Rozé cikkek

8 tipp az okos borkóstoláshoz
Az ősz a szüret mellett a borfesztiválok, borkóstolók ideje. Egy szervezett borkóstoló legalább öt fajtából áll, de nem ritka, ha tíz különböző italt is meg kell ízlelni. Ez komoly próbatétel. Egy fesztiválon még nagyobb a kihívás. Melyikkel kezdjük, milyen sorrendben haladjunk, mit tegyünk, hogy ne szálljon a fejünkbe túl gyorsan az alkohol? Bár a tudományos megközelítésnél ezeken a könnyed hangulatú fesztiválokon fontosabb, hogy jól érezzük magunkat, azért nem árt betartani néhány szabályt.

Nagy jövő előtt áll a rozé?
Mindenki, - főleg a rozét készítő borászok,- előszeretettel mondja, hogy a rozé töretlenül népszerű, és évről évre nő e borstílus rajongótábora, ezzel együtt pedig az eladási számai is. Vajon igaz ez? És milyen irányzatokra kell odafigyelnünk, ha lépést akarunk tartani a trendekkel?

Parasztkrumpli franciásan
Mindig kéznél van. Ezt mondják a krumplira, és valójában igaz is nálunk. Akár garnérung, akár maga a főétel, mindig megállj a lábán. Ez a pár falat bárhol megállná a helyét, de szerencsére mi ennél igényesebbek vagyunk! Ha csak megsóznánk a krumplit a sütés után, már az is páratlan lenne, de így, egyenesen mennyei!

Indiai csirkefalatok rozéhoz Eszter konyhájából
Direkt kínálja magát a rozé az egzotikus ízekhez, és érdemes is kísérletezni. Bodrogi Esztert, a Fűszer és Lélek blog szerzőjét akkor érte nagy meglepetés, amikor összekóstolta ezeket a falatokat a borral. Elsőre inkább egy édes tokajit képzelt volna hozzá, de a visszafogott fűszerezés mellett a nagygombosi rozéval egész egyszerűen páratlan! Csak annyit tudok hozzátenni, hogy a teraszon egy délutáni beszélgetéshez valóban isteni finom, különleges élmény!

Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel
Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves - mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett. A Fűszer és Lélek blog szerzője igazi őszi ételeként ajánlja ezt a költeményt! Elképesztően finom!

Grassalkovich gróg nagy gombját újra felvarrták
Bár az ősz már itt toporog az ajtóban, a rozét nem engedjük a nyárral elfeledni. Reneszánszát éli - nemcsak nálunk, az egész világon. A mátrai Nagygombos klímája kiegyenlítettebb az ország déli vidékeihez képest, és ezért pompás, zamatos szőlő terem a rozéhoz. Takács-Barta Anna borász mindig a természetességre törekszik, és hiszi, ha a rozét nem siettetjük, meghálálja - már az első kortynál.

Nyúlragu marengói módra
Nincs is jobb egy finom, fűszeres, borral főtt nyúlragunál. Ez a marengói módra készült ragu csirkéből is elkészíthető, ha valaki idegenkedne a nyúlhústól.

Brexit - koktélban eldalolva
Jöhet egy izgalmas rozékoktél? A jég után meggyszörppel indítunk, ezt fűszerezzük egy kis fahéjjal. Belekerül egy rész bor, majd keverés után az elmaradhatatlan citrom. Végül felöntjük szódával. Mit mondjak? Találó az elnevezés!

Szendvics rozé kacsamellből
Ha kacsamellet sütünk, és marad belőle egy kevés, ne hezitáljunk, készítsünk belőle szendvicset, isteni darabot dobhatunk össze belőle.

Rozé kacsamell készítése
A kacsamell nemes hús, nem is a legolcsóbbak közül való, érdemes hát pontosan tudnunk, hogyan készítsünk belőle puha, szaftos ételt, és ne kemény, száraz cipőtalpat.
Katamarán Rozé a sláger
Jön a nyár, nincs is jobb, mint a teraszon üldögélve nézzük a naplementét, zenét hallgatunk, és kortyolgatunk egy kellemes rozét. Régebben annyira nem volt kedvelt, de az utóbbi időben egyre többen keresik ezt a borfajtát. A könnyű nyári ételekhez, a salátás baromfis fogásokhoz nagyszerűen illik. Vagy mint említettem: csak úgy magába...
Articsókás, lila hagymás, rozmaringos rizottó
A rizottók népszerűségét nem kell magyarázni. Ez a változat a rozmaringnak és a lila hagymának köszönheti fantasztikus ízét. Ne spóroljunk a parmezánnal sem!
Spórolunk, de egyre több bort iszunk
Kedvelt ital Magyarországon a bor, 2011-ben már a háztartások kétharmada vásárolt bort valamilyen rendszerességgel. A többség a vörös fajtát részesíti előnyben, s egyre többen fedezik fel a rozét. Bort elsődlegesen hipermarketben, diszkontban vásárolnak a fogyasztók.