Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Biosarok: szüreti örömök egészségre áldásos előnyei

Itt a szüret ideje a hagyományos szőlőskertekben és az ökogazdaságok parcelláin egyaránt. S mivel a bioszőlő, -szőlőlé, -must és -bor még nem kapott kellő figyelmet a hazai gasztronómiában, érdemes dióhéjban megismerni a termesztés és feldolgozás egészségre áldásos előnyeit.

Már régóta bizonyított, hogy a szőlő kiváló egészségvédő, gyümölcs, must és bor formájában egyaránt, persze az utóbbi csak kis mennyiségben.

A gyümölcsben többfajta, jótékony hatású polifenol található, köztük szívizomvédő resveratrol is. Gyulladásgátlók, növelik a szervezet ellenálló képességét, segítenek a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, rugalmasan tartják a véredényeket, és antioxidáns aktivitásúak is. Ez utóbbi segít a daganatos betegségek megelőzésében. A frissen facsart szőlőlé kúraszerű fogyasztását nemcsak megelőzésre, hanem a súlyosabb rákbetegségben szenvedőknek is ajánlják a szakemberek. Emellett a szőlőszemek a szervezet számára nélkülözhetetlen C-vitamint, többféle B-vitamint, P-vitamint - ami segíti a C-vitamin felszívódását, és erősíti a hajszálereket -, valamint káliumot és sokféle ásványi anyagot, többek között vasat, magnéziumot, rezet, cinket s a sejtek öregedését gátló szelént is tartalmaznak. Érdemes tehát ilyenkor, szüret idején bőséggel fogyasztani friss gyümölcs formájában, héjával-magjával, és legalább hetente 1-1 deci borral leöblíteni a finom vasárnapi ebédet.

Persze, a szőlő és a bor is legyen hazai, és ha lehet, biominőségű. Ne csábítsanak el az ilyenkor is kapható - a mediterrán országokból származó - hatalmas szemű szőlőfürtök! Ezekről már nem egy ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy rendületlenül „duzzadó" küllemüket a legtöbbször mesterséges trükkökkel és főleg egészségre káros vegyi permetanyagokkal érik el, melyektől gondos mosással sem szabadíthatók meg teljesen. Ezzel szemben a bioszőlőt - és természetesen a belőle készült ivólevet, mustot, bort - bátran tehetjük az asztalra. Főleg a piros fajták közül válasszunk, mivel minél sötétebb a színük, a szőlő és a bor is annál gazdagabb az említett értékes anyagokban.

S hogy miben különbözik a bioszőlő és a biobor a hagyományostól?

A bioszőlészet alapja is - mint a többi biozöldségé, -gyümölcsé - a talaj és a növény kapcsolatára épül. A tápanyagmegkötés miatt a szőlőnek ugyanis éppúgy szüksége van speciális baktériumokra, mint ahogyan az emberi emésztéshez az enzimekre. Ha a talajt kémiai gyomirtókkal kezelik, a tőke nem képes felszívni a számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Ennek következményeként pedig az általa hozott termésből készült borban sem érződnek a „terroir" jellegzetességei, vagyis nincs meg az a felismerhető, egyedi jelleg, illat- és ízvilág, amely az adott talaj, mikroklíma és fekvés jellegzetességeiből alakul ki. Fontos alapfeltétel tehát, hogy a „szőlőültetvény" közelében ne legyen szennyező ipartelep vagy autópálya, és a talaj se legyen szennyezett. Ha mindez rendben van, akkor is csak az úgynevezett hároméves átállási időszak után kaphatja meg a szőlészet - ha minden egyéb feltételnek is megfelel - az „öko" minősítést.

A talaj természetes értékeinek őrzése mellett a bioszőlészetre is jellemző a kizárólag természetes anyagok - például földben érlelt tehéntrágya vagy porított szarvasmarhatülök-szaru - használata, és a talaj rendszeres szántása, ásása, a gyomok kaszálása. Az egészséges környezetben a növények ugyanis saját védekezőrendszerükkel képesek megküzdeni a gombás és egyéb betegségekkel szemben. S bár a bioszőlészetekben is használnak ritkán, kis mennyiségben ként és rezet, de atka- és rovarölő szert, gyomirtót, valamint felszívódó gombaölőt nem. A peronoszpóra és a rothadás ellen pedig már több helyen a tőkék finom agyagos permetezésével védekeznek. A természetes eljárásoknak köszönhetően a bioszőlőtermő területeken számos hasznos állat- és madárfaj él együtt, amelyek maguk is „besegítenek" a káros rovarok elszaporodásának féken tartásába, a különböző társnövények pedig növekedésük és bomlásuk során ásványi anyagokat juttatnak a szőlőtalajba anélkül, hogy szermaradványokkal terhelnék.

Ez az egészséges természetesség végigkíséri a biobor-készítés technológiáját is. Jellemző rá a minimális élesztő- és kén-dioxid-használat, hiszen a természetesen jelen lévő vadélesztő „működését" a biobor esetében nem zavarják meg gyomirtók vagy növényvédő szerek. A minőség megőrzését elősegítő ként is csak a fehérboroknál használnak, kis mennyiségben, hiszen a vörösboroknál a must és a szőlő héja együtt erjed, melynek során elegendő természetes tartósító anyag, úgynevezett tannin termelődik. Mindennek eredményeként a palackokba került bioborok a termelési és feldolgozási módszer és a vegyszerek hiány miatt természetesebbek, egészségesebbek hagyományos társaiknál, gazdagok ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban.

A bioszőlőlevekre is érdemes jobban odafigyelni. Amíg ugyanis a hagyományos gyümölcslevek legtöbbje nem közvetlen gyümölcspréseléssel, hanem sűrítményből, aromafelhasználással, legtöbbször szintetikus vitamin hozzáadásával készül, addig a biolevekhez, így a szőlőléhez is tilos művitaminokat adagolni. A legjobb minőségű biogyümölcsleveket - melyek semmilyen tartósítószert, vizet, hozzáadott cukrot, egészségkárosító E anyagot nem tartalmaznak - úgynevezett enzimfeltárás nélküli préseléssel állítják elő, azonnal üvegekbe töltik, majd kíméletesen hőkezelik, így őrizve meg az eredeti gyümölcs életfontosságú alkotóelemeit.

Forrás: Biokosár Magazin, Magyar Biokultúra Szövetség.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg,


Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon?

Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon? 

A hálószoba sokkal több, mint egy hely, ahová aludni járunk. Ez az otthon legintimebb tere, ahol kikapcsolódunk, megpihenünk, és új energiával töltődünk fel. Éppen ezért fontos, hogy a berendezése ne csak ízléses, hanem funkcionális és kényelmes is legyen. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy a hálószobád ne csak szép, hanem élhető és nyugodt tér is legyen.
Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez?

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez? 

A szobakennel sok gazdi fejében még mindig a „bezárás” fogalmával él együtt, pedig valójában épp az ellenkezője: egy jól bevezetett kennel nyugalmat, stabilitást és biztonságot ad a kutyádnak.
Így lesz stresszmentes az ételrendelés

Így lesz stresszmentes az ételrendelés 

Nőként nem mindig könnyű helytállni a mindennapokban, hiszen a munkahely mellett többnyire rájuk hárul a háztartás vezetése, a főzés és a gyereknevelés is.
Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra

Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra 

Amint megérkezik a tavasz, a kert újra életre kel, de csak akkor, ha mi is készen állunk rá.
Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.