 80 g eritrit
  • ½ kk. só
  • 1 kk. fahéj
  • 2 db tojás
  • 60 g vaj
  • 100 g sütőtök püré
  • 270 g teljes kiőrlésű liszt
  • 270 g durum fehérliszt

Töltelék:

  • 100 g vaj
  • 150 g eritrit
  • 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek fahéj
  • 180 g sütőtök püré

Bevonó:

  • 100 g light mascarpone
  • 40 g porrá őrölt eritrit

A sütőtökös-fahéjas csiga elkészítése:

A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és kb. 5 percig állni hagyjuk. Beleszórjuk az eritritet, a sót és a fahéjat, majd beletesszük a tojásokat, a vajat, a sütőtök pürét és alaposan összekeverjük. Végül több részletben beleöntjük a liszteket is és a keverőgép dagasztó fejével (vagy kézzel) alaposan összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük.

A duplájára kelt tésztát szilikon nyújtólapon kb. 0,8 cm magas téglalap alakra nyújtjuk. A teljes felületet megkenjük az olvadt vajjal, rászórjuk az eritrit, fahéj és mézeskalács fűszerkeverékét, majd az egészet befedjük a sütőtök pürével. A nyújtólap segítségével szorosan feltekerjük a tésztát hosszanti oldala mentén. Éles késsel vagy cérnás módszerrel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk a tekercset. A sütőformát bekenjük vajjal, majd egymástól 1-1 cm távolságra beletesszük a csigákat.

30 percig tovább kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.

A krémsajtot összekeverjük a porrá őrölt eritrittel, ezzel vonjuk be a még meleg sütemény tetejét.

Ezt is készítsd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.