Az öreg kuvasz idén kapott egy szárnysegédet, egy fiatal komondort, reggel őket beterelem a helyükre. Eleinte nehezen ment a dolog, mert szüretkor megy a hűtőkompresszor, ami zavarta őket, de mostanra megszokták. −
Reggel fél ötkor Bujdosó Feri szeme már a radaron van. Mostanra kicsit meteorológussá vált, saját bevallása szerint már egész jól megtippeli, hogy felszívódik-e a radaron látott felhőzet.
A papírmunkával, a palackozási, szállítási munkákkal nagyjából 10-re végez, majd Feri papával kimennek a szőlőbe. Mindig van olyan rész, ahol kaszálni kell, és folyamatosan levelezik a prémium ültetvényeket. Papa a szőlőben szinte minden alkalommal bedob egy-egy tippet, hogy hol kellene új területet venniük. Bujdosó Feri ebéd után ránéz a napi szüretre.
Amikor mindennel elkészültek, jöhet a takarítás, mert a legkisebb hibát sem engedhetik meg maguknak.
− A nap vége felé állandó programmá vált, hogy 7 körül lemegyünk Beával és Papával a partra, a Bárkába meginni egy sportfröccsöt vagy kapucsínót, onnan nézzük a naplementét. Ha az időjárás engedi, akkor kimegyünk a vízre, most már fél 7 előtt el kell indulnunk, ha élvezni szeretnénk a látványt. Ezek után visszatérek még a telepre bezárni, és kiengedem a kutyákat. −
Sok sikert a szürethez! Mi leszünk az első kóstolók!
Navigare nevesse est, vivere non est necesse – hajózni muszáj, meghalni nem – mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.