Életforma.hu

GASZTRO

Fahéjas csiga

Sokan azt gondolják, egy fahéjas vagy kakaós csigát elkészíteni otthon túl nehéz feladat. Pedig nem kell hozzá más, mint 2 óra szabadidő, és máris falatozhatjuk a langyos, édes csodát.

Kép: wikimedia.org

Hozzávalók a tésztához:

2 dl tej

4 dkg vaj

50 dkg liszt

3 ek cukor

csipet só

1 tojás

2,5 dkg friss élesztő

Töltelék:

2 tk. fahéj

5 ek. barna cukor

Megkenéséhez: 1 db tojás sárgája

Máz:

1 cs. vaníliás puding

2,5 dl tej

4 ek. cukor

pár csepp vanília aroma

Tetejére: porcukor

Elkészítés:

A tejet és a vajat melegítsük össze, a lisztet  a csipet sóval és a tojással tegyük egy keverő tálba, közepébe csináljunk mélyedést, és morzsoljuk bele az élesztőt, erre öntsük rá óvatosan a langyos tejet, vigyázva, hogy ne folyjon a mélyedésből. 10 percet pihentetjük, majd elkezdjük összedolgozni tésztává. Ha ragad, akkor még kicsi lisztet adagolhatunk hozzá. Amikor szépen összeállt a tészta, lefedjük és meleg helyre tesszük 1 órára kelni.

Töltelék: Amikor letelt az 1 óra, a tésztát kinyújtjuk, megkenjük vajjal, és megszórjuk a fahéj és cukor keverékével. Feltekerjük, és 2,5 cm vastagságú szeleteket vágunk le belőle. Tepsibe helyezzük úgy, hogy még tudjon terjeszkedni sütés közben. A tepsiben is megkenjük a tojás sárgájával, hogy egyenletesen barnuljon majd. Ebben a formában 30 percet pihentetjük.

A mázhoz összekeverjük a vaníliás pudingport a cukorral, felforraljuk a tejet, egy kevéssel simára keverjük a pudingport, majd a forró tejhez adjuk, kevergetve sűrűsödésig főzzük.

Előmelegített sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Mikor megsült, a mázat rácsurgatjuk.

Túrós batyu
Természetesen sokkal egyszerűbb bemenni egy pékségbe, és megvenni a túrós batyut reggelire, de hogy az nem lesz ilyen pompázatos, mint ez, azt garantálom.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.