Életforma.hu


8 tipp az okos borkóstoláshoz

8 tipp az okos borkóstoláshoz 

Az ősz a szüret mellett a borfesztiválok, borkóstolók ideje. Egy szervezett borkóstoló legalább öt fajtából áll, de nem ritka, ha tíz különböző italt is meg kell ízlelni. Ez komoly próbatétel. Egy fesztiválon még nagyobb a kihívás. Melyikkel kezdjük, milyen sorrendben haladjunk, mit tegyünk, hogy ne szálljon a fejünkbe túl gyorsan az alkohol? Bár a tudományos megközelítésnél ezeken a könnyed hangulatú fesztiválokon fontosabb, hogy jól érezzük magunkat, azért nem árt betartani néhány szabályt.
Nyárindító séta borkóstolókkal

Nyárindító séta borkóstolókkal 

Június 1-jén Egerben ünnepelhetik az odalátogatók a nyár első napját az Egri Borműhely tíz pincészetének boraival, gasztrofinomságokkal és egy izgalmas városi sétával. Érdemes felfedezni a történelmi várost úgy, ahogy még sosem: egy pohár borral a kézben!
Napsütésben ragyognak a legfényesebben az egri csillagok

Napsütésben ragyognak a legfényesebben az egri csillagok 

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.
Vega répa dog (húsmentes „hot-dog”)

Vega répa dog (húsmentes „hot-dog”) 

Kalandozás a mentes világba, ez egy kényszer szülte recept. Egy nagyobb társaság jelentkezett be borkóstolóra, és azt kérték, hogy a társaság hölgy tagjai valami könnyűt kaphassanak. Gondoltam, törjünk ki egy kicsit a párolt/grillezett zöldségek témájából. És ami még fontos, hogy ez a recept 25-30 perc alatt elkészül.
Ezért kell most a Balcsira menni

Ezért kell most a Balcsira menni 

Ilyenkor is sok minden történik a Balatonon, erről az itteni pincészetek, éttermek és más vállalkozások gondoskodnak. Noha mindig szívesen megyünk bármilyen rendezvényre az országban, sokkal jobban szeretnénk, ha ide, hozzánk jönnének el az emberek, még télen is - írja az ismert pincészet vezetője Bujdosó Feri honlapján. Nézzünk körül mi is!
Nyílnak a lakatok a szekszárdi pincék ajtaján, menjünk csak be!

Nyílnak a lakatok a szekszárdi pincék ajtaján, menjünk csak be! 

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg az ország különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén, május 18-tól nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.
Ez a magyar bika és a vére...

Ez a magyar bika és a vére... 

Bikavér - ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.
Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk!

Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk! 

Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. ...És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.  
Dögös  focaccia - ahogy a Divin Porcelloban sütik

Dögös focaccia - ahogy a Divin Porcelloban sütik 

Izgalmas borkóstolókon vehetnek részt azok az újságírók, akik rendszeresen elmennek a Wineglass Sajtóklub bemutatóira. Velem együtt gyakorló, de borra nem specializálódott tollforgatókat ismertetnek meg a borkultóra különlegességeivel. Havonta járunk be képzeletben egy-egy borvidéket. Általában a budapesti Divin Porcelloban kóstolgatunk, és a remek borok mellett falatozgatunk is. Annyira finomak a helyben sütött olasz kenyérfalatkák, hogy legutóbb megkerestem Németh Péter konyhafőnököt, hogy árulja el Nektek a titkot! Íme, ez a recept! Nem fogtok csalódni!    
Bor van, de hol itt az apátság?

Bor van, de hol itt az apátság? 

Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak - mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!     

Nyert a holdbéli séta! 

Két éven belül másodszor lett Magyarország legjobbja a HOLDVÖLGY kincskereső borkóstoló pinceséta! A díj a történelmi pincerendszer hangulatának, a látványvilágnk, a programoknak és a munkatársak szól! Te már kipróbáltad? 

Zétától Zétáig 

Szeretnék venni valamit a férjem születésnapjára, de ne foglaljon a lakásban túl sok helyet - így fogalmazott egy francia hölgy, amikor szerette volna meglepni valamivel magyar származású párját! Így kezdődött annak a mádi Holdvölgy borászatnak a története, amelyik varázslatos kóstoló estet rendezett a sajtó munkatársainak a napokban. A házaspár először csak egy kis parcella tulajdonosa lett, majd bővítették a területet, és rájöttek a tokajinak nincs párja. Szakemberekkel nekiláttak a borkészítésnek, az újításoknak.    

Tanévzáró búcsúparty - különleges borokkal 

Egy igazi nyári Kerti Partyval búcsúzik a Borkollégium, Magyarország legrégebbi borismereti oktatással foglalkozó felnőttképzési intézménye június 28-án. Szerencsére a minden borkedvelő által ismert, dr. Rohály Gábor alapította iskola csak a Pasaréti úti helyszíntől és az idei tanévtől köszön el!

6 fantasztikus program a pünkösdi hétvégére! 

