Currys sült karfiol leves
Hozzávalók
- 1 kis fej karfiol
 - 20 dkg burgonya
 - 20 dkg édesburgonya
 - 10 dkg sárgarépa
 - 1 nagy hagyma
 - 3 nagy gerezd fokhagyma
 - 1 ½ tk reszelt friss gyömbér
 - 1 lime héja és leve
 - 3 ek olívaolaj
 - 1 doboz (400 gr) paradicsomszósz
 - 1 doboz kókusztej
 - 1l zöldségleves (alaplé, vagy víz)
 - 2 tk curry
 - 2 tk őrölt koriander
 - 2 tk őrölt kömény
 - 1 ½ tk őrölt fahéj
 - 1 ½ tk őrölt kurkuma
 - ½ tk cayenne bors
 - 1 chili paprika,
 - só, bors
 - friss koriander a tetejére
 
                    
Elkészítés
A karfiolt szedjük apró rózsákra, mossuk meg, szárítsuk le. Az összes fűszerport keverjük össze egy zacskóban, adjunk hozzá 2 ek olajat, majd dobjuk bele a karfiolokat és alaposan rázzuk össze. Vegyük ki a zacskóból a karfiolokat, tegyük sütőlemezre és süssük kb. 20 percig.
A maradék olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és a felkockázott sárgarépát. Jöhet bele a paradicsomszósz, a zúzott fokhagyma és a gyömbér. Adjuk hozzá a levest, a kockára vágott krumplikat, a lime levét és héját, sózzuk, borsozzuk. Lefedve főzzük, míg a zöldségek majdnem megpuhulnak, kb. 30-35 percig. Ekkor keverjük hozzá a kókusztejet, a sült karfiolt és már csak addig főzzük, amíg teljesen puhák lesznek a zöldségek.
Tetejét megszórjuk korianderrel, de ha nem kapunk, jó a petrezselyem is.
Tipp: A sült karfiol önálló ételként is működik, diétázóknak kifejezetten ajánlott!