Életforma.hu

GASZTRO

Sörben sült kacsacomb édesburgonyás pürével, roppanós káposztával

Sült kacsacomb vagy mell karácsonyra? Úgy bizony! A sült kacsacomb vagy kacsamell tulajdonképpen bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét, karácsonykor is népszerű fogás.

A sült kacsacomb az ünnepi asztalon is megállja a helyét (Fotó: Depositphotos)

Hozzávalók:

  • 4 darab kacsacomb
  • 4 darab kacsamell
  • majoránna
  • kacsazsír
  • 1-2 dl sör

A körethez:

  • 6-7 nagyobb burgonya
  • egy nagyobb édesburgonya
  • vaj
  • tej

A lila káposztához:

  • egy kisebb fej lila káposzta
  • cukor
  • ecet
  • őrölt kömény
  • egy kisebb fej vöröshagyma
  • barna cukor

Elkészítés:

A kacsamelleket és a kacsacombokat alaposan átmossuk, az előforduló tollmaradványoktól megszabadítjuk, kissé bevagdossuk a bőrt ,besózzuk, majoránnával átszórjuk. Egy kacsazsírral vékonyan átkent tepsibe helyezzük a húsokat egymás mellé, majd a sört aláöntjük, alufóliával befedjük, és előmelegített sütőben 160 fokon puhára sütjük. Mikor kész, az alufóliát levesszük, és kissé rápirítunk a hús bőrös felületére. A maradék sörrel locsoljuk meg a kacsákat, szép piros, ropogós lesz tőle a bőre.

A lila káposztát csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, kettévágjuk, és felszeleteljük. Kevés zsiradékon puhára fonnyasztjuk, hozzáadunk két evőkanálnyi barna cukrot, egy kicsit átkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, sózzuk, cukrozzuk, köménymaggal hintjük, és felöntjük vízzel. Két evőkanálnyi ecetet adunk hozzá, és puhára főzzük. Kóstolás után még utána ízesíthetjük. (Én kicsit édesebben kedvelem.)

A püréhez: a burgonyákat és az édesburgonyát megpucoljuk, kockázzuk majd sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, hozzáadunk 5-8 deka teavajat, ezt hagyjuk a forró krumplin szétolvadni, majd burgonyatörővel alaposan átnyomkodjuk, és annyi tejjel felöntjük amennyivel egy jó kis krémes állagot nem kapunk. Sózzuk ízlés szerint.

Ez is érdekelhet:

Wellington bélszín karácsonyra


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.