Életforma.hu


Rákóczi túrós gönci baracklekvárral és wasabival

Rákóczi túrós gönci baracklekvárral és wasabival 

Nagyon is illik a megfelelő sör a megfelelő desszerthez! Megbolondítottuk a rákóczi túróst is, így aztán a kettő együtt egyenesen remek! Már az elandalít, ahogy ezt olvasom, de amit kóstoltam, egyenesen mennyei! Kísérletezz bátran! Akár szilveszterre is elteheted ezt a receptet!
Gyors karácsonyi süti a fára, de ajándéknak se kutya

Gyors karácsonyi süti a fára, de ajándéknak se kutya 

Gyűjtötték a csokis papírt, és minden mást, amivel majd a karácsonyfát díszítik... Dédiék nem készen vették, hanem gyerekeikkel együtt rajzolták, olvasztották, fűzték, csomagolták vagy éppen sütötték, szárítottak advent idején a díszeket. Itt egy nagyon régi és nagyon egyszerű recept. Annak idején még nem volt sütőpapír, ehhez a sütihez viasszal kikent sütőlapot használtak. Próbáld ki a gyerekekkel! Jó móka lesz! Tudom, barátaid is örülnének egy ilyen kis ajándéknak!
Lila és édes, avagy nem ugyanaz!

Lila és édes, avagy nem ugyanaz! 

A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya – batáta - nem ugyanaz. Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam, és természetesen van különbség – írja Steffel Csaba. Szerinte például a lila burgonya íze burgonyás, az édes, lila húsú "burgonya" mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).
Klasszikus forrócsoki tejszínhabbal és macaronnal

Klasszikus forrócsoki tejszínhabbal és macaronnal 

Szeretnél valami kellemes, meleg finomságot a nap hátralevő részére? Akkor itt egy fantasztikus klasszikus, ami tökéletesen illik egy őszi délutánhoz! Ettől biztosan felmelegedsz, mert még a vérnyomásod is felpezsdült!
Ázsiai rákos wonton-saláta Martin Adritól

Ázsiai rákos wonton-saláta Martin Adritól 

Véget ért a nyár, és valljuk be őszintén, sokan még mindig vágynak a messzi tájakra, napernyős koktélozásra és ínyenc falatokra. Nincs ezzel másképp Marton Adri, Edvin Marton múzsája sem, akit az újabbnál újabb receptjei összeállításánál elsősorban az utazásai, valamint a gyermekkori emlékei inspirálnak. A modellből lett konyhatündér és gasztroguru sokszor kísérletezik saját receptúrákkal, és tökéletesíti frissítő fogásait, hogy a családjának mindig különleges menüt tegyen az asztalra. Legutóbb egy ázsiai rákos wonton salátával rukkolt elő.
Még nem elég fényes a feketeleves

Még nem elég fényes a feketeleves 

Hamarosan kiderül, melyek a legjobb hazai éttermek cukrászdák, kávéházat az ország legrégibb gasztronómiai platformján, a Dining Guide-on. Idén először az éttermi szerviz és az éttermek kávékínálata is fókuszba került, de újdonság az is, hogy díjazzák az év koktélbárját.
Sonkakrémleves Stájerországból, csak Nektek!

Sonkakrémleves Stájerországból, csak Nektek! 

Valójában egy zöldséglevesről beszélünk, amiben egy-két szelet, nem füstölt, hanem pármai tipusú, vagyis szárított sonka kerül, amit Auersbachban készítenek óriási sikerrel. A tejszín és a schnidling szinte előírás, ám a marhachips rátördelve egyszerűen mennyei! Ez utóbbira kiszáradt sonkavégek is tökéletesek! Ne lepődj meg, ismételhető otthon is!   
Dögös krumplitorta

Dögös krumplitorta 

Ez egy remek recept, bár először erős fenntartásokkal fogadtam, amikor a barátnőm megkínált vele. Az első falatnál már semmilyen fenntartásom nem volt! Ajánlom, próbáld ki a hétvégén, és Te is meg fogsz lepődni! Mást nem ígérhetek! Legyen mondjuk desszert a neve!
Ez a magyar bika és a vére...

Ez a magyar bika és a vére... 

