Életforma.hu

GASZTRO

Furmint február

Ilyenkor egyre több szó esik róla, a borszaküzletek kirakataiban több ilyen palack jelenik meg, a sommelier-k gyakrabban öntenek a poharakba furmintot. Ha még nem esett volna le, újra itt a Furmint Február, és február 1-jén a második Nemzetközi Furmint Nap!

Furmint a magyar internet kedvenc fehér fajtája egy online elemzéseket végző cég tavaly év végén közzétett bejegyzésének tanúsága szerint. Ráadásul a megjelenések mennyisége mellett a bejegyzések minőségét is vizsgálták. A legtöbbször említett borfajták esetében megnézték azt is, hogy melyikről beszélnek a legpozitívabban a neten, ennek eredményeként került ki győztesen a furmint.

Kép: Furmint Photo

Amikor Kézdy Dániel 2010-ben, egy régi ötletét megvalósítva életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még kevésbé állt reflektorfényben a fajta.

A kecske és a furmint fantasztikus találkozása
Mádon évek óta azt képviselik, hogy a kecskehús és a száraz furmint együttese adja a legharmonikusabb ízhatást. A következő receptben szereplő kecskeételt a kerti fűszerek és a furmint kettőse teszi különlegesé.

Az is szokatlannak számított akkoriban, hogy egy egész hónapot egyetlen fajtának szenteljenek. Szerencsére az ország borászai, éttermek, borbárok – és főként a borkedvelők – pozitívan fogadták a kezdeményezést, és azóta is évről évre kimutatják elköteleződésüket.

- Úgy látom, hogy Tokaj eladásainak növekedésében elsődleges szerepet játszanak a száraz borok, ezen belül kiemelten a furmint. A legendás 2000-es Királyudvar Úrágya furmint komoly hullámokat keltett, egyre több pince térképezi fel tudatosan a dűlőit, ennek pedig a borkedvelők a haszonélvezői, hiszen újabb és újabb kiemelkedő területeket és borokat ismerhetnek meg - állapította meg az akció megálmodója.

Tokaj dűlői télen, Kép: Furmint Photo

Hasonló a tapasztalata a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet képviseletében Cseke Kornél értékesítési vezetőnek is.

Nyert a holdbéli séta!
Két éven belül másodszor lett Magyarország legjobbja a HOLDVÖLGY kincskereső borkóstoló pinceséta! A díj a történelmi pincerendszer hangulatának, a látványvilágnak, a programoknak és a munkatársaknak szól! Te már kipróbáltad?

- A Szent Tamás 2009 óta van jelen a piacon, hét évjárat van mögöttünk. Induláskor egy új modellt vezettünk be, a sajátunk mellett jelentős mennyiségű szőlőt integrálunk, a minőség folyamatos ellenőrzése mellett. Ebből a termésből készítjük a Mád furmintot, ami a furmint fajta mellett már megmutat valamit a mádi dűlőkből is. A portfóliónk jelentős részét a száraz borok teszik ki, célunk ezen keresztül megismertetni a dűlőinket. Azt tapasztaljuk, hogy belföldön és külföldön is a száraz borok felé fordultak a fogyasztók, nagy sikere van a tiszta, érthető boroknak. Jelenleg a világon 28 országban elérhető Mád furminton keresztül meg tudjuk mutatni a Tokaji borvidéket, és azon belül a települést is - árulta el a tokaji szakember.

Talán furmintdivatról túlzás lenne beszélnünk, de érezhetően több szó esik a furmintról, és egyre sűrűbben rendelik a vendégek is az éttermekben és a borbárokban. Bánki Sándor, a DiVino borbárok franchise-tulajdonosa is ezt erősítette meg.

Kép: Furmint Photo

- Hozzánk sok külföldi borszerető tér be, örülünk, hogy végre van egy olyan fajtánk, amire azt tudjuk mondani, hogy a sajátunk. Azt vesszük észre, hogy a furmint rákerült arra a listára, amit a külföldiek meg szeretnének kóstolni, ha Magyarországra jönnek. Ilyen szempontból jó a fajtával dolgozni, mert többféleképpen is elkészíthetik a borászok. Figyelünk az ajánláskor, és a borban járatlanabb vendégeknek könnyedebb stílusú furmintot javasoljunk, ami igazi beszélgetős, társasági bor.

Ha február, akkor furmint!
Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!

A komolyabb furmintok megértéséhez már tapasztaltabb kóstolóra van szükség, ezt fel kell tudnunk mérni a vendégnél, hiszen az a célunk, hogy megszerettessük a fajtát, márpedig egy igazán nagy furmintot sokszor nehezebb megérteni, és étel mellett tud igazán kiteljesedni. Az elejétől fogva részt veszünk a Furmint Február rendezvényein, idén is tartunk furmintpartit. Nekünk a magyar bor a küldetésünk, ennek pedig kiemelt fajtája a furmint. -

A kilencedik Furmint Február az eddiginél is színesebb programokat kínál majd, a Vajdahunyad várban február 1-jén rendezik a Furmint Február Nagy Kóstolóját, több mint 100 pince részvételével. Emellett az évek óta sok érdeklődőt vonzó miskolci, debreceni és mádi kóstoló is újdonságokkal készül idén. Egy új helyszín is csatlakozik 2018-ban: a Káli-medencéből Köveskál. Egy egész hétvégét szentelnek február 23-24-én a balatoni furmintoknak, három helyszínen a furminttal foglalkozó workshopok, a helyi éttermekben pedig a fajtához komponált fogások várják majd a vendégeket.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.