Életforma.hu

GASZTRO

Ilyen a háromlaki Zsirai

Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.   

Zsirai Kata borász, Kép: László Márta

Nem tudta megmondani, hány kilométert utazik hetente a ma Mádon élő Zsirai Kata... Nem csoda. Az ő vezetésével igazgatják a három borvidéken elterülő ültetvényeket. Családjukat korábban nem kötötte az élet a borászathoz. Édesapja 2003-ban Palkonyán vette meg az első pincét, és rögtön "csomagban" a hozzá tartozó első szőlőskertet is. A szenvedély elhatalmasodott, 2005-ben jött Tokaj, 2008-ban pedig Somló. Néhány év alatt csodás kis családi vállalkozássá nőtte ki magát a Zsirai pincészet. Amikor 2011-ben az édesapa váratlanul meghalt, Kata még végzős közgazdász volt, és még csak gondolatban ízlelgette a borászat adta lehetőségeket. Tanult, majd leköltözött Mádra, ami a Tokaji borvidék legismertebb, legjobb vidéke.

Alapjaiban véve Zsirai apuka mindent megteremtett, ami a minőségi bor előállításához szükséges. Örökségét "csak" tovább kellett vinni. Kata először tele volt kétségekkel, de rengeteget segítettek a helyi, tapasztaltabb szakemberek. Tudta, hogy édesapja nagyon szigorúan vette a tokaji bor tradicionális elkészítésének módját, de azt is, hogy a világ megy előre, változnak az elvárások, a piac, az ízlésvilág, ezért megtartva az apai örökséget, mindenbe visz egy kis frissességet. Például az édesapja ragaszkodott a kisebb fahordókhoz, és a nedű utána is fahordókba került, de Katáék csapata egy picit lerövidítette az érlelési időt, és ettől - úgymond - megfiatalodtak a boraik - állítják a kritikusok.

Tudtad?
A három borvidék háromféle borait háromféle palacktípusba öntik. Ami az egységet adja, az a címke. Először Kata apukája próbálta kitalálni a "külcsínyt", de mert egyik ötletét sem tartotta jónak, pályázatot hirdetett. A debreceni grafikus, Rekeczki Roland nyert, és azóta is ő készíti a családi pincészet címkéinek grafikáit.

A döntés jónak bizonyult, hiszen rohamosan trendik lettek a gyümölcsösebb, frissebb borok. A világ egyik legismertebb borvidékének ereje a különleges talaj- és éghajlati illetve a fajtaadottságokban rejlik. Ennek ellenére Tokajban csak úgy 15 éve foglalkoznak száraz borokkal.

Magyarország legkisebb, de igen nagy múlttal rendelkező borvidéke a Nagy-Somló. A vulkanikus talajon már a rómaiak is műveltek szőlőt. Az egyetlen borvidékünk, ahol a hegy északi oldalán is lehet ültetni, termelni. A furmint, a juhfark, az olaszrizling híresek hosszú eltarthatóságukról.

A Wineglass Sajtóklub segítségével bele is kóstolhattunk az immár hét éve piacon lévő családi vállalkozás különlegességeibe. Nekem nagyon kellemes és friss volt a 2016-os Villányi Hárslevelű. Sajnos kevés van belőle, évente csak úgy 300 palack készül, és ez a mennyiség nyárra el is fogy. Nagyon jó éve volt 2015 a Tokaji Sárgamuskotálynak. A száraz borok közt is az illatosabb, kellemesebb, friss vonalat képviseli. Birtok Furmint lett a 2015-ös Tokaji Furmintjuk. Érdekessége, hogy 5 különböző dűlőben termett furmintból készült.

Zsirai borok, Kép: László Márta

Ez egy alapbor, nincs receptje, amikor készek a különböző borok, megpróbálják úgy házasítani őket, hogy a lehető legjobb ízvilágot adja. Három hétig kísérleteztek vele, és még arra is gondoltak, mit mutat úgy 5-10 év múlva. A Zsirai Pincészet legértékesebb területe a Betsek. Az ott érlelődött szemekből készült borok semmihez sem hasonlóak. Picit ánizsos, fehérborsos az ízvilága. A savak nem ugranak ki határozottan. Könnyűnek tűnik a 2015-ös a Tokaji Furmint Betsek, de valójában egy nagyon is kerek világot adnak ki a kortyok. Szintén a Betsek-dűlőből érkezett a 2015-ös Tokaji Hárslevelű a maga szép, karakteres szárazságával, majd a 2011-es Tokaji Aszú. Ez a pincészet legfiatalabb, forgalomban lévő aszúja. Nagyon finom, de az ifjú borásznő szerint ez az esztendő nem volt az az aszúk éve, szerinte olyan hatputtonyosnak felel meg. Az biztos, hogy 4 és fél évet biztosan eltöltött a kisebb fahordókban.

Arra a kérdésre, hogy mi az álma az ifjú borásznőnek, annyit válaszolt: szeretné megcsinálni élete aszúját, de még nem tudja, milyen lesz? Kísérletezik.

Csak remélni merem, hogy megkóstolhatom! Vigyél anyukádnak is egy kis tokaji! Egészségetekre!

December 10: az aszú világnapja
Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. …És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.