Életforma.hu

GASZTRO

Minden palack egy külön történet

Bor ihlette irodalmi alkotásokat fordított a grafika nyelvére Veress Tamás. Ezen új címkékkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Villányi borvidék egyik ismert boros birtoka, a Vylyan. Csúcsboraik kaptak ugyanis új köntöst, amit nemrég mutattak be a sajtó munkatársainak a Magvető Café, kávéházban. 

Vetítőn az égbe emelkedő férfi, előtte Veress Tamás grafikus, Székely Csaba író, Juhász Anna műsoervezető és Debreczeni Mónika, Kép: László Márta

"A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az ember dolgozik és remél, aggódik és örül. Élvezi munkája gyümölcsét, és örömmel mutatja meg azt másiknak. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is itt a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek."

Debreczeni Mónika, Kép: László Márta

Így kezdődik Debreczeni Mónika, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatójának bemutatkozója. Ma 120 hektáron gazdálkodnak. Hitük szerint csak kiváló szőlőből lehet szép bort készíteni. Mottójuk: a nyitottság. A hazai és a világfajták egyaránt megtalálhatók az ültetvényeken. Szőlőfajtáik között megtalálható a rajnai és az olaszrizling, a chardonnay, a csókaszőlő, a portugieser, a zweigelt, a pinot noir, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot és a syrah.

A könnyed, gyümölcsös borok kedvelői már a címkéjükről messziről felismerik, hogy például a Boszokány a rizlingjüket, a Macska a portugieserjükt, az Ördög a cuvée-jüket tartogatja számukra. Ezek után a Villány ősi nevét viselő birtok fennállásának 25. évfordulóját úgy ünnepelik, hogy hét csúcsborukból egyet-egyet elküldtek egy-egy írónak, költőnek. Egy történetet, egy hangulatot, egy érzést kellett leírniuk, egy olyat, ami a bor kóstolásakor eszükbe jut. Ezeket az írásokat kapta meg Veress Tamás grafikus, aki ezek alapján megálmodta a prémiumborok új címkéit. Volt, ami első próbálkozásra sikerült, mint a "Titanic", de az égbe emelkedő férfi alakján nagyon sokat dolgozott, nagyon sok vonalat kellett lágyítania, hogy számára is tökéletes legyen.

Vylyan csúcsborok az új címkével, Kép: László Márta

Véleményem szerint gyönyörűek lettek az új címkék, sőt ahogy nézegetem, mindegyikről egy-egy zenemű is eszembe jut. Nekem Székely Csaba öreg színészes és Cserna-Szabó András titanicos története tetszett a legjobban.

Az ünnepségsorozat azonban ezzel még nem ér véget. Szeptemberig ugyanis hét író-olvasó-előadóművész-bor-találkozó lesz a Magvető Café, kávéházban. Juhász Anna műsorvezető beszélget majd - a már említett két alkotón túl - Dragomán Györggyel, Háy Jánossal, Parti Nagy Lajossal, Szabó T. Annával, Grecsó Krisztiánnal. Az első március 21-én lesz Székely Csabával. A többiről a borbol-lett-muveszet.hu oldalon olvashatsz!

Minden palack tündérmese
Minden palack tündérmese – avagy egy szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett, új címkesor, új arculat az életfával nyit új fejezetet a Vida Borbirtoknál. Az életfa pedig egyszerre jelenti a tudást, a bölcsességet, a szépséget. Nem először mutatunk be új grafikai megoldásokat, csokoládépapírok vagy borcímkék területén, és azt kell mondanom, lenyűgöző, ahogy a XXI. századi európai grafikusok szeretik a munkájukat! Fantasztikus kóstolón és címkebemutatón vehettem részt a budapesti Ritz-Carlton Hotelben.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.