Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, hogy eredményes és élvezetes legyen a borkóstolás. Így másnap nem gyötör a macskajaj és emlékezni is fogsz arra, mi ízlett előző este a legjobban. Ha már megszerezted a jegyed a kiszemelt boros eseményre, gondold át, milyen stratégia mentén szeretnél kóstolni. A nagy rendezvényeken - mint amilyen a ma kezdődő 30. Budapest Borfesztivál, rengeteg tétellel találkozhatsz. Ezért fontos, hogy tudd, mire akarsz koncentrálni.
Alapvetés
A száraz tételektől az édes borok felé; a könnyedebbtől a testesebb borok irányába; a fiatalabb boroktól az idősebb tételek felé, a belépő szintű boroktól a csúcskategóriás palackokig haladj.
Időben érkezz!
A nagyobb rendezvényekre érdemes korán érkezni, akár kapunyitáskor, mert olyankor még biztosan teljes a választék. A tömeg csak később várható, ezért könnyebben odaférsz a standokhoz, és nagyobb esélyed van beszélgetni a borásszal.
Étellel alapozz!
Kényelmes ruhában, parfüm nélkül érkezz, és ha lehet, ebédelj a kóstoló előtt, hogy ne legyen üres a gyomrod. Kóstolás közben is falatozz, de ne túl fűszeres ételeket. Válassz inkább sajtot, sós falatokat. Igyál sok vizet! Lehetőleg minden kóstolás között néhány kortyot. Mindez segít, hogy ne érjen véget túl korán a program. Semmiképp se dohányozz vagy rágózz közben, ne hagyd, hogy ízérzékelésednek bármi az útjába álljon.
Tervezz!
Nézd át előre a kiállítók listáját, legyen elképzelésed arról, hogy melyik pincészeteket szeretnéd meglátogatni. Légy nyitott a számodra ismeretlen, kisebb pincészetek felé is!
A látvány
A borospoharat a száránál, vagy talpánál fogva tartsd. A bor élvezetének első lépése ugyanis a tisztasága, a színe. Ha a pohár kelyhét fogod marokra, akkor az hamarosan opálossá válik az ujjnyomaidtól. Kitöltéskor figyeld a bor árnyalatát és finoman forgasd körben, pörgesd a pohárban! Ezt azért is érdemes megtenni, mert a levegővel érintkezve akár néhány perc alatt is újabb és újabb ízek nyílnak majd meg előtted. Ha lassan csorog le a pohár falán a bor, abból arra következtethetsz, hogy valószínűleg egy gazdagabb, testesebb borral van dolgod.
Az illat
Kóstolás előtt szagolj bele a borba. Próbáld meg kitalálni, akár csukott szemmel, milyen emlékek, ízek, gyümölcsök, fűszerek vagy virágok jutnak eszedbe az illatáról. Ha sokszor jártál már kóstolón, akár a bor illatából is meg tudod majd mondani, hogy milyen szőlőből készült.
Ne nyelj le mindent!
Igen, ez a legnehezebb, különösen, ha ízlik, ami a poharadban van. Bár a kóstolómennyiség általában fél decinél nem több, mégis, sok kicsi sokra megy. Ha nagy a kínálat és sokat szeretnél kóstolni, inkább köpd ki a bort - diszkréten, közel hajolva a köpő csészéhez.
Hasonlítsd össze!
Kóstolás közben ne csak analizálj, vagyis ne csak az adott borra koncentrálj, hanem szintetizálj is: nevezz ki viszonyítási pontokat, hasonlítsd össze a kóstolt tételeket. Az előző testesebb volt vagy savasabb? A válaszok segítenek memorizálni az egyes borokat.
Visszakóstolás
Zárd a kóstolást azzal a tétellel, amelyik a leginkább elnyerte a tetszésedet. Ezt hosszan élvezheted, és akár már le is nyelheted. A borkóstolás társasági esemény, ahol élményszerűen tanulhatsz. Bátran kérdezz a borászoktól. Hidd el, számukra öröm, ha mesélhetnek a boraikról. Hiszen évek óta dolgoznak azon, hogy egy-egy nedűvel elnyerjék a fogyasztók tetszését.
Budapest Borfesztivál szeptember 23-26.
A következő hétvégén ki is próbálhatod a borkóstoló tudományod. 30. alkalommal rendezik meg a Budavári Palotában a Budapest Borfesztivált. A világörökségi helyszín lenyűgöző kulisszát ad Magyarország legjobb borainak. Mától az utánozhatatlan borfesztivál hangulat mellett az összes magyar borvidékről találkozhatunk kiállítókkal. Változatos gasztronómiai fogásokat kóstolhatunk, élvezhetjük a magyar könnyűzenei, világ- és népzenei koncerteket, valamint idén is a Borfesztivál részeként kerül sor a Magyar Jazz Napjára. A fesztivál vendége Somló lesz, mely 12 borászattal képviselteti magát.
Ezt is olvasd el:
https://eletforma.hu/pelda-kep/szeretem-a-szolom-interju-lenkey-geza-szolobirtokossal/
https://eletforma.hu/kul-tour/bor-es-munka-elvalaszthatatlan/