Hozzávalók:
1 bögre rizs (mi jázminrizsből készítettük)
2 dl víz
1 liter növényi tej (mi rizstejet használtunk)
5 evőkanál eritritol vagy más fehér színű édesítő
1 nagy marék mazsola
1 mokkáskanál őrölt citromhéj / reszelt citromhéj
1 kávéskanál pektin + 1/2 mokkáskanál citromsav / 1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál vanília
csipet só
20 dkg étcsokoládé + 0.5 dl növényi tej + 1 evőkanál növényi margarin / kókuszzsír
Elkészítés:
1. A rizst és a mazsolát nagyon alaposan, folyó víz alatt mossuk meg.
2. Főzzük fel a rizst 2 dl vízben, amíg a rizs beszívja az összes vizet.
3. Öntsük fel a rizst a növényi tejjel, szórjuk bele a mazsolát, a sót és a vaníliát. Főzzük a rizst egészen puhára, szinte ragacsosra. (Esetleg vízzel vagy növényi tejjel pótoljuk a folyadékot, ha szükséges). Kavargassuk, nehogy leragadjon.
4. Az eritritolhoz keverjük hozzá a pektint és a citromsavat, oldjuk fel 1 dl vízben és folytonos keverés mellett adjuk a fővő rizshez, rövid ideig (1-2 percig) még főzzük.
5. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre hűl a rizs.
6. A csokoládét olvasszuk fel a növényi tej és a zsiradék hozzákeverésével.
7. Rétegezzük egymásra a rizst és a csokoládét egy kapcsos tortaformában.
Nagyon szép, csíkos tortát tudunk készíteni, ha van időnk és az egyes rétegeket a hűtőben kihűtjük, (csak akkor tesszük a következő réteg csokit vagy rizst, ha az előző réteget a hűtőben már dermedésig lehűtöttük).
8. Díszítjük, tálaljuk.