
- 75 deka batáta (3-4 darab)
- 1-2 nagyobb sárgarépa
- csipetnyi reszelt gyömbér (elhagyható)
- 40 deka gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 kanál vaj v kókusz olaj
- só, bors
- zöldhagyma
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
A batátát és a sárgarépát 1 liter vízben megfőzzük, hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és egy kanál kókuszolajat vagy vajat. Botmix segítségével pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük A megmaradt olajon megpirítjuk a hagymát, majd rátesszük a felszeletelt gombát és puhára (zsírjára) sütjük. A feltálalt leves tetejére kanalazzuk a gombát, megszórjuk zöldhagyma karikákkal ízesítjük.(én a citromlevet és 3 kanál joghurtot összekevertem)
A batátáról...
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A cukkinis, boros burgonyalevest kóstoltad már? Íme a recept emlékeztetőül!