Életforma.hu

GASZTRO

Portugál tejszínes kosárka

Portugália ízei villannak fel május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével. Ezt is megkóstolhatod!  

Portugál tejszínes kosárka, Kép: sajtóanyag

Hozzávalók: 

  • 50 dkg vaj vagy margarin
  • 2-3 dl víz
  • 50 dkg liszt
  • 1 kk só
  • 8 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 2 tk liszt 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl tejszín
  • ízlés szerint porcukor, őrölt fahéj

Elkészítés:

A sót a langyos vízben feloldjuk, a vajat három részre osztjuk . A lisztet a gyúródeszka közepére tesszük, kis krátert vágunk bele, abba öntjük a sós vizet. Összegyúrjuk, és 20 percig pihentetjük. Ezután a masszát sodrófával négyzet alakúra nyújtjuk. A vaj egyharmadát a tésztára kenjük úgy, hogy körben egyujjnyi kimaradjon. A tésztát előbb alulról felfelé, majd balról jobbra kettéhajtjuk, gondosan ügyelve rá, hogy a sarkok és a szélek pontosan találkozzanak. Ekkor a sodrófával újra négyzetté nyújtjuk a tésztát, mint előtte. Most jöhet az újabb adag vaj, ugyanúgy bekenjük vele a tésztát, mint előzőleg, és jöhet a hajtogatás.

Tipp!
A gyúrás fáradtságosnak tűnő részét megspórolhatjuk, ha veszünk a boltban egy egyszerű leveles tésztát.

20 perc múlva harmadszor is megismételjük a kenést, a hajtogatást. Nyújtás közben csinálhatunk huzatot, vagy a tésztát betehetjük a hűtőbe, mert ha a vaj megolvad, akkor már igen nehéz a tésztába beledolgozni. Ez egy igen munkaigényes művelet, de az igazán jó leveles tésztának erre szüksége van!

Sláger
Ez Portugália kedvenc sütije, ami kereskedelmi forgalomban is kapható! Porcukorral és fahéjjal megszórva tálalják!

Ezután a tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, azokat pedig vékony kígyókká sodorjuk. 2-3 centis darabokra vágjuk őket. Ezekkel a csíkokkal béleljük ki a süteményformákat, hogy nedves ujjal belenyomkodjuk őket.

Jön a krém! A tojássárgákba belekeverjük a cukrot, a lisztet, a citrom reszelt héját. Óvatosan felöntjük a tejszínnel, hogy ne csomósodjon be. Felfőzzük, de csak forrásig, akkor lekapjuk a tűzhelyről. Ha kihűlt, színültig öntjük vele a kosárkákat. Forró, 250-300 fokos sütőben addig sütjük, amíg kissé megbarnul a teteje!

Csodásak a portugál konyha remekei, itt egy kagylós recept! Ha kíváncsi vagy a portugál pillanatokra a Bartókon, itt ezt is megmutatom!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.