Fehér bor cikkek

8 tipp az okos borkóstoláshoz
Az ősz a szüret mellett a borfesztiválok, borkóstolók ideje. Egy szervezett borkóstoló legalább öt fajtából áll, de nem ritka, ha tíz különböző italt is meg kell ízlelni. Ez komoly próbatétel. Egy fesztiválon még nagyobb a kihívás. Melyikkel kezdjük, milyen sorrendben haladjunk, mit tegyünk, hogy ne szálljon a fejünkbe túl gyorsan az alkohol? Bár a tudományos megközelítésnél ezeken a könnyed hangulatú fesztiválokon fontosabb, hogy jól érezzük magunkat, azért nem árt betartani néhány szabályt.

Furmint február
Ilyenkor egyre több szó esik róla, a borszaküzletek kirakataiban több ilyen palack jelenik meg, a sommelier-k gyakrabban öntenek a poharakba furmintot. Ha még nem esett volna le, újra itt a Furmint Február, és február 1-jén a második Nemzetközi Furmint Nap!

Hiába, a vaddisznó is az édesebbet szereti...
Borszaküzletekben, Michelin-csillagos és elegánsabb budapesti illetve miskolci éttermekben már jól ismerik a bükki borokat. Ami még nem a Tokaj-hegyaljai és már nem az Egri Borvidék, nos, azt nevezzük Bükki, avagy korábbi nevén Bükkaljai Borvidéknek. A napfényben gazdag, csapadékban szegény és az országos átlagnál hűvösebb területen elsősorban fehér borok születnek, de ennél sokkal gazdagabb a prémium kínálat!

Póréhagymás, rizses csirke
Néhány egyszerű alapanyagot választottunk a csirke mellé, és nagyon finom egytál étel lett a végeredmény. A póréhagyma és a fehér bor alapjáraton nagyon illik egymáshoz.

Fokhagymás, fehérboros fekete kagyló tagliatellével
A tengeri herkentyűk közül a kagylókat szeretem a legjobban, abból is a feketét, egy egyszerű fokhagymás-vajas tésztával könnyen a kedvemre lehet tenni.

Elzászi almatorta
Olyankor szoktam elkészíteni, amikor ráérősen tudom megsütni, nem mintha nagyon macerás lenne, de valahogy ehhez az édességhez nekem mindig a lassú, kényelmes konyhai tötyörgés kapcsolódik, amikor sülés közben édesen terjeng a konyhában a tésztában lévő bor illata, elkeveredve a fantasztikus alma illattal. Igazi terápiás sütés ez mindig.

Sáfrányos rizottó
Mi kell a jó rizottóhoz? Elsősorban erre a célra megfelelő rizs (Arborio, Carnaroli vagy Baldo), finom alaplé, jó bor és egy percre meg nem álló fakanál. És aztán indulhat a kavarás!

Rizotto a tenger gyümölcseivel
Ha van fél órád és éhes is vagy, akkor tökéletes megoldás lehet egy rizottó elkészítése. Nem kell nagy előkészület, de a serpenyő mellett azért ott kell majd állni - ez tény.