Hozzávalók:

- 20 dkg liszt
- 6 ek porcukor
- 13 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 2 egész tojás
- 2,5 dl főzőtejszín
- 4 ek víz
- 3 zöldalma
- 2 ek citromlé
- 1 cs szirupos vaníliarúd (Ezt én szoktam otthon csinálni. Egy kis kémiai laborcsőbe beleteszem a vaníliarudat, és felöntöm készen kapható vaníliasziruppal. Van olyan rúd, amit eleve ilyen kémcsőben árulnak, és akkor azt öntöm fel. Ha szükség van rá, kiveszem a rudat, a kellő mennyiséget szétvágom, belsejét kikaparom, és beleteszem pl. most majd a vaníliaszószba.)
Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet 10 dkg hideg vajjal, és 1 evőkanál cukorral. Vagy "daráld le" a robotgéppel, mint az almát szoktad, vagy tedd késes turmixgépbe. Ha elég porhanyós, tedd nagyobb tálba, add hozzá az 1 tojás sárgáját, majd a vizet. Dolgozd össze nagyon alaposan, majd jól csomagold nejlonzacsiba vagy folpackba, és tedd fél órára a hűtőbe. Ezután hámozd meg az almákat, csumázd ki, és szeleteld fel vékony cikkekre.a citromlével öntsd nyakon, és keverd is össze, hogy mindenütt érje a szeleteket.

Az alma ugyanis így nem barnul meg. 30 perc után picit lisztezd be a gyúródeszkád, majd nyújtsd a tésztát kb. egy 26 cm-es körlappá. Végy egy ennek megfelelő, kör alakú sütőformát. Béleld ki alaposan sütőpapírral. Fektesd bele a tésztát, majd szépen körös körbe rakd a "tálba" az almákat. Szórd rá a megmaradt cukrot és vajkockákat. 200 fokon fél óra alatt megsütöd, de légy óvatos, nem minden sütő egyforma! Az enyémet pl. egy picit "megkapta", de semmi gond! Kapd ki a sütőből, és rakd a tűzhely felső, főzőrészére, hogy mindenütt egyformán tudjon hűlni! A sütőt vedd vissza 165 fokra. A tésztát kb. 10 perc után nyakon öntöd a tejszín, a két egész tojás a 4 kanál cukor és a kis vaníliakülönlegesség jól elkevert elegyével! 25-30 perc alatt készre sütöd!
Jöhet az Ill folyó, a pohár újbor! Fergeteges lesz az élmény!
Itt egy mákos-almás sütirecept is! Itt meg egy almás muffin! Próbáld ki, és élvezd az ősz csábító ízeit!!