Aki még nem tudja merre induljon a pünkösdi hétvégén, annak most hat izgalmas helyszínt ajánlunk, tele színes programokkal. A család valamennyi tagja jól fog szórakozni!

Magyar Európa első bormozija! 

A dél-balatoni Kristinus Birtokon válthatunk jegyet Magyarország, sőt, Európa első bormozijába - adta hírül a turizmus.com! Kéthelyen, a Vinocinoban nemcsak díjnyertes borok és remek filmek várják az érdeklődőket.      

Program meg egy kis jó borozás - még ma! Irány Etyek! 

A kilencvenes évek végén pezsdült fel először az élet Etyeken. A helyi borászok kinyitották pincéiket, vendégül látták egymást és a környékbeli látogatókat egy-egy pohár borra, majd ezt követte az Etyek Pincefesztivál, illetve az Etyeki Kezes-Lábos. Az etyeki borászok most ismét összefogtak, hogy boraikat még szélesebb körben ismertethessék meg a borkedvelőkkel, így augusztus 30-án megnyitja kapuit az etyeki szüretnyitó Borangoló.

Borünnepet rendeznek Szombathelyen 

Első ízben, ám hagyományteremtő szándékkal rendezik meg szeptember 20-21-én Szombathelyen a Bacchus Kertje elnevezésű programsorozatot, amelyet a bor helyi ünnepévé kívánnak tenni a szervezők.

Borkóstolás (nem csak) anyukáknak 

A nőknek született képességükből adódóan nagyon kifinomult érzékük van a borokhoz, borkóstoláshoz. Ezen kívül a statisztikák kimutatták, hogy sokkal több nő vásárol bort, mint férfi, talán ez lehet az oka, hogy a gyengébbik nem szépen lassan kezébe veszi az irányítást ezen a területen is? De vajon, milyen is a bor, ha női? Az Egykettőben erre keresik a választ február 20-án és 21-én, a Women’s Wine World és a Borkóstolás (nem csak) anyukáknak rendezvénysorozatok következő eseményein.

Melyik borfajtánál jó az, ha idősebb, melyiknél, ha fiatal? 

Fontos-e tudni, hogy milyen évjáratú bort választunk, iszunk? Melyik borfajtánál jó az, ha idősebb, s melyiknél, ha fiatal a bor? Sok borász rákényszerül sajnos, hogy mielőbb piacra dobja borait, ez azonban ne tévessze meg Önöket. Egy bor nem attól jó, hogy milyen szép "lesz", hanem, hogy milyen élvezetes a fogyasztáskor. 

A borkóstolás aranyszabályai! 

Kezdetét vette az őszi nagy borkóstolások sora. Borbarátok és borral ismerkedni akarók számára a legjobb alkalmak ezek a fesztiválok, hogy megkóstoljuk a már jól ismert pincészetek nedűit és felfedezzünk újabb borászokat.

"Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk" 

"Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk" - hangzik a közismert szállóige. E gondolat jutott eszembe, mikor főszerkesztőm arra próbált rávenni írjak le tíz okot, amiért csak jó bort szabad inni, vagy öt ismérvet, amiről rájöhetünk, hogy jó bort ittunk.

Ezeket a csúcsborokat érdemes megvenned! 

A hazai borszakma legnagyobb presztízsű megmérettetésének, a Pannon Bormustrának június 2-án, a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét. 112 pincészet 270 nevezett borából 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet. Idén a legjobb vétel kategóriában is hirdettek eredményt és 3 különdíjas bort is ünnepeltünk. 

Figyelem! Így kell elkészíteni a fröccsöt! 

A nyári melegben sokan nem kívánják az alkoholt, ám egy könnyű saláta, vagy halétel után mégis jólesne valami, amiben bor is van.Tudják mi a "húzás", vagy a "házmester"? És a Krúdy-fröccsben mennyi bor van? Fröccs lexikonunkból megismerheti a legnépszerűbb keverési arányokat.

Hova térj be borozgatni a Balaton környékén? 

A balatoni borvidék Magyarország egyik legrégibb, történelmi borvidéke. Régészeti leletek szerint már az egykori Pannoniában, azaz a rómaiak idejében folyt szőlőművelés a Balatonfelvidéken.

Milyen bort igyunk a nyáron? 

Ahogy az étkezésnek, úgy a boroknak is van egy bizonyos szezonalitása. A pompás, nemes, testes vörös borokat, muzeális értékű aszúkat nyugodtan el lehet tenni a pincék mélyére - érjenek tovább szépen őszig, télig. Nyáron a könnyű, friss, 1-2 éves fehér borokat, és a legfrissebb, azaz a 2008-as évjáratú rosékat érdemes választani.

Sajthoz vörösbort? 

Akármilyen cikket olvastam ez elmúlt időszakban, még a közelmúltban is, az ételek és borok párosításáról, egy fogásról nagyon kevés szó esik. Ez pedig a sajt. Ha valahol megemlítik, akkor kapásból rávágják: vörösbor.