Életforma.hu


A házasítás időszaka a február a borászatokban

A házasítás időszaka a február a borászatokban 

A Veszprémi Érseki Pincészetnél már készülnek az új alapborok és a fajtaborok is
„Szeretem a szőlőm” - interjú Lenkey Géza szőlőbirtokossal

„Szeretem a szőlőm” - interjú Lenkey Géza szőlőbirtokossal 

Van egy pincészet Tokaj-Hegyalján, Mádon, amely a Lenkey családé. Ezen a helyen szenvedéllyel és odafigyeléssel készülnek a borok. A szőlőtőkéket gyermekükként szeretik a tulajdonosok, akik tényleg nem a mennyiségre hanem a minőségre törekszenek. Immár húsz éve.
360 tipp ínyenceknek - Balaton gasztrokalauz

360 tipp ínyenceknek - Balaton gasztrokalauz 

Kilencedik alkalommal jelent meg a legjobb Balaton parti helyeket bemutató, a Magyar Konyha nyári lapszámához ajándékként hozzácsomagolt könyvecske: idén 360 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség szerepel a kiadványban, köztük 65 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott. Vinkó József főszerkesztővel beszélgettünk a kínálatról.
A világhírű énekes az amerikai vendéglátósokat segíti

A világhírű énekes az amerikai vendéglátósokat segíti 

Az Angliában született, ám hosszú idő óta Olaszországban is élő szupersztár, Sting megnyitotta borászatának kapuit pár szerencsés és sokat fizető érdeklődő számára. A látogatásokból befolyó összeget a zenész a Covid által sújtott amerikai vendéglátósok megsegítésére ajánlotta fel.
Kiránduljunk Tokajba!

Kiránduljunk Tokajba! 

Ez a nyár a hazai vakációkról szól majd, s nemcsak a Balatonnál lehet nyaralni. Itt a lehetőség, hogy hazánk újabb régióit is felfedezzük. A nemrégiben megjelent TokajKalauz negyedik kiadása biztos, hogy nagy kedvet csinál majd a történelmi borvidék csodáinak megismeréséhez.
Nem a medve bőrére isznak!

Nem a medve bőrére isznak! 

Különösen jeles nap a borászok életében január 22-e, Vince napja. Ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják, most szombaton vesszőt és mangalicát is vágnak. Mi reggel indulunk!
Határtalan bortúrára Bács-Kiskunban

Határtalan bortúrára Bács-Kiskunban 

Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait. Idén is kóstoló és közönségszavazás döntötte el, ezek közül melyik legyen a Bormustra bora. Az egyik kecskeméti hotelben megtartott rendezvényen jótékonysági borárverést is szerveztek, amivel a licitálók a csángó gyerekek továbbtanulását támogatták.
„A szekszárdi kadarka vígan megy a garatra”

„A szekszárdi kadarka vígan megy a garatra” 

Igazi sikertörténet a Szekszárdi Palack. Hároméves egyeztetés után 2015-ben készült el az első, amibe kizárólag a vidék kiemelt borfajtáit: a szekszárdi bikavért, a kékfrankost és a kadarkát töltötték, és töltuk ma is. A környék gazdái a burgundi típusú palackot választották hozzá, lévén, hogy az említett borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről, a fűszerességről szólnak. Ebből kaptunk ízelítőt a napokban a Société Budapestben.
"...aki issza hóttig él!"

"...aki issza hóttig él!" 

Jó szőlő és jó csapat kell az igazán jó borhoz - árulta el a szekszárdi Eszterbauer János. Már a 10. generációt képviseli a helyi borászcsaládok közül. Ősei tiszteletére borcímkéin a hajdani paraszt-polgári közösség megtestesítőit, nagyszüleit, dédszüleit, az egykori napszámosokat jelenítette meg. Ipacs Géza grafikus ezúttal is rendkívül elegánsan váltotta valóra a család elképzeléseit. A bikavér, a kadarka és a kékfrankos csodás köntöst kapott!

Egész évben erre vártunk! 

Sok munkát ad a szüret, rengeteg dolgot kell ilyenkor összehangolni, hogy minden gördülékenyen menjen. A Balaton mellett gazdálkodó Bujdosó Feri most elmeséli, hogy néz ki egy napjuk az év számunkra legfontosabb időszakában. Elsőre egy idilli kép tárul elénk, de ha belegondolunk, irdatlan kemény munka áll mögötte.

Ilyen a háromlaki Zsirai 

Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.   

Nyílnak a lakatok a szekszárdi pincék ajtaján, menjünk csak be! 

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg az ország különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén, május 18-tól nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

Isteni lesz ez az évjárat a Dél-Balatonon - itt a nagy BUMM! 

Valamivel kevesebb a termés, a tavalyinál, de a minősége CSÚCS - egybehangzóan ezt állították 2017-ről a dél-balatoni borászok, akik épp Márton-nap előtt tartottak kóstolót Budapesten. A szakmai közönség elismerően szólt a tartályokból és hordókból frissen kikerült újborokról. Már most markánsan érezhető, hogy ezt az évjáratot még sokig emlegetjük! 

