Életforma.hu


Így szüretelt a magyar

Így szüretelt a magyar 

A szüret több mint mezőgazdasági munka, társasági esemény, amelyen még ma is összejön a család, a távolabb élő rokonok, barátok. A szorgos munka után jöhet a mustkészítés, evés, ivás, dínom-dánom. A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével idén augusztus közepén kezdődött el a szüreti szezon Magyarországon, ami régióktól és fajtáktól függően akár november végéig is eltarthat. Jöjjön most egy kis visszatekintés a múltba: hogyan szüreteltünk régen és ma.
"A karantén alatt mindenki borozott" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal

"A karantén alatt mindenki borozott" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal 

Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával.
Szüreti nyitott pincék és Szemezgető

Szüreti nyitott pincék és Szemezgető 

Nagy csatában vannak a magyarországi bortermelő vidékek, hogy vajon Villányban, Tokajban vagy Badacsonyban készül-e finomabb nedű. Szekszárd most megmutatja, ők mit gondolnak jó bornak.
Ennek a szüretnek Assisi Szent Ferenc is örülne

Ennek a szüretnek Assisi Szent Ferenc is örülne 

Háromnapos bulit tart a Fővárosi Állat- és Növénykert az állatok világnapja alkalmából. Érdekes programokkal várják a családokat és a diákokat. A Holnemvolt Várban szüreti mulatságot is tartanak, ráadásként pedig szombaton a pedagógusok nyílt napot, vasárnap pedig az állatkerti nevelőszülőknek szülői értekezletet rendeznek.
Egész évben erre vártunk!

Egész évben erre vártunk! 

Sok munkát ad a szüret, rengeteg dolgot kell ilyenkor összehangolni, hogy minden gördülékenyen menjen. A Balaton mellett gazdálkodó Bujdosó Feri most elmeséli, hogy néz ki egy napjuk az év számunkra legfontosabb időszakában. Elsőre egy idilli kép tárul elénk, de ha belegondolunk, irdatlan kemény munka áll mögötte.
Így készítsd fel a kerted az őszre, a télre!

Így készítsd fel a kerted az őszre, a télre! 

Nem olyan régóta erősítem a kezdő kertészek táborát, ugyanis nem egészen egy évvel ezelőtt lennem magam is családi ház lakója. Naivan azt gondoltam, hogy a kertben leginkább tavasszal és nyáron van munka, ám hamar rá kellett jönnöm, hogy tévedek. Mentségemre szóljon azonban, hogy valóban nem sokan tudják, hogy az egész éves kerti munkálatok közül kiemelendőek azok a tennivalók, melyeket ősszel kell elvégezni. Megyeri Szabolcs kertész a blogjában rábukkantam egy részletes leírásra ezzel kapcsolatban. Ahogy ő fogalmaz, ez egy nagyon különleges, átmeneti időszak, amikor a birtok csupa élmény és meglepetés. Milyen igaza van! A kedves levélíró most Nektek  is segíthet!
Bárányos szüreti pörkölt Mártinál

Bárányos szüreti pörkölt Mártinál 

Nincs nagyobb kincs, mint szüretkor mustot kóstolni! Nagyon ritkán adatik meg, de ha teheted, használd ki a lehetőséget! A bárányhús meg egyenesen kívánja a mustot, de elárulom, lehet borral is készíteni, és a bárány helyett marhapacsnit vagy sertésolt használni! Eddig mind bejött!   
Grassalkovich gróg nagy gombját újra felvarrták

Grassalkovich gróg nagy gombját újra felvarrták 

Bár az ősz már itt toporog az ajtóban, a rozét nem engedjük a nyárral elfeledni. Reneszánszát éli - nemcsak nálunk, az egész világon. A mátrai Nagygombos klímája kiegyenlítettebb az ország déli vidékeihez képest, és ezért pompás, zamatos szőlő terem a rozéhoz. Takács-Barta Anna borász mindig a természetességre törekszik, és hiszi, ha a rozét nem siettetjük, meghálálja - már az első kortynál.   
A szőlőhegyen bort aratnak...

A szőlőhegyen bort aratnak... 

Bár kora reggel már összehúzzuk magunkon a kardigánt, a hőmérők higanyszála még a napokban is magasra kúszik. Beköszöntött Szent Mihály hava. Szeptember a tanévkezdés, a szüret, a betakarrítás, a mulatságok ideje. Élvezzük a csodás napsugarakat, sétájunk a levegőn minél többet - ünnepeljük az élet forgandóságát, az örök újjászületés reményét! Köszöntsük e gyönyörű hónap születését egy fiatal felvidéki költőnő versével, no és néhány érekességgel...   Felvidéki költőnő verse
Csúcsborok az érseki asztalon

Csúcsborok az érseki asztalon 

Bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket Egerben a második Vino Kóstoló Ünnepen, amit augusztus 24-én és 25-én rendeznek. A város legkedveltebb sétálóutcáján található Érseki Palota udvarán várják a borkedvelőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Az új helyszín elegáns keretet ad az eseménynek, amelyen az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket. 

