- 80 dkg lila húsú édesburgonya (batáta)
 - 3+1 ek méz
 - 3+1 gerezd fokhagyma
 - 2 dl tejszín
 - 1 ek liszt
 - szerecsendió
 - só
 - feta vagy fehér krémsajt
 
Elkészítés:
A lila batátát megpucoljuk, és felkockázzuk. A 3 gerezd fokhagymát durván felaprítjuk. 3 evőkanál mézet finoman megkaramellizálunk (nem égetünk!). Az utolsó pillanatban beledobjuk az aprított fokhagymát, és egyből felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát. Végül annyi vizet öntünk hozzá, hogy jól ellepje. Megsózzuk, és puhára főzzük.
Amikor kellően megpuhult, hozzáadjuk a maradék 1 kanál mézet, és az 1 gerezd fokhagymát szintén durvára aprítva, egy botmixer segítségével szép simára turmixoljuk, visszatesszük a tűzre, tejszínből és lisztből készült habarással besűrítjük.
Ha elkészült, a még forró levesünket frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Tálaláskor fetát vagy fehér krémsajtot morzsolunk bele.
Csak ínyenceknek: aprított rozmaringot, olívaolajat és egy kis mézet összekeverünk, és ezzel is megcsepegtetjük a levesünk tetejét ?!
Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba!
                    
Bár édesburgonya a másik neve, nem rokona a burgonyának. De ez bennünket most nem zavar, így is egy fantasztikus, vitaminokban gazdag és különleges levest készítettünk belőle. Egy kis gombával tettük rá a koronát.