Hozzávalók (4 rúdhoz):
- 2 csomag (16 lap) rétestészta
- 50 dkg félzsíros túró
- 1 cs vaníliás cukor
- pár cseppc vaníliakivonat
- 1 tk reszelt citromhéj
- 2 egész tojás és egy plussz fehérje
- 50-60 dkg nagyszemű, édes szőlő
- 8-9 tk cukor
- egy marék háztartási keksz
Elkészítés:
A tojásokat a cukrokkal és a vaníliakivonattal a késes aprítóban kikeverem (ha nincs akkor lehet egy habverővel is, de így gyorsabb), és apránként hozzáadom a túrót. Jól kihabosítom, majd a kekszel szilárdítom, mert a szőlő is fog egy kis levet engedni. Annyira szoktam szilárdítani, hogy azért kenni lehessen. A szőlőt megmosom, lecsepegtetem, félbe vágom (amit kihagytam, a magot nem szedtem ki, legközelebb majd bíbelődöm vele). A lapokat darabonként megolajozom (olajzó spray sokat segít, köszönöm JancsiBá:-)), és négyesével összerakom. Megkenem a krémmel, és elszórom rajta a szőlőszemeket. Szorosan összetekerem, a tetejét is olajozom, majd 180-190 c°-on szép pirosra sütöm.
Almás táska
Hanyatlásnak indult a sógoroméktól kapott alma, így a hasznosításáról kellett döntenem. Régóta terveztem az egyik multinál látott úgynevezet kelt almás puffancs kopírozását, így most szerét ejthettem. A benne elrejtett alma tölteléket frissen készítettem, de a régebbi betétekkel ellentétben itt nem szerettem volna péppé főzni. Így amikor elérte az általam elképzelt párolási fokot, de még hersegett az alma, megkötöttem egy kis keményítővel. Nagyon jó lett az állaga, és a tésztát sem áztatta el – írja Somogyi Zoltán Max.