Élő bíborfüggönyök Cecén 

Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!  

Elindult a szüret Bujdosóéknál is 

Elérkezett, amit egész évben vártak a szakemberek: a múlt héten az Irsaival megkezdték az idei szüretet. A nyár a balatoni borászoknak elég sűrű, hiszen ilyenkor rengeteg a vendég, és nagy feladat helytállni a fesztiválokon is. Ilyenkor gyakran jönnek a borászkollégák más borvidékekről is, hogy szívesen megnéznék a Bujdosó Pincészet borait, az elmúlt hetekben több villányi termelőt is vendégül láttak. Ha ez nem lenne elég, a korai érésű fajták, mint például az Irsai Olivér, végleg minden pihenést kizárnak – ha bekerült a szőlő a pincébe, onnantól már komolyan kell figyelni rá!

Szőlőlekvár, ahogy a nagyapám szerette 

A szőlőnek minden egyes szeméből bort készített nagyapám, alig tudott néhány szép fürtöt megmenteni nagyanyám, hogy ezt az isteni lekvárt is befőzhesse belőle szüret idején. Volt is öröm, amikor a disznótoron előkerült a sült húsok mellé!

Igyunk Irsai Olivér vizsgájára! 

A Bujdosó Pincészet a napokban végezte el az Irsai Olivér próbaszüretét, ennek alapján meghatározta a szüret időpontját is. Vajon milyen terméshozamra számítanak idén a borosgazdák? Ez ugye nekünk se mindegy...

Ezt az évjáratot megemlegetjük! 

Idén  17,5 millió kiló szőlőt dolgoz fel a Varga Pincészet. Ekkora mennyiségből a tavalyihoz képest 50 százalékkal több bort készítenek. A borászat szerint, jövőre el is tudják adni a többletet, hiszen kiemelkedő lesz a  2015-ös borok minősége. Idén a cég 400 millió forintot költött fejlesztésekre is, jövőre ez az összeg el fogja érni az 1 milliárd forintot.

Csavaros vagy dugós? 

Dugó vagy csavarzár? Gyakori vita borfogyasztók, de még borászok között is. Sokan ragaszkodnak a dugóhúzás romantikájához, de egyre többen vannak azok, akik inkább a praktikumot választják. Pincészetünkben eddig csak a gyöngyözőboroknál alkalmaztuk ezt a palackzárási módot, de ettől a hónaptól kezdve több más borunk is csavarzárat kap, most elmondjuk, miért?

Szüreti kacsa, ahogy Márti szereti 

Imádom a szőlőt, imádom a kacsát, tehát minden adott egy fantasztikus fogáshoz! Egyébként is, szívesen eszem az évszakhoz illő finomságokat. Szüretkor gondolj egy nagyot, és próbálj alkalmazkodni az évszak színeihez, illataihoz, ízeihez! Soha nem fogsz csalódni!

Olivér már rendben, de a Királyleányka még kéreti magát 

Szüretel a Bujdosó család is az ősz beköszöntével. A pincészet filozófiája, hogy kiváló szőlőt termeljen, minimális beavatkozással jó ivású borokat készítsen. A termést illetően a tavalyi év nem volt könnyű számukra sem, az esős és változékony időjárás nem kedvezett a szőlőnek. Idén viszont semmi okuk aggodalomra, egészséges a szőlő, átvészelték az olykor viszontagságos időjárási körülményeket, és a szőlőbetegségek sem támadták meg a szemeket. 

Szüretre fel 

Már 8000 éve termesztik a szőlőt és készítenek belőle bort a Kaukázusban. Európában először az ókori görögök és rómaiak tanulták ki a borászat mesterségét, aminek hazánkban is komoly hagyományai vannak.

Biosarok: szüreti örömök egészségre áldásos előnyei 

Itt a szüret ideje a hagyományos szőlőskertekben és az ökogazdaságok parcelláin egyaránt. S mivel a bioszőlő, -szőlőlé, -must és -bor még nem kapott kellő figyelmet a hazai gasztronómiában, érdemes dióhéjban megismerni a termesztés és feldolgozás egészségre áldásos előnyeit.

„Itt és must" bio borok ünnepe Újbudán 

Újbudán első alkalommal a bio boroké lesz a főszerep. A „Zöld szüret"elnevezésű egész napos látványos programon a látogatók szőlőt préselhetnek, mustot kóstolhatnak, bio ételekből válogathatnak, és játékos formában tesztelhetik, hogy mennyire környezettudatosan élik mindennapjaikat.