Bikavér - ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.
Whisky karamellel - a tervezéshez

Whisky karamellel - a tervezéshez 

Lassan vége a hosszú hétvégének. Ilyenkor jó bebújni kedvenc fotelünkbe, és felkészülni a következő hétre, átgondolni a teendőket, például azt, hogy kezdjünk felkészülni a húsvéti ünnepekre. Ehhez a hangulathoz találta ki Szombati Zsolt, a The Famous Grouse hazai nagykövete ezt a különleges whiskys költeményt.

Kaporleves 

Épp ma kaptam egy hatalmas csokor kaprot a szomszédasszonyomtól! Imádom e kerti növény illatát! Tavaly állítólag alig lehetett fellelni, idén viszont rengeteg nőtt. Már elkészült az első kovászos uborkám az első ajándék kaporcsokorból, de a most kapott adag a levesemben végzőik majd!    

Debrecenbe érkezett A kis herceg rókája 

Sivatagi rókák érkeztek a Debreceni Állat- és Növénykertbe 2017. május 3-án. A fiatal hím testvérpár a  lengyelországi Wroclaw állatkertjéből utazott az alföldi városba.

Ha kész vagy a frissenszűrtre... 

Már pasztőrözetlen formában is élvezhetjük a világos sör karakteres ízét! Az Arany Ászok Frissenszűrt egyedi eljárással készül, így minden cseppjében a friss, pasztőrözetlen sör ízét és zamatát adja, miközben hűtés nélkül is hosszan eltartható.

Ez nem mese habbal! 

Egy forró és egy hideg pezsdíti a vérdet! Az egyik híres kávézólánc idén is különleges ajánlattal várja a szerelmesek ünnepét: a hangulathoz illő dekoráció, poharak, ünnepi termoszok és egy különleges sütemény mellett február 14-éig két különleges itallal is megörvendezteti vendégeit. 

Tokaj nagykövete 

Hogyan kerül egy budapesti vendéglátó szakember Dallasba étterem-menedzsmentet tanulni, és miképp lesz belőle egy ötcsillagos londoni luxushotel pohárnoka? Mi a legnagyobb szakmai elismerés, amit egy, a versenyeket tudatosan kerülő sommelier kaphat? És miért elképzelhetetlenek az élet nagy pillanatai − például egy családi vacsora a szeretet ünnepén – tokaji borok nélkül?  Aki mesél magáról és a szakmájáról: Pongrácz Péter, a Michelin-csillagos Costes Downtown étterem pohárnoka.

Fácánsaláta 

Ez a recept hat éhes szájhoz elegendő. Különösen az ínyenceknek, és az őszi ízek kedvelőinek ajánlom! Színes falevelek, doromboló kályhák, egy kis kényeztetés... Nekem ezt jelenti ez a saláta!  

Cseh tankok Budapesten 

Felavatták a Pilsner Urquell tankos verzióját az Anker’t szezonnyitója előtt. A Tankovna egyenesen a plzeňi gyárból hozza a friss, pasztőrözetlen sört, így olyan, mintha a sörgyárban innánk. Ezentúl a három tradicionális cseh csapolási technikával kérhetjük a sörünket.

Libamáj sült almával 

Ezt a receptet is a Torkos Csütörtökön fedeztem fel újra. Pikáns, különleges fogás. A máj értékes alapanyag, sütése nagy odafigyelést igényel, de megéri! Igazán remek ebéd vagy vacsora kerekedik belőle a hétvégére! 

125 éves a magyar ajánlási ragjegy 

A Magyar Posta szelvényes forgalmi bélyegen örökíti meg a magyar ajánlási ragjegy bevezetésének 125. évfordulóját. Az Üzenet bélyegem IV. – Belföld35 forgalmi bélyeghez kapcsolódó szelvényen néhány magyar ajánlási ragjegyből kialakított montázs látható. A bélyeget Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta.

„Miccsoda” megkönnyebbülés! Vége a „csórékolbászpániknak”! 

A mititei, fonetikusan miccs, más néven csórékolbász a román konyha különlegessége. Az ízletes darálthúsrudacskák elkészítéséhez nélkülözhetetlen összetevők használatát végre engedélyezte az Európai Unió illetékes bizottsága, így elhárult az a veszély, hogy a hagyományos étek lekerül az étlapokról.