Életforma.hu

GASZTRO

Hiába, a vaddisznó is az édesebbet szereti...

Borszaküzletekben, Michelin-csillagos és elegánsabb budapesti illetve miskolci éttermekben már jól ismerik a bükki borokat. Ami még nem a Tokaj-hegyaljai és már nem az Egri Borvidék, nos, azt nevezzük Bükki, avagy korábbi nevén Bükkaljai Borvidéknek. A napfényben gazdag, csapadékban szegény és az országos átlagnál hűvösebb területen elsősorban fehér borok születnek, de ennél sokkal gazdagabb a prémium kínálat!

Az első írásos emlék 1313-ból származik, egy oklevél, ami sejteti, hogy az ottani, akkori mezőgazdaságnak fontos ága volt a szőlőtermesztés. Az szakirodalom szerint 1503. február 11-én Ulászló megerősítette Miskolc borszavadalmát imígyen: Miskolcon idegen bort nem árulhat, aki ez ellen vét, a bévitt bort elveszíti.

A XVIII. században az Avason hatalmas pincerendszer alakult ki, nemespenésze alatt rengeteg bort érleltek. A flloxéria-járvány és a két világháború szinte teljesen tönkre tette a terület szőlőművelését. Az ültetvények jó részét kivágták, beépítették.

Prémium borok a Bükki Borvidékről, Kép: László Márta

Hivatalosan csak 1970-ben nyilvánították borvidékké. Talaja riolittufán kialakult lösz, amiben fekete- és barnaföldek, illetve agyagbemosódások találhatók. Magas a napsütéses órák száma, de csapadékban szegény, és a hazai átlaghoz képest hűvösebb is az idő, ezért a környék elsősorban a fehérborok termelésének kedvez. Ott úgy két héttel később érik be a gyümölcs, mint Magyarországon máshol, így a szüret is később kezdődik.

Nagymami a háttérben
Sokan kérdeznék, hogy a Borbélyból hogyan lett Gallay? Nos, ez nem titok, és rém egyszerű is! Borbély Roland kézműves pincéje azért vált Gallay néven ismertté. mert anyai nagymamájáék azon sopánkodtak, hogy az ő nevüket már nem viszi tovább senki, és a ködbe vész. Nem így lett...

Mintegy 17 ezer hektár a termőterület, de nem mindet hasznosítják. A borvidék legjobb dűlőiben jelenleg 11 hektáron gazdálkodik Borbély Roland, A Gallay Kézműves Pince tulajdonosa. Egerben végzett gépészként, de mindig tudta, hogy várja őt a természet. A borász több éves kaliforniai tapasztalatszerzés után tért haza, és 15 éve döntötte el, hogy saját pincét épít. Népszerűsíteni akarta az addig alig-alig ismert Bükki Borvidéket. Sok segített neki Kaliforniában élő bátyja, Norbert, aki igazából az Amerikából ajándékba hozott borokkal keltette fel testvére figyelmét, és ösztönözte a munkára. Kezdetben még a szakemberek is csak legyintettek rájuk. Ez még inkább hajtotta őket. Jelenleg '86-'87-os telepítésű szőlőn dolgoznak Állítják, egy tőke 20 év után teljesedik ki igazán, vagyis a minőségi alapanyagot az öreg szőlőültetvények adják. Persze ez csak a prémium termelésre vonatkozik. Ha nagyüzemi keretek közé fognák, 30 év alatt kimerülne az ültetvény.

Kép: László Márta

Sándor Zsolt a környék másik ismert borásza. Igazi lokálpatrióta, ezért is választotta a Bükki Borvidéket, és a szívét kiteszi a helyi borászat felvirágoztatásáért. Nála elsősorban a természet és a környezet egészsége a legfontosabb, ezért elsősorban saját termelésű, organikus szőlőből készít bort. Nem használ semmiféle adalékanyagot, nem emel mustfokot, és nem csökkent savat. Pincéje Miskolc szívében, a történelmi Avas Kis-Avas részén található.

Zweigelt
Osztrák nemesítésű kékszőlő fajta. 1920-ban hozta létre Fritz Zweigelt. "Szülőként" a kékfrankost házasította a a nálunk kevésbé ismert Szent Lőrinc szőlővel. Középérésű, a kékfrankoshoz hasonló tulajdonságokat mutat, de annál lényegesen bővebben terem. Emiatt lett az 1960as évektől a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája.

