Életforma.hu

GASZTRO

Ez a magyar bika és a vére...

Bikavér - ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.

Nem is szerepelt írott formában a bikavér, mint bor a XIX. század közepéig! Akkor is Garay János, a derék, ám de igencsak nagyot mondó Háry János nevében "énekelte meg" a bika véréhez hasonlított bort.

Bikavérek, Kép: László Márta,

" Töltsd pohárba, és csodást látsz! Színe, mint a békavér..."

"Poharunkba, bikavér! Hadd igyuk az áldomást meg,

Legelőbb is magadér!"

A kifejezés tehát csak ezután került be a magyar nyelvi kultúrába - úgy 1850 után...

Egy biztos, tényleg Eger és Szekszárd a magyar bikák vérének otthona! Az elsőben csak a borvidékhez tartozó területekről származó szőlőből készült bor "léphet a pástra". A szőlőket külön dolgozzák fel, és utána a kész bort házasítják. Négy szőlőfajta házasítása kötelező, és kötelező a meghatározott fahordós érlelés is. A szekszárdi leírásban a is legalább négy szőlőfajta házasítása kötelező, sőt a kadarka és a kékfrankos együttes aránya 50 % kell, hogy legyen. Náluk a fahordós érlelésnek legalább egy év kell!

Bikavérek friss kenyérrel, sajtokkal, Kép: László Márta

Divattá vált, hogy a fiatal borok gyorsan piacra kerüljenek - főként a fiatalok körében. A Winegalss Sajtóklub bemutatóján kiderült, a klasszikusnak nevezett borvidéken kedveltebbé váltak az olyan robbanékony, dinamikus borok, mint a Böjt Borászat 2016-es Egri bikavére. Feltűnést keltett a Bolyki Pincészet 2015-ös Egri Bikavére. A családi borászatnak ez a második palackozott évjárata - nekem nagyon ízlett!

Borkóstoló, Kép: László Márta

A Mészáros Borház 2015-ös Szekszárdi Bikavér Reserve-je igazi, nemes lélekemlő! A Takler Birtok 2015-ös Szekszárdi Bikavérében shiraz is van, ami emeli ízvilágát, fényét. A Vesztergomi Pince 2015-ös bikavérében istenien érződik a kadarka! Lenyűgöző! Csúcs a szekszárdi Bősz Adián 2012-es bikavére a bátai és a szekszárdi területükről! Évente 30-40 ezret palackoznak belőle.

Mind az egri, mind a szekszárdi bikavérre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak. Szelíd és elegáns versengésük csak a mi, a jó borok kedvelőinek javára válnak! Csak azt tudom ajánlani, hogy válogassatok ízlésetek szerint a palackok között, és ne sajnáljatok áldozni a jobb kortyokért! De, ha igazán szeretnétek különlegességeket kóstolgatni, keressétek fel e két borvidéket! Vigyétek a barátaitokat is! Testnek és léleknek is jól fog esni!

Hamarosan itt a húsvét! Kínáljatok a családnak, a barátoknak is ilyen fantasztikus borokat az ünnepeken! Egészségetekre! Váljon vérré!

Különc borvidék
A Wineglass Sajtóklub borkóstolóján találkoztam ezzel a gyönyörű könyvvel! Horváth Ferenc újságíró, a Soproni Téma főszerkesztője írta, a legtöbb fotót Filep István, az MTI munkatársa készítette. A kötet először 2005-ben jelent meg, de világörökségi területen azóta annyi minden történt, annyi fiatal borász tette le a névjegyét, hogy át kellett dolgozni azt. Aki belelapoz, egy nagyon izgalmas világba csöppen, és biztos kedvet kap egy soproni kékfrankoshoz!

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.