Életforma.hu


Sörben sült kacsacomb édesburgonyás pürével, roppanós káposztával

Sörben sült kacsacomb édesburgonyás pürével, roppanós káposztával 

Sült kacsacomb vagy mell karácsonyra? Úgy bizony! A sült kacsacomb vagy kacsamell tulajdonképpen bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét, karácsonykor is népszerű fogás.
Lila és édes, avagy nem ugyanaz!

Lila és édes, avagy nem ugyanaz! 

A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya – batáta - nem ugyanaz. Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam, és természetesen van különbség – írja Steffel Csaba. Szerinte például a lila burgonya íze burgonyás, az édes, lila húsú "burgonya" mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).
Édesburgonyás szárzeller krémleves fürjtojással

Édesburgonyás szárzeller krémleves fürjtojással 

Erőt, energiát adó, vitaminokkal teli melengető leves. Elkészíteni olyan egyszerű, hogy még azok is nekiállhatnak, akik nem gyakorlott háziasszonyok. Gyorsan kész, nagyon aromás, simogatóan selymes.
Gyömbéres sütőtök krémleves édesburgonyával

Gyömbéres sütőtök krémleves édesburgonyával 

Februárra megcsappan szervezetünk vitaminkészlete, ellenállósága. Kívánjuk a forró, energiát adó leveseket. Legjobb ha ezeket úgy állítjuk össze, hogy vitaminban gazdag , ízletes és nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető legyen. Ez a krémleves pont így sikerült. Mindamellett, hogy rendkívül ízes, selymesen krémes lett, a gyömbér a fokhagyma és a tökmagolaj kombinációja még a vírusok és a meghűlések tünetei  ellen is jó szolgálatot tesz - mondja Pammer Lívia.
Pirított szarvasmáj sült hagymakarikákkal, batáta és céklakörettel

Pirított szarvasmáj sült hagymakarikákkal, batáta és céklakörettel 

A napokban egy vadász ismerősünk meglepett egy jókora, frissen lőtt szarvas májával, amit ezúton is nagyon köszönök. Lévén hogy estefelé érkezett az "áru", a friss elkészítés szóba sem jöhetett - így három, nagyjából egyenlő részre vágtuk a husit, amik ezután a fagyasztóba vándoroltak. Tegnap Eszti a boltban bevásárolt batátából és céklából, majd azon agyalt, hogy mit is készítsen belőlük. Reggel arra gondoltam, hogy az egyik szarvasmáj adagot jó lenne elkészíteni ebédre, amihez viszont mindkét zöldség tökéletes köretnek tűnt - úgyhogy egy kollektív főzés elképzelése kezdett kialakulni. Eszti lesz a köretes, én pedig a húsos séf - vagyis egri húsimádó barátunk ismét együtt főzött élete párjával. 
Jön a hétvége, lazíts velünk!

Jön a hétvége, lazíts velünk! 

Szokásos hétvégi gasztroprogram ajánlónkat olvashatják, országszerte nagyon izgalmas programokat találhatnak a garda, a töltött káposzta, az édesburgonya vagy a hurka iránt vonzalmat érzők.
Édesburgonya krémleves

Édesburgonya krémleves 

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben Magyarországon is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.
Édesburgonyás muffin rebarbara mártással

Édesburgonyás muffin rebarbara mártással 

A muffin egyre népszerűbb desszert, és ez nem véletlen, hiszen könnyű elkészíteni, ráadásul finom is. De a finomnak is vannak fokozatai, és muffinban is lehet különlegeset alkotni, amire receptünk a legjobb példa.
Legjobb édesburgonyás receptjeink

Legjobb édesburgonyás receptjeink 

Noha magyar neve megtévesztő lehet, jó tudnunk, hogy az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz. Gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle, vagyis igen sokoldalú, ezt válogatásunk is megerősíti.
Spenóttal és fetával töltött édesburgonya

Spenóttal és fetával töltött édesburgonya 

Az édesburgonya sajnos nem túl ismert a magyar háziasszonyok körében, kísérletező kedvüket az is letöri, hogy a batáta bizony nem olcsó, a legjobb ár olyan 7-800 Ft/kg körül van. Teljesen érthető, hogy ez sokak költségvetésébe nem fér bele. Én akkor szoktam belőle vásárolni, ha a négybetűs nevű boltokban olcsót találok (mondjuk 600 Ft/kg), mert kis odafigyeléssel elég jól tárolható, és elég kiadós is, ha elkészítjük. Íze kicsit hasonló a sütőtökéhez, állaga talán kevésbé.

Batátaleves gomba betéttel 

Bár édesburgonya a másik neve, nem rokona a burgonyának. De ez bennünket most nem zavar, így is egy fantasztikus, vitaminokban gazdag és különleges levest készítettünk belőle. Egy kis gombával tettük rá a koronát.