Életforma.hu


Hókifli - a karácsony kedvenc aprósüteménye

Hókifli - a karácsony kedvenc aprósüteménye 

A hókifli talán a karácsonyi időszak legkedveltebb aprósüteménye közé tartozik. Most egy alapreceptet adunk, melyet lehet tetszés szerint variálni.
Így készül az igazi madártej

Így készül az igazi madártej 

Senki nem tudja miért lett ez a neve ennek a finomságnak, az azonban vitathatatlan, hogy az íze mennyei. Forró nyári napokon, jól behűtve ajánljuk.
5 csábító randifűszer a szenvedélyes éjszakáért

5 csábító randifűszer a szenvedélyes éjszakáért 

Az afrodiziákumokat illetően megoszlanak a vélemények: míg egyesek úgy gondolják hatásosak, és beválnak, mások csak mendemondának tartják a vágykeltőnek nevezett fűszerek hatását. Egy valami azonban biztos: ha az ágyban nem is kényeztetnek, az asztal mellett megteszik!
Vanilla chai – egzotikus és forró kortyolnivaló

Vanilla chai – egzotikus és forró kortyolnivaló 

Átmelegíti tested-lelked ez a különleges tea. Tökéletesen illeszkedik az évszak hangulatához, és messzire űzi a depressziót. Hányjunk fittyet a csúnya őszi napoknak.
Főzött vaníliafagylalt – otthon

Főzött vaníliafagylalt – otthon 

Ha szeretnénk a családunkat, vagy a vendégeinket elkápráztatni saját készítésű vaníliafagyival, ne gondoljunk bonyolult dologra. Hiszen csak elsőre tűnik nehéznek elkészíteni. A recept az 1930-as évekből származik, az Ínyesmester szakácskönyvéből. Ha akkor el lehetett készíteni, akkor ez a ma sem okozhat gondot. Nincsenek mesterséges anyagok, csak egyszerű, a háztartásban fellelhetők anyagok.
Panna cotta epervelővel

Panna cotta epervelővel 

Végre megérkeztek a piacra is a gyönyörű eprek! Csak gyönyörködök benne, amikor látom a dobozokban mosolyogni a gyümölcsszemeket. Pammer Livi receptjének is most jött el az ideje. Mint írja, gyorsan elkészíthető, és baromi egyszerű, egész egyszerűen elronthatatlan édesség! Lássunk neki!
Sodrófás rétes

Sodrófás rétes 

Alapja az élesztő nélküli leveles tészta. Sokan kérdeztétek, hogyan készül. Könnyű tészta, ami nem szárad ki hamar, Max szerint könnyebb vele dolgozni. A blogszerző gyakorlatból tudja, nagy előnye hogy hamarabb elkészül vele, mintha normál, húzott (házi rétest) készítene. Viszont a bolti, gyári rétes tésztánál sokkal finomabb. Ez a tészta jól használható töltött tészta kosárkák készítéséhez, vagy mint ebben a receptben is, krémes töltelékkel való felhasználáshoz.
Szüretre: túrós-szőlős rétes

Szüretre: túrós-szőlős rétes 

Nem mondanám hogy tradicionális rétesről van szó, hiszen pár éve kezdtük el sütögetni, próbálgatni. Nem járunk szüretelni sem, azért az elnevezés, mert ilyenkor találni finom, zamatos szőlőt, ami elengedhetlen a szőlős-túrós réteshez. Előre bocsátom, ennél a receptnél mindenki a saját kedvére módosítja az arányokat. Most mutatom Max eredeti verzióját.  
Egyszerű házi meggylikőr

Egyszerű házi meggylikőr 

Meggyszezonban mindenki imádja a meggyet, de mit is csináljunk, ha maradt még a fán, vagy kaptunk ajándékba! Mi sem egyszerűbb, gondolunk a hűvösebb napokra! Ez például egy egészen remek kis variáció! 
Madaram teje

Madaram teje 

Japán diákok hangos nevetésére lettem figyelmes a minap egy cukrászdában. Kérdeztem a pincértől ugyan mi tetszett nekik annyira? Mint kiderült, a desszerteket nézegették, és a tolmács lefordította a madártejet. És még mi mondjuk rájuk, hogy furcsa dolgokat esznek!...

Almás lepény friss narancskrémmel 

Különleges tészta, amit egy kicsit vastagabbra sütünk, mint a palacsinta. Ha friss narancsból készítjük a krémet hozzá, annak a héjából pedig készítsünk cukrozott, szárított narancshéjat. Ez is lehet egy jó kis ünnepi finomság Max konyhájából. 

Vaníliás chia magos gyümölcssaláta 

Ha nem vagy éppen oda a fagyiért, jégkrémekért, hűsítsd magad egy jól behűtött gyümölcssalátával! Friss gyümölcsökből alkottuk meg ezt a chia magos finomságot! Tetszeni fog!

Vaníliafagyi eperrel - maga a mese 

Ez egy igazán klasszikus fagyirecept. Használhatsz a vaníliás cukor helyett vaníliarudat. Vágd ketté, kapard ki a belsejét, és azt tedd bele! Ettől még intenzívebb lesz a fagyid íze! Vendégváráshoz egész egyszerűen parádés megoldás, mert előre el tuod készíteni, és nem akkor kell vele bíbelődni, amikor már inkább beszélgetnél... Akkor már csak a díszítés van hátra! 

Elzászi almatorta 

Olyankor szoktam elkészíteni, amikor ráérősen tudom megsütni, nem mintha nagyon macerás lenne, de valahogy ehhez az édességhez nekem mindig a lassú, kényelmes konyhai tötyörgés kapcsolódik, amikor sülés közben édesen terjeng a konyhában a tésztában lévő bor illata, elkeveredve a fantasztikus alma illattal. Igazi terápiás sütés ez mindig.

Banánkenyér 

Sokak kedvence a banán, és nemcsak héjából kibontva majszolhatjuk jóízűen, hanem süteményekben is nagyon jól helyt áll. Édesíti és szaftossá teszi bármelyiket.

Rote Grütze 

A Rote Grütze szó szerinti fordításban annyi tesz: piros kása. Ennél azért jóval több, a selymes vanília, és a bogyós gyümölcsből készült krém csodálatos harmóniájáról szól ez a desszert.

Rizstorta 

Egy nagyon egyszerű étel, amely főétel éppúgy lehet, mint desszert. Elkészítése könnyű, nem drága, mutatósan díszíthető, szinte mindenki szereti, ízre és megjelenésre is tökéletesen hasonlít hagyományos, tejjel készült testvéréhez.

Borleves 

A borleves tipikusan karácsonyi étel a magyar családok jelentős részénél, olyankor inkább édes borból készül. De hol van az írásban lefektetve, hogy csak az évnek ezen a napján ehetünk borlevest? Készítsük félszáraz, félédes borból, tálaljuk más betéttel, mint az ünnepen, és máris van egy szuperül használható hétvégi levesünk.

Vanília puding zacskó nélkül 

Nem vagyok ellensége annak, hogy amennyire lehet, megkönnyítsük a saját dolgunkat a konyhában. De azt soha nem értettem meg, miért kell zacskós pudingporból főzni a pudingot, amikor a klasszisokkal finomabb házi változat pont ugyanannyi időbe telik, mint a zakócsat megfőzni.

Crème brûlée, a vaníliás csodakrém 

A crème brûlée (ejtsd: krem brülé) magyarul azt jelenti: égetett krém. Hagyományos francia desszert, tulajdonképpen nagyon egyszerű, ám nagyszerű édesség. Csodás, selymes vanília krém, melynek tetején rajta roppanós karamellréteg. Egy desszert, amiben nincs semmi faxni, a végeredmény mégis csodálatos.

Brutál finom vaníliakrémes málnatorta 

A nyár szuper velejárója a málna. Imádom, bármilyen mennyiséget képes vagyok belőle elfogyasztani. Évek óta nem főzök belőle lekvárt, hanem inkább fagyasztok le pár dobozzal, jobban fogy télen zabkására, gyümölcstortára, mint lekvárként. A vaníliakrém meg maga a mennyország. Használj nyugodtan fagyasztott málnát - télen én is így teszek -, lehet, hogy nem lesz olyan tökéletesen szép minden szem, mintha friss lenne a gyümölcs, de az élvezeti értéken ez mit sem ront.

Portugál tejszínes kosárka 

Portugália ízei villannak fel május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével. Ezt is megkóstolhatod!  

Mitől lehet veszélyes egy töltött káposzta ? 

Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett akár a töltött káposztában lévő fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.

Elzászi almatorta - ahogy Márti látta Elzászban 

Nem lehet elfelejteni az őszi, szüretelő Elzászt! Fantasztikus színekben pompázik Colmar és környéke!  Franciaország Németországhoz simuló részén találhatod a legremekebb borutakat! A környékbeli templomok oltárát ilyenkor zöldségekkel és gyümölcsökkel díszítik! Sokat dolgoztam Strasbourgban. Ezt az almatortát is ott tanultam. Nincs is jobb annál, mint délután egy pohár újborral és egy szelet almatortával kiülni az Ill folyó partjára, és gyönyörködni a nap őszi sugaraiban! Előre bocsátom, nem vagyok édesszájú, de ezt a desszertet nem lehet megunni, nem lehet kihagyni! Jó étvágyat!

Vaníliafagyi házilag - diétázóknak is 

A nyár első napján mi más is juthatna eszünkbe, mint egy hűsítő fagylalt! Magunk is készíthetünk finomat, és főleg diétásat, így mindenki nyugodtan nyalakodhat - a fagyasztóból.