Életforma.hu

GASZTRO

8 tipp az okos borkóstoláshoz

Az ősz a szüret mellett a borfesztiválok, borkóstolók ideje. Egy szervezett borkóstoló legalább öt fajtából áll, de nem ritka, ha tíz különböző italt is meg kell ízlelni. Ez komoly próbatétel. Egy fesztiválon még nagyobb a kihívás. Melyikkel kezdjük, milyen sorrendben haladjunk, mit tegyünk, hogy ne szálljon a fejünkbe túl gyorsan az alkohol? Bár a tudományos megközelítésnél ezeken a könnyed hangulatú fesztiválokon fontosabb, hogy jól érezzük magunkat, azért nem árt betartani néhány szabályt.

Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, hogy eredményes és élvezetes legyen a borkóstolás. Így másnap nem gyötör a macskajaj és emlékezni is fogsz arra, mi ízlett előző este a legjobban. Ha már megszerezted a jegyed a kiszemelt boros eseményre, gondold át, milyen stratégia mentén szeretnél kóstolni. A nagy rendezvényeken - mint amilyen a ma kezdődő 30. Budapest Borfesztivál, rengeteg tétellel találkozhatsz. Ezért fontos, hogy tudd, mire akarsz koncentrálni.

Fontos a sorrend (Fotó: pixabay.com)

Alapvetés

A száraz tételektől az édes borok felé; a könnyedebbtől a testesebb borok irányába; a fiatalabb boroktól az idősebb tételek felé, a belépő szintű boroktól a csúcskategóriás palackokig haladj.

Időben érkezz!

A nagyobb rendezvényekre érdemes korán érkezni, akár kapunyitáskor, mert olyankor még biztosan teljes a választék. A tömeg csak később várható, ezért könnyebben odaférsz a standokhoz, és nagyobb esélyed van beszélgetni a borásszal.

Étellel alapozz!

Kényelmes ruhában, parfüm nélkül érkezz, és ha lehet, ebédelj a kóstoló előtt, hogy ne legyen üres a gyomrod. Kóstolás közben is falatozz, de ne túl fűszeres ételeket. Válassz inkább sajtot, sós falatokat. Igyál sok vizet! Lehetőleg minden kóstolás között néhány kortyot. Mindez segít, hogy ne érjen véget túl korán a program. Semmiképp se dohányozz vagy rágózz közben, ne hagyd, hogy ízérzékelésednek bármi az útjába álljon.

Üres gyomorral soha ne kezdj bort kóstolni (Fotó: pixabay.com)

Tervezz!

Nézd át előre a kiállítók listáját, legyen elképzelésed arról, hogy melyik pincészeteket szeretnéd meglátogatni. Légy nyitott a számodra ismeretlen, kisebb pincészetek felé is!

A látvány

A borospoharat a száránál, vagy talpánál fogva tartsd. A bor élvezetének első lépése ugyanis a tisztasága, a színe. Ha a pohár kelyhét fogod marokra, akkor az hamarosan  opálossá válik az ujjnyomaidtól. Kitöltéskor figyeld a bor árnyalatát és finoman forgasd körben, pörgesd a pohárban! Ezt azért is érdemes megtenni, mert a levegővel érintkezve akár néhány perc alatt is újabb és újabb ízek nyílnak majd meg előtted. Ha lassan csorog le a pohár falán a bor, abból arra következtethetsz, hogy valószínűleg egy gazdagabb, testesebb borral van dolgod.

Az illat

Kóstolás előtt szagolj bele a borba. Próbáld meg kitalálni, akár csukott szemmel, milyen emlékek, ízek, gyümölcsök, fűszerek vagy virágok jutnak eszedbe az illatáról. Ha sokszor jártál már kóstolón, akár a bor illatából is meg tudod majd mondani, hogy milyen szőlőből készült.

Nézd meg a színét, illatold meg mielőtt belekóstolsz (Fotó: pixabay.com)

Ne nyelj le mindent!

Igen, ez a legnehezebb, különösen, ha ízlik, ami a poharadban van. Bár a kóstolómennyiség általában fél decinél nem több, mégis, sok kicsi sokra megy. Ha nagy a kínálat és sokat szeretnél kóstolni, inkább köpd ki a bort - diszkréten, közel hajolva a köpő csészéhez.

Hasonlítsd össze!

Kóstolás közben ne csak analizálj, vagyis ne csak az adott borra koncentrálj, hanem szintetizálj is: nevezz ki viszonyítási pontokat, hasonlítsd össze a kóstolt tételeket. Az előző testesebb volt vagy savasabb? A válaszok segítenek memorizálni az egyes borokat.

Visszakóstolás

Zárd a kóstolást azzal a tétellel, amelyik a leginkább elnyerte a tetszésedet. Ezt hosszan élvezheted, és akár már le is nyelheted. A borkóstolás társasági esemény, ahol élményszerűen tanulhatsz. Bátran kérdezz a borászoktól. Hidd el, számukra öröm, ha mesélhetnek a boraikról. Hiszen évek óta dolgoznak azon, hogy egy-egy nedűvel elnyerjék a fogyasztók tetszését.

30. Budapest Borfesztivál (Fotó: aborfesztival.hu)

Budapest Borfesztivál szeptember 23-26.

A következő hétvégén ki is próbálhatod a borkóstoló tudományod. 30. alkalommal rendezik meg a Budavári Palotában a Budapest Borfesztivált. A világörökségi helyszín lenyűgöző kulisszát ad Magyarország legjobb borainak. Mától az utánozhatatlan borfesztivál hangulat mellett az összes magyar borvidékről találkozhatunk kiállítókkal.  Változatos gasztronómiai fogásokat kóstolhatunk, élvezhetjük a magyar könnyűzenei, világ- és népzenei koncerteket, valamint idén is a Borfesztivál részeként kerül sor a Magyar Jazz Napjára. A fesztivál vendége Somló lesz, mely 12 borászattal képviselteti magát.

Ezt is olvasd el:

https://eletforma.hu/pelda-kep/szeretem-a-szolom-interju-lenkey-geza-szolobirtokossal/

https://eletforma.hu/kul-tour/bor-es-munka-elvalaszthatatlan/


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.