Életforma.hu


BOGYÓLÉ – új bor, új alkotások

BOGYÓLÉ – új bor, új alkotások 

Hosszú évek óta figyelemmel kísérem a Bogyólé történetét. Szerintem a magyar borászat egyik legeredetibb ötlete született meg Villányban, több mint másfél évtizede. A Vylyan Pincészet a szezon első vörösborát, a francia beaujolais (ejtsd: bozsolé) kifejezés alapján keresztelte el Bogyólé-re. A friss bort rejtő palackok címkéit pedig minden évben megújítják. Fiatal művészeknek írnak ki pályázatot a borcímke megtervezésére. A szakemberek mellett a közönség is szavazhat, melyik alkotás kerüljön a borosüvegekre.
8 tipp az okos borkóstoláshoz

8 tipp az okos borkóstoláshoz 

Az ősz a szüret mellett a borfesztiválok, borkóstolók ideje. Egy szervezett borkóstoló legalább öt fajtából áll, de nem ritka, ha tíz különböző italt is meg kell ízlelni. Ez komoly próbatétel. Egy fesztiválon még nagyobb a kihívás. Melyikkel kezdjük, milyen sorrendben haladjunk, mit tegyünk, hogy ne szálljon a fejünkbe túl gyorsan az alkohol? Bár a tudományos megközelítésnél ezeken a könnyed hangulatú fesztiválokon fontosabb, hogy jól érezzük magunkat, azért nem árt betartani néhány szabályt.
Napi egy alma az orvost távolt tartja

Napi egy alma az orvost távolt tartja 

Egyes élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van a magas vérnyomásra. Ezt bizonyos jelekből eddig is sejtettük, de most egy angol kutatás tudományos bizonyítékokkal is szolgált.
Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 2. rész

Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 2. rész 

Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. A fehérborokról már ejtettünk pár szót, sorozatunk második részében jöjjenek a vörösborok!
Milyen bort igyunk nyáron? - videóinterjú Hercegh Ágnes borszakértővel

Milyen bort igyunk nyáron? - videóinterjú Hercegh Ágnes borszakértővel 

Számtalan alkalom kínálkozik nyáron arra, hogy bort igyunk. Ülhetünk hűvös szaletliben, a legjobb barátok társaságában, vagy izzadhatunk kondér mellett, amiben rotyog a jó kis marhapörkölt - minden helyszín és minden alkalom valamilyen bor után kiált. Na, de milyen után? A lehetőségeket Hercegh Ágnes borszakértővel vettük számba.
Aszalt szilvás sült oldalas Mártitól

Aszalt szilvás sült oldalas Mártitól 

Régen készítettem oldalast, pedig nagyon szeretjük. Bárhogyan is kerül a sütőbe, a benne lapuló csontok olyan ízletessé teszik, hogy csak na! Nemrég egy barátnőm kérdezte, hogy készítettem-e már ilyet? Azonnal felcsigázta a téma az érdeklődésemet, és nyomban ki kellett póbálnom - gondoltam nem lehet olyan ördöngősség. És lőn! Bámulatos lett az eredmény!
"...aki issza hóttig él!"

"...aki issza hóttig él!" 

Jó szőlő és jó csapat kell az igazán jó borhoz - árulta el a szekszárdi Eszterbauer János. Már a 10. generációt képviseli a helyi borászcsaládok közül. Ősei tiszteletére borcímkéin a hajdani paraszt-polgári közösség megtestesítőit, nagyszüleit, dédszüleit, az egykori napszámosokat jelenítette meg. Ipacs Géza grafikus ezúttal is rendkívül elegánsan váltotta valóra a család elképzeléseit. A bikavér, a kadarka és a kékfrankos csodás köntöst kapott!
Érvágás a konyhában

Érvágás a konyhában 

Ha valakik, akkor a spanyolok tudják, milyen az igazán meleg, de annak is ismerik a forszát, hogyan hűsítsék magukat! A bor alapú, alacsony alkoholtartalmú sangría – ami spanyolul annyit tesz: érvágás - erre tökéletes!
Vörösborban sült kacsacomb zöldséges burgonyával

Vörösborban sült kacsacomb zöldséges burgonyával 

Szakértőnk azt hitte, kedd van. Azután kiderült, hogy szerda. Na jó, akkor is kacsát készített... És milyen jól tette, mert most itt egy pompás fogás a hétvégére! Ebből aztán igazán ünnepi falatozás lesz!! Vágjunk bele!
Mennyei paradicsomos mozzarella Márti konyhájából

Mennyei paradicsomos mozzarella Márti konyhájából 

Elég volt a karácsonyi traktából, a rengeteg sütiből? Kéne valami más, valami üdítő? Nos, ez egy pompás saláta, vagy előétel, vagy inkább este, a tévénézés közben vacsinak egy kis barna kenyérrel. Ha még nem próbáltad, ne tétovázz, mert igazán jobbnak érzed majd a pocakodat, magadat, és még az olasz konyha ízvilágának is átadhatod magad. Én így csinálom, és javaslom, hogy ha összrektad, tedd be egy órára a hűtőbe! Minden összér! Nem árthat egy korty könnyű vörösbor sem!  

Vörösboros szarvascomb dödöllével 

Fejedelmi falatokat továbbítok Nektek. A szarvas önmagában csodálatos alapanyag, hát még zalai módon felturbózva! Sztana Ferenc, a legismertebb zalacsányi séf ezt ajánlja az ünnepi asztalotokra! 

Gombás-vörösboros pulykaragu pennével 

Azért is jó a pulykahús, mert viszonylag semleges íze miatt remekül feldobja a társalapanyagat. Itt van például ez a gyors, kicsit olaszos, kicsit alföldi ízvilágú tésztarecept, amit Dosso Gabitól kaptunk! Máris bearanyozta a napunkat! Uraim, Önök is bátran felkötheti a kötényt, mert minden próba nélkül ez menni fog! 

Batyuban sült camembert 

Gyors vacsora, vagy beszélgetős-mártogatós-kenegetős. Nem kell hozzá csúcs francia sajt, mert az ízeket fokozzuk a fűszerezéssel. Tehetünk rá pár csepp vörösbort, ízesített olívaolajat, fokhagymakrémet, vagy balzsamecet-sűrítményt is. A lehetőségek korlátlanