Életforma.hu

GASZTRO

Rizstorta

Egy nagyon egyszerű étel, amely főétel éppúgy lehet, mint desszert. Elkészítése könnyű, nem drága, mutatósan díszíthető, szinte mindenki szereti, ízre és megjelenésre is tökéletesen hasonlít hagyományos, tejjel készült testvéréhez.

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók:

1 bögre rizs (mi jázminrizsből készítettük)

2 dl víz

1 liter növényi tej (mi rizstejet használtunk)

5 evőkanál eritritol vagy más fehér színű édesítő

1 nagy marék mazsola

1 mokkáskanál őrölt citromhéj / reszelt citromhéj

1 kávéskanál pektin + 1/2 mokkáskanál citromsav / 1 evőkanál citromlé

1 kávéskanál vanília

csipet

20 dkg étcsokoládé + 0.5 dl növényi tej + 1 evőkanál növényi margarin / kókuszzsír

Elkészítés:

1. A rizst és a mazsolát nagyon alaposan, folyó víz alatt mossuk meg.

2. Főzzük fel a rizst 2 dl vízben, amíg a rizs beszívja az összes vizet.

3. Öntsük fel a rizst a növényi tejjel, szórjuk bele a mazsolát, a sót és a vaníliát. Főzzük a rizst egészen puhára, szinte ragacsosra. (Esetleg vízzel vagy növényi tejjel pótoljuk a folyadékot, ha szükséges). Kavargassuk, nehogy leragadjon.

4. Az eritritolhoz keverjük hozzá a pektint és a citromsavat, oldjuk fel 1 dl vízben és folytonos keverés mellett adjuk a fővő rizshez, rövid ideig (1-2 percig) még főzzük.

5. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre hűl a rizs.

6. A csokoládét olvasszuk fel a növényi tej és a zsiradék hozzákeverésével.

7. Rétegezzük egymásra a rizst és a csokoládét egy kapcsos tortaformában.

Nagyon szép, csíkos tortát tudunk készíteni, ha van időnk és az egyes rétegeket a hűtőben kihűtjük, (csak akkor tesszük a következő réteg csokit vagy rizst, ha az előző réteget a hűtőben már dermedésig lehűtöttük).

8. Díszítjük, tálaljuk.

Rizses ételek
Szemezgessetek egyéb, rizzsel készült ételeink receptjei közül!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.