Facebook hozzászólás
793

Bor és munka? Elválaszthatatlan!

Úgy tartja a mondás: csináld azt, amit szeretsz, és soha nem kell dolgoznod! Ez jut eszembe, ahányszor csak a BorPortré adásait nézem, vagy Kocsis-M. Brigitta újságíró, műsorvezető írásait olvasom. Egy fiatal, vonzó nő, aki nem a külsejével ejt rabul (legalábbis engem nem), hanem a felkészültségével, igényességével, stílusával. Beszélgetéseinek elmaradhatatlan kísérője mindig egy pohár magyar bor. Legújabb ötlete, ami most mutatkozik be az online térben, az Országos Bortúra applikáció. A magyar borvidékek, pincészetek megismeréséhez nyújt kézzel fogható segítséget. De Brigi nemcsak erről mesél…

Több generációs mérnök családba születtem. Amikor azt mondtam a szüleimnek, hogy szeretnék médiával foglalkozni, műsorvezetőnek tanulni, mindenki a fejét fogta. Apukámnak volt egy mondása: legalább két műegyetemi diploma, onnantól ember az ember. Ezért én is megcsináltam szépen a két műegyetemi diplomámat, sőt még a Phd-t is elkezdtem és közben a műegyetemi újságba, a Műhelybe írtam. De azért olyan szakokat választottam, amelyek az én céljaimat is szolgálták: kommunikáció alapszakot és menedzsment mesterszakot végeztem. Emellett a Komlósi Oktatási Stúdióban újságírást tanultam. Így egy kicsit kijátszottam a rendszert- mesél Brigi a diákéveiről.

Kocsis M. Brigitta
Pincék, napfény, kell ennél több? Talán csak egy pohár bor! (fotó: Simon Botond)

Mi volt az első műsor, amiben lehetőséget kaptál?

Már tizenhét évesen a XI. kerületi tévénél gyakornokoskodtam, segédszerkesztőként dolgoztam, ott szerettem bele ebbe az egész világba. Később a műegyetemi gyakorlatomat is egy tévéforgatáson teljesítettem. De voltam időjárás-jelentő is! A Meteo TV-ben 13 perces időjárás-jelentések voltak, napi hétszer. Akkor tanultam meg mozogni a kamera előtt, súgógépet használni. Ma már viccesnek tűnik, de rengeteg tapasztalatot, rutint szereztem. A riporteriskola elvégzése után az első igazán nagy lehetőség a Novum című tudományos ismeretterjesztő műsor volt, ahol nyolc éve szerkesztő–műsorvezetőként dolgozom.

Mi történt veled a Covid idején?

Egyszerre kiesett minden munkám. A forgatásokat lemondták, a rendezvényeket, ahol műsorvezető lettem volna, lemondták, a konferenciákat, ahol dolgoztam volna, lemondták. Ültem a konyhában egy üveg borral, hogy na, akkor most mi lesz? Végül arra jutottam, hogyha már egyszer tudományos újságírónak vallom magam, és ebben tényleg hiszek, akkor  kutya kötelességem, valahogy azt a sok-sok okos embert, akiket ismerek a munkám kapcsán, megszólaltatni.  Mivel nagyon szeretem a magyar bort, bortanácsadói végzettségem is van, és mindig érdekelt, hogy hogyan lehetne a bor melletti beszélgetése mélységét, őszinteségét valahogyan becsempészni az interjú műfajába, arra gondoltam, miért ne borozhatnánk? Ha már kényszerből én is és az interjúalany is otthon vagyunk. Kitaláltam a Borportré sorozatot. https://borportre.hu/ Élő adásokat készítettem a közösségi oldalamon. Az elején a koronavírussal kapcsolatban beszélgettem különböző területek szakértőivel, 50-60 percben. Később már más témák is terítékre kerültek. A nézők is kérdezhettek. Az egésznek volt egy nagyon jó, közös beszélgetés hangulata. Több mint száz adásom volt már és a nyári szünet után ősszel folytatni szeretném.





Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!