Életforma.hu

GASZTRO

BOGYÓLÉ – új bor, új alkotások

Hosszú évek óta figyelemmel kísérem a Bogyólé történetét. Szerintem a magyar borászat egyik legeredetibb ötlete született meg Villányban, több mint másfél évtizede. A Vylyan Pincészet a szezon első vörösborát, a francia beaujolais (ejtsd: bozsolé) kifejezés alapján keresztelte el Bogyólé-re. A friss bort rejtő palackok címkéit pedig minden évben megújítják. Fiatal művészeknek írnak ki pályázatot a borcímke megtervezésére. A szakemberek mellett a közönség is szavazhat, melyik alkotás kerüljön a borosüvegekre.

A villányi Vylyan Pincészetben mára már hagyomány, hogy újboruk, a Bogyólé, minden évben egy fiatal képzőművész címkéjét viseli. Így idén 17. alkalommal hirdették meg a Bogyólé Borcímke Pályázatot.

A Vylyan Pince Bogyólé borához minden évben fiatal képzőművészek tervezik az ötletes címkéket (Fotó: vylyan.hu)

Új bor, új címke

A Bogyólé név a francia beaujolais nouveau-t („bozsolé nuvo”) idézi. A választás nem véletlen, hiszen a Bogyólé a francia újbor készítésének hagyományait követi. Ennek az a lényege, hogy a leszüretelt, sérülésmentes szőlőfürtöket zárt tartályokban, szénsav köpeny alatt dolgozzák fel. A szőlőfürtöket nem darálják, nem zúzzák szét. A bor így a szőlőbogyón belül születik, robban életre. Az erjesztés után pedig azonnal palackokba kerül. Az eredmény egy zamatos, vidám, könnyű vörösbor, mely itatja magát és jókedvre derít. Az idei évjárat is tipikusan „bogyólés”: illatos, kedves, jóivású, üde bor.

Újításból hagyomány

A Bogyólé az elmúlt másfél évtizedben önálló márkává vált – nem kis részben a hozzá kapcsolódó, évenként meghirdetett borcímke pályázatnak köszönhetően. A Vylyan Pincészet a Bogyólén keresztül is támogatja a legfrissebb bor és a legújabb művészeti áramlatok találkozását. A pályázattal lendületet és kihívást adnak a jövő grafikusművészeinek.

Egy fiatal grafikusnak óriási lehetőség, hogy alkotását több százezren láthatják. (Fotó: vylyan.hu)

A tervezőgrafikus hallgató pályázóknak ebben az évben is az volt a feladatuk, hogy az újbor frissességéhez és gyümölcsös, üde jellegéhez a legjobban illeszkedő hangulatot és képi világot alkossák meg.

De nehéz a választás!

Idén több, mint 150 pályamű érkezett be a pályázatra. A korábbi évekhez hasonlóan, a beküldött alkotások értékelésére a pályázaton induló valamennyi képző intézmény delegálta egy-egy tanárát. A szavazás két körben zajlott, először egy online szavazás keretében kiválasztották a legjobb 50 munkát. A top50 címketervet több szempont alapján is pontozták, így választják ki a győztes címkét.

 

A nagyközönség is szavazhat

A terveket a pincészet közösségi oldalán a nagyközönségnek is bemutatják. Évről évre 220-250 ezer ember találkozik a közösségi médiában a Bogyólé Borcímke Pályázatra érkezett alkotásokkal. Ez sok diáknak az első valóban széles körű bemutatkozási lehetőséget jelenti. A közülük kikerülő nyertes alkotóknak pedig még nagyobb ismertséget, elismerést és akár további megrendeléseket is hozhat. A tervezőkkel sok esetben a mai napig tartja a kapcsolatot a Vylyan. Sőt, olyan is előfordult már, hogy egy induló pincészet számára egy korábbi Bogyólé-győztes grafikust ajánlott a pincészet tulajdonosa, Debreczeni Mónika. A 2020-as palackra Győri Katinka Laura, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójának alkotása került.

 

 

BOGYÓLÉ kiállítás

A 2021-es győztes címkét a MOMÉ-n, az október 15-én megnyíló Illusztrációs fesztiválon hozzák nyilvánosságra. Aznap nyílik meg a mára már hagyománnyá vált Bogyólé kiállítás is. Ezt követően, október második felétől lesz elérhető a 2021-es Bogyólé az üzletekben.

Ezt is olvasd el:

https://eletforma.hu/gasztro/tuke-borhaz-a-szolo-szolgat-kivan/

https://eletforma.hu/kul-tour/az-egri-bikaver-egy-legendas-bor-tortenete/


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.