Összefogásból mátrai borünnep 

Vár Rád a Mátra! - szólt a Mátra Open borászatinak szlogenje, akik azzal a nem titkolt céllal fogtak össze 2017 elején, hogy felhívják a figyelmet a kiváló mátrai borokra, mondhatni kinyissák a Mátra kapuit.

Szőlőkönnyek és Ezüstkanál - ehető lesz a Japán Filmhét 

Magyarországon sosem vetített öt japán alkotást láthatunk  az idei Japán Filmhéten  június 13. és 17. között a fővárosi Toldi moziban.  Az alkotások betekintést nyújtanak a szigetország tradicionális konyhaművészetébe, többek között egy nem mindennapi borászat és egy tejgazdaság világába is. Közös a változatos műfajú filmekben, hogy a főszereplők fáradhatatlanul küzdenek választott mesterségük fortélyainak elsajátításáért, miközben a gasztronómia hagyományain keresztül saját gyökereikhez is utat találnak

A Bor Világnapján 

Magyarországon is egyre többen tudják, hogy május 25. a Bor Világnapja, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Ezért is tartanak ilyenkor sok helyen Orbán napi ünnepet a Bor Világnapját követő hétvégén, legyen szó a Tokaji Szent Orbán zarándoklatról, vagy az Orbán napi Bor és Pinceünnepről.

Somogy borai is fesztiváloznak végre! Na, erre koccintunk! 

Somogy megye borait népszerűsíti az első Somogyi Borfesztivál, melyre  június 8. és 11. között kerül sor Kaposváron. A rendezvényen tizenhat termelő mutatkozik be, de az ő válogatott boraikon kívül pálinkákat, somogyi sonkákat és sajtokat is lehet majd kóstolni.

6 érdekesség a borospincék sötét rejtekéből 

Furcsa titkokat rejtenek a borospincék, amikről igazán csak a hozzáértők tudhatnak. Hallottál például az elöregedő, ellustuló borokról? o és arról, hogy milyen károkat okozhat egy apró kenyérmorzsa? Tudod, hogy miért fröcskölik a finom nedűt a pincék falára? Most eláruljuk...

Foci- és bortörténeti esemény egyszerre Bordeaux-ban! 

Amikor a magyar labdarúgó válogatott a bordeaux-i Matmut Atlantique stadionban pályára lép holnap este Ausztria ellen a futball Európa-bajnokságon, a világ egyik borkereskedelmi központjaként számon tartott délnyugat-franciaországi város futurisztikus stílusú, új bormúzeuma, a La Cité du Vin különleges borkóstolóval tiszteleg az osztrák és a magyar borkultúra előtt. A sport és bor kapcsolatát egyedi módon hirdető rendezvényen Magyarországot a mádi Holdvölgy borászat képviseli, egy száraz és egy édes tokaji fehérbor-különlegességgel.  

Borban az igazság és a nők 

Míg az ókorban nem is szolgálhattak fel bort a nők, addig napjainkban már egyre több női borásszal találkozhatunk. Bár a hölgyek biológiailag jobb képességekkel rendelkeznek a borok tesztelése szempontjából, mégis a szakmában jelentős többségben vannak a férfiak. A nemek megoszlásáról és az elmúlt évtizedek változásairól a Kovács Borház borászai, Kovács László és lánya, Kovács Zita beszéltek.

Csak úgy röpködnek a csillagok a Millenárison! 

Főszerepben a vad- és halételek: megnyílt a Gourmet Fesztivál! Magyarország legjobb éttermei, cukrászatai, borászatai, sörfőzdéi adnak nekünk és egymásnak randevút Budán. Vasárnapig déltől este 11-ig várják a kulinária magasztalóit a Millenárison! 

Bujdosóék tavasza 

A dél-balatoni Bujdosó Pincészet termékpalettája az elmúlt hetekben tovább bővült, ráadásul új dizájnra és több boruk esetében csavarzáras palackozásra állnak át.  

Már nem páratlan az Egri Bikavér! 

Március 15-én ünnepélyesen útjára indították az Egri Csillagot, amely az Egri Bikavér fehér párja. A már hagyományos fellövéshez április végén az egri borvidék egy jelentős rendezvénye: az Egri csillag Ünnep is kapcsolódik majd.

Mitől jó a bor? 

Mi mindig ámulva hallgatjuk, ha valaki szakértő módon beszél a borokról. Most szakértő segítségével azt mutatjuk meg, hogy mitől is lesz jó egy bor - vagy éppen nem.

Jónak ígérkezik az idei bor 

A Márton napi újborok kóstolása mellett azért van bőven tenni valójuk a bortermelőknek. A napokban megkezdődött a késői szüret a Badacsonyi borvidéken.