Életforma.hu

GASZTRO

Bor van, de hol itt az apátság?

Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak - mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!     

Az apátság nagyon is megvan, mégpedig Pannonhalmán.Korábban ugyanis a Pannonhalmi Apátságé volt a Somló déli lejtője. A mostani tulajdonosok 2001-ben vették meg az eredeti ültetvényt, majd egymás után újabb és újabb, zsebkendőnyi területeket vásároltak, így ma egy 3 hektáros birtokon gazdálkodnak. Céljuk, hogy a szerzetesek munkáját folytatssák, hogy megőrizzék az ottani  szőlőskert tisztaságát, borászati hagyományait.

Somló-hegy, szőlőültetvény, Kép: wikimedia

Balogh Zoltán, aki büszkén gazdának vallja magát, úgy is gondolja, az ő feladata, hogy jól sáfárkodjon a természet adta kincsekkel. Barátaik a vissza-visszajáró nyuszik, újabban az őzek, és az egész rovarvilág. Igyekeznek a legtöbb munkát kézzel végezni. Négy alkalmazottja is minden tőkét "személyesen" ismer. A növényvédelem náluk az időzítésen, és a szőlő természetes ellenállóképességén múlik elsősorban. Sosem használtak gyomirtót, de barátjuk a kamilla, a szappan vagy a zsurló.

Balogh Zoltán gazda, Somló, Kép: László Márta

Balogh Zoltán hiszi, hogy a csodálatos, vulkanikus eredetű talaj a napnak, a szélnek és az esőnek köszönhetően olyan organikus terepet ajándékoz művelőjének, amivel élni kell! Furmint, Olaszrizling, Juhfark és Hárslevelű: ezek a vidék legismertebb fajtái. Mindegyikből körülbelül négyezer tövet gondoznak.

Egy szőlőtőkéről kb. 15 év alatt derül ki, hogy milyen bort is lehet belőle készíteni az adott helyen. Balogh gazda a 2015-ös furmintról például azt mondta, hogy jól érződik benne a 260 méter magasan elterülő, vasoxidos bazalttufa minden íze. Az már biztos, csak a legjobb területükön lesz belőle igazán jó bor.

A szakember szerint a 2015-ös Juhfark egy "trehány" fajta. Mellékesen hozzáfűzte, hogy szerinte a hárslevelű a balett-, míg a juhfark pedig a lebarnult népitáncos... - a kínálatban. A féfiak isszák, a hölgyek pedig meg merik mondani, ha valami nem ízlik. Az a hit pedig, hogy a juhfark a nászéjszaka bora, egész egyszerűen nem igaz. Egy hajdani, - monjuk így - nem túl szerencsés marketingfogás maradványaként maradt meg így emlékezetünkben.

Az Olaszrizling Stájerországból került magyar földre. Idehaza az I. világháború után terjedt el egészen fel, a Mátráig. A szakember szerint 3-4 év után kezd komoly borrá válni, és ma ő a Balaon zászlóshajója.

Maga Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.

A 2015-ös Tramini nemes egyszerűséggel a főnök kedvence. Balogh gazda imádja az elzászi traminit, célja, hogy a somlói tesó annál jobb legyen. Kicsit bohémabb, bujább, mint a többi helyi bor.

2015-ös Hárslevelűről elmondta, érdekes képpen ez az ősi magyar faj sehol sem zászlóshajó, pedig megérdemelné. Most kezd igazán divatba jönni, 2012-es változata már szárazabb, nem annyira édes, de abban az esztőben nem is esett annyi eső. Most viszont egészen remek a bor!

A Wineglass Sajtóklub kóstolóján megízlelhettük azt a 2016-os Rajnai Rizlinget, amiből mindössze 60 palack készült, nincs és nem is volt kereskedelmi forgalomban. Ez lett a család kedvence, de annyira, hogy ültettek még 200 tőkét! Szakértők szerint hasonlót csak a franciaországi Mosel környékán kóstolhatnak a borkedvelők.

Somlói Juhfark, a férfi sláger Kép: László Márta

Főboruk, a 2013-as Juhfark aszútechnikával készült, két, 120 literes cserépedényben. Musttal öntötték fel, és fa nem ért hozzá! Ahogy a gazda fogalmazott: ez a juhfarkaszú egy nagyon barátságos - teszem hozzá - igazi ínyencség!

A Somló legnagyobb előnye - állíja a gazda -, hogy messze van a Balatontól. Az a kb. 50 km megvédi a trületet a - rossz kifejezéssel - csak egyszerűen iszogatni akaró turistáktól. Somló mintegy 3600 pincéjéhez a hozzáértő, igazán borkedvelő, a bort élményként kedvelő ínyencek látogatnak el.

Egy 1834-ben írt szakanyag arra figyelmeztette a korabeli borászokat, hogy a pincéket jó messze kell építeni a rendkívül forgalmas közutaktól - tehát a heti négy-öt ökrös szekér okozta rezgésektől (!)-, hogy a boruk hosszú életű legyen! Jól hangzik ez a XXI. század elején! Ha ez igaz, a somlói pincészetek ebből a szempontból biztosan jobb helyzetben vannak, mint számos más hazai borvidékünkön!

A bor próbája is a kóstolás! Barátaim, nem fogtok csalódni!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.