Életforma.hu

GASZTRO

Grassalkovich gróg nagy gombját újra felvarrták

Bár az ősz már itt toporog az ajtóban, a rozét nem engedjük a nyárral elfeledni. Reneszánszát éli - nemcsak nálunk, az egész világon. A mátrai Nagygombos klímája kiegyenlítettebb az ország déli vidékeihez képest, és ezért pompás, zamatos szőlő terem a rozéhoz. Takács-Barta Anna borász mindig a természetességre törekszik, és hiszi, ha a rozét nem siettetjük, meghálálja - már az első kortynál.   

Grassalkovich Antal, Kép: wikipedia

Kalandos utat járt be a Mátra északi fevésű borvidéke, de mindig újjászületett. Története az ezerhétszázas évek legelejéig nyúlik vissza, amikor Grassalkovich Antal gróf megalapította nagygombosi birtokát. 1744-ben már állt az a barokk kastély, ahonnan irányatotta uradalmát. Az állattenyésztés mellett már akkor foglalkoztak gyümölcs- és szőlőtermesztéttel a helybeliek. 25 évvel a Grassalkovich család kihalása után, 1864-ben a Deutsch család vette meg a birtokot, és nem sokkal később komoly szőlőtelepítési munkálatokba fogtak. 1957-ben állami tulajdonban került a birtok. 1999-ben kezdődött új korszak a vidék életében, amikor a neves egri borász, Gál Tibor vette meg a területet.

Tudtad?
Gamay Burgundia déli részén fekszik. A Beaujolais, a "bozsolé" hazája, ami ma már Franciaország önálló borvidékének számít.

Ekkor került palackokba először az ottani bor, cimkéjén a ma már jól ismert nagy gombbal. A híres szakember tragikus halála miatt ismét megtorpant a birtok fejlődése - egészen 2009-ig, amikor a Barta család vásárolta meg a borászatot.

Mára termőre fodultak az új telepítésű tőkék, fejlesztik a borászatot. Takács-Barta Anna borász a kezdetektől tudta, hogy rozékat akar készíteni, hiszen a klíma, a talaj mind-mind adott a kiváló minőségű szőlő termesztésére. A fürtök érése lassabb, egyenletesebb, mint máshol, a szemek megőrzik az élénk, üdítő savakat. Mindenben a természetességre törekszik, ezért a környezetbarát művelést választotta, a bornak perdig megadják a kellő időt, nem siettetik sem a munkafolyamatokat, sem a palackozást.

A bal felső sarokban a gamay noir, a jobb alsó a bíborka, Kép: László Márta

Szőlő- és mustkóstolással kezdődött a nagygombosi kóstoló. Feltűnő volt, hogy a must nem opálos, hanem egészen tiszta volt. Anna elmondta, hogy nem kapkodnak, a mustot mindig hagyják ülepedni, csak ezután kezdenek vele dolgozni. Ezt a precizitást, és sok minden mást  Nicolától, a francia borász tanácsadó bácsitól tanulta, aki gyakran járt Nagygomboson. Már nyugdíjas, de még most is renszeresen konzultálnak. Anna nagyon sokat köszönhet még Feri bácsinak is, aki nap mint nap iránytja a munkálatokat az ültetvényeken. A kékfrankost most szüretelik, a bíborka csak ezután jön.

Tanyérokon kapunk ízelítőt a különböző szőlőkből. Mindegyik mást ad. A kékfrankos például teljesen robosztus. Itthon ritkaság számba megy a burgundiai eredetű gamay noir, és nagyon finom. A bíborka egyszerű, úgynevezett festőszőlő, de nekem az is ízlett.

Takács-Barta Anna, Kép: Furmint Photo

Kísérletező kedvüknek köszönhető a 2017-es Rosé Cuvée, ami a merlot és a zweigelt nászából született. A melegebb évjárat miatt kerekebbek benne a savak. Nagyon sokan kedvelik gyümölcsössége miatt, kóstoláskor isteni málnás ízek jönnek elő. Ülepítés után kétszer fejtették a 2016-os Nagygombos Kékfrankos Rosét. Csak márciusban palackozták, így sokkal krémesebb lett. A 2017-es Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosét az előző évjáratnál már bevált recept szerint készült. A rendkívül illatos francia szőlőfajta fele tartályban, a másik fele hordóban érlelődött. Ettől lett olyen finom, gyümölcsös. Ez egy remek évjárat volt! A 2015-ös Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé alapanyagának mindössze 25 %-a látott hordót. Érződik rajta az elmúlt három év. Már nem tutti-frutti ízű, hanem jól érződik a bor kellemes mélysége.

Rozéparádé, Kép: Frmint Photo

 

- Olyan stílust választottam, ami a provence-i és a spanyol rozék ízvilágát idézi. A komolyabb beltartalom, a krémesség, a szép gyümölcsösség és az, hogy időt adunk a bornak, mindez együtt teszi, hogy nem egy évszakra készülnek, így például ősszel sem kell lemondanunk a rozé élményéről, ráadásul a szezonális fogásokhoz is jól illenek - tette hozzá búcsúzóul a mindig mosolygós, fiatal, nagygombosi borásznő, Takács-Barta Anna.

Hiába, a vaddisznó is az édesebbet szereti…
Borszaküzletekben, Michelin-csillagos és elegánsabb budapesti illetve miskolci éttermekben már jól ismerik a bükki borokat. Ami még nem a Tokaj-hegyaljai és már nem az Egri Borvidék, nos, azt nevezzük Bükki, avagy korábbi nevén Bükkaljai Borvidéknek. A napfényben gazdag, csapadékban szegény és az országos átlagnál hűvösebb területen elsősorban fehér borok születnek, de ennél sokkal gazdagabb a prémium-kínálat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.