A Bükki Borvidéken a fehér szőlők közül a pinot blanc, az olaszrizling, a chardonnay, a cserszegi fűszeres, a leányka, a Müller-Thurgau a jellemzők, a kék szőlők közül elsősorban a kékfrankos, a zweigelt terem, de megtalálható a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot is.  Ezek közül nyolc prémiumbort kóstolhattak a Wineglass Sajtóklubb tagjai. Borbély Roland elmondta, hogy a zenit náluk nagyon jól "muzsikál". Szerencsés keresztezéssel a pezsgőtől a habzó boron át a borig minden kiválóan készíthető belőle. Tanúsíthatom, Sándor Zsolt 2016-os Zenitje remekül sikerült. Érződik rajta, mennyire meleg évben született. A Gallay Kézműves Pince Bistronauta Fehér 2015-öse is egy zenit és egy pinot blanc házasításításából született. Az igen tartalmas bor 70-80 %-a budapesti luxuséttermekbe került, és jutott belőle exportra is. A 2015-os Gallay Fehérburgundit (már a kifejezés sem gyakori Magyarországon) csak két hónapja palackozták. Egy kicsit változtattak az előző házasításon, és így még vajasabb, krémesebb lett. Zászlóshajójuk, a Gallay Blanc 2015-ös fele részben pinot balc, fele részben zenit. 300 literes hordókban érlelik, ettől kapja meg azt a különleges kishordós karakterét. Az új hordó íze is beépül a borba ugyanis! 

Borbély Roland itt jegyezte meg, hogy le a kalappal a magyar kádárok előtt! Tudjuk, hogy erre a célra a legjobb tölgyek nálunk teremnek, de azt a hordót szakszerően el is kell tudni készíteni. Viccesen, de mégis komolyan bevallotta, egy donga fának köszönheti, hogy nevük már Dél-Afrikában is ismert. 

Borbély Rolanddal és Noprberttel a Bükki Borvidék bemutatóján, Kép: Tóth Adrienn

A környék legkiválóbb bora mégis a zweigeltből készül. Ezt szüretelik legkésőbb. A 2013-as Gallay Zúgó Zweigeltet 27 hónapig tartották seprűn, majd hordóban érlelték, és két hónapja palackozták.

Ittasan ne menj utcára, mert megölhetnek!
Takaj környéki fiatalokat soroztatott be az osztrák császár, hogy segítsen spanyol kollégájának egy dél-afrikai csatában. Mire a fiúk hajóval odaértek, a háborúnak vége lett, és a pénz is elfogyott, hogy hazahozzák a legényeket. Nem értettek semmihez az ifjak, csak a borhoz… Munkához láttak, megalapították az ottani Tokajt. Körülbelül ennyit tudtam a dél-afrikai borászatról, de kiderült, ennél lényegesen többről és izgalmasabb dologról van szó, amiből a magyarok is kivették a részüket…

Nekem talán ez ízlett legjobban. Sándor Zsolt Organikus Pincészetének remek darabja a Zweigelt Siller 2015. Egyenesen behízelgő bor. A gasztronómia is imádja, mert karaktere annyira remek, hogy több fogáshoz is remekül illik. Igaz, a hazai közízlés jobban kedveli az ennél testesebb borokat. Mint gyakorló háziasszonynak, nekem ez is nagyon ízlett. 

Borbély Roland még azt is elárulta, hogy ma már évente 10-20 ezer üveg bort palackoznak. Komoly borszaküzletek, Michelin-csillagos, és más, elegáns budapesti illetve Miskolc három legjobb éttermének kínálatában is megtalálhatók - nem az úgynevezett menüben, hanem egy-egy fogáshoz kínálják termékeiket. Sajnos azt tapasztalta, hogy az éttermek személyzetéből hiányzik a valódi borszakértő. A pincérek legtöbbje pedig nem ért a borokhoz - itt Magyarországon! Pedig az idei is egy remek évjárat lesz! Annak ellenére mondta ezt, hogy Miskolc környékét komoly fagykár érte a tavasszal. És akkor még ott a vadkár is. Madarak, őzek, vaddisznók dézsmálják az ületetvényeket. Csak idén úgy száz mázsát ettek meg. Hiába, a vaddisznó is az édesebbet szereti!...                        


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.