
Hozzávalók:
egy kész gyümölcstorta alap
30 dkg málna
A krémhez:
300 ml tej
5 tojás sárgája
75 gramm porcukor
15 gramm keményítő
100 ml tejszín
fél vanília rúd magja
Elkészítés:
A krémhez feltörjük a tojásokat, szétválasztjuk őket, majd a sárgáját elkeverjük 90 ml tejjel, 45 gramm cukorral és a keményítővel. A maradék tejet, tejszínt, cukrot és vaníliát forrásig melegítjük, majd vékony sugárban ráöntjük a tojássárgájára, folyamatosan keverjük közben. Az egészet visszaöntjük a lábasba, elkezdjük újra melegíteni, és amint elkezd besűrűsödni, azonnal vegyük le a tűzről.
Még melegen öntsük a tálra tett piskóta alapra, rakjuk ki a málnával, és ha kedvünk van, bevonhatjuk gyümölcs zselével. Ehhez egy zacskó zselét elkeverünk egy evőkanál cukorral, 2,5 dl vizet adunk hozzá, felforraljuk, majd a forrástól számított egy percig főzzük. Kicsit kihűtjük, majd merőkanállal, vagy ahogy én csináltam, kancsóból a tortára öntjük, ügyelve, hogy mindenhová jusson zselé. A kiálló málna szemeket ecsettel kenegettem le, hogy szép fényesek legyenek.
Csokis-diós őrület
Ez egy varázslatosan finom süti, nem olcsó, és még ráadásul hízlal is. Ellenállni viszont nem lehet. Ez a recept is keresztlányom legújabb alkotása. Keresztapjának készítette szülinapi ajándékként. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: teljes volt a siker! Ezt a receptet is tedd el karácsonyra!