Villány cikkek

BOGYÓLÉ – új bor, új alkotások
Hosszú évek óta figyelemmel kísérem a Bogyólé történetét. Szerintem a magyar borászat egyik legeredetibb ötlete született meg Villányban, több mint másfél évtizede. A Vylyan Pincészet a szezon első vörösborát, a francia beaujolais (ejtsd: bozsolé) kifejezés alapján keresztelte el Bogyólé-re. A friss bort rejtő palackok címkéit pedig minden évben megújítják. Fiatal művészeknek írnak ki pályázatot a borcímke megtervezésére. A szakemberek mellett a közönség is szavazhat, melyik alkotás kerüljön a borosüvegekre.

Minden palack egy külön történet
Bor ihlette irodalmi alkotásokat fordított a grafika nyelvére Veress Tamás. Ezen új címkékkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Villányi borvidék egyik ismert boros birtoka, a Vylyan. Csúcsboraik kaptak ugyanis új köntöst, amit nemrég mutattak be a sajtó munkatársainak a Magvető Café, kávéházban.

Frici, Fekete Járdovány, Kopar és a többiek
Minden a szép, egészséges szőlővel kezdődik, hiszen csak abból készíthető jó bor. Fontos az is, hogy legyen a bornak eleganciája, amiben sokat segít a hordó minősége. A Gere család kizárólag zempléni hordókkal dolgozik - derült ki a Wineglass Sajtóklub legutóbbi kóstolóján, ahol a társaság két fiatal vezetője, Gere Andrea és Csizmadia Kristóf mesélt a villányi borvidékről, a villányi szőlőkről.

Dolce vita a villányi dombok között
Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között - immár hetedik alkalommal - csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

Ilyen a háromlaki Zsirai
Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.

Villányban ünnepelnek, 20 éves a Kopar
Az ünnepi alkalmak megkívánják, hogy ételeinket igazán jó borokkal kísérjük, mert a jó bor képes a jó ételt még magasabb régiókba emelni. A húsvét népszerű ételéhez, a bárányhoz dukál egy jófajta vörös bor, mi pedig egy híres magyar fajtát ajánlunk önöknek.

Gall kakas kapirgál Villányban
Idén is megrendezik a Gere Jazz Fesztivált Villányban június 9-10. között. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén hamisítatlan Provence-i hangulatban tölthetik ezt a hétvégét azok, akik ellátogatnak a rendezvényre, ahol a felejthetetlen zenei programok mellett a legkiválóbb borok és a gondosan válogatott gasztronómiai fogások kapnak főszerepet.

Torma krémleves villányi módra
Villányban a Bortrezor étterem pincéjében készítette először saját kezűleg Polgár Kata kis létszámú, baráti csapatnak. Ám oly népszerű lett, hogy azóta is szerepel az étlapon, és a rendezvények menüjében, és a budapesti éttermük is a villányi recepttel dolgozik.

„Villány város bora” egy évig
Az idén is megrendezésre került október 2-4-e között a villányi vörösbor fesztivál, amelyen rendszerint megválasztják a város borát hét kategóriában. A nagy és neves borászatok mellett ilyenkor a kis pincészetek is neveznek és megmérkőznek egy-egy szegmensben. „A város bora" elnevezést használni nem csak dicsőség, hanem egyfajta védjegy és garancia, amely a forgalomban és a vevői bizalomban is meglátszik.

Hova térj be borozgatni a Balaton környékén?
A balatoni borvidék Magyarország egyik legrégibb, történelmi borvidéke. Régészeti leletek szerint már az egykori Pannoniában, azaz a rómaiak idejében folyt szőlőművelés a Balatonfelvidéken.
Milyen bort igyunk a nyáron?
Ahogy az étkezésnek, úgy a boroknak is van egy bizonyos szezonalitása. A pompás, nemes, testes vörös borokat, muzeális értékű aszúkat nyugodtan el lehet tenni a pincék mélyére - érjenek tovább szépen őszig, télig. Nyáron a könnyű, friss, 1-2 éves fehér borokat, és a legfrissebb, azaz a 2008-as évjáratú rosékat érdemes választani.