Életforma.hu

GASZTRO

Áfonyás-zöldcitromos sajttorta

Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, önmagában fogyasztva is finom, de isteni és hűsítő nyári sütemények alapjaként is jól működik.

A sajttortának millió változatát ismerjük, lehet készíteni sütéssel vagy anélkül, csokival, karamellel, eperrel megbolondítva, vagyis a lehetőségek száma végtelen. Ám mivel tombol a nyár és a kánikula, mi most egy hűsítő áfonya- zöldcitrom verziót ajánlunk.

Áfonyás-zöldcitromos sajttorta
(Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

30 dkg keksz apróra törve

10 dkg vaj felolvasztva

50 dkg áfonya

22 dkg cukor

2 zöldcitrom leve és reszelt héja

50 dkg túró

285 ml tejszín

285 ml tejföl

4 teáskanál zselatinpor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral. Aprítsuk fel a kekszet, majd öntsük hozzá az olvasztott vajat, keverjük össze alaposan és töltsük bele a tortaformába. Nyomkodjuk jól az aljára, majd süssük kb. 10 percig. Ha kész van hagyjuk kihűlni. Egy edényben rövid ideig pároljuk az áfonya felét 3 evőkanál vízzel, 17 dkg cukorral, 1 citrom levével és héjával. Ha a bogyók szétpukkantak, vegyük le a tűzről, szűrjük le, majd tegyük félre a levet és bogyókat. Keverjük össze a túrót, a tejszínt, a tejfölt, a maradék cukrot és a másik zöldcitrom levét és reszelt héját. A zselatint oldjuk fel 3 evőkanál hideg vízben, majd melegítsük fel alacsony lángon. Ha kész, húzzuk le a tűzhelyről, majd keverjünk hozzá pár kanállal a tejszínes-túrós krémből, aztán adjuk hozzá a zselatint a krémhez. Óvatosan adjuk hozzá a kihűlt áfonyapépet is, majd a masszát terítsük el a tortaformában. A félretett áfonyalevet főzzük fel sziruposra, majd keverjük hozzá az áfonya másik felét, hagyjuk kicsit kihűlni, aztán kanalazzuk rá a torta tetejére. Tegyük hűtőbe a süteményt amíg megszilárdul, ehhez 3-4 óra mindenképpen szükséges.

Még több finomság:

Málnás mascarponés piskóta

Egyszerű epres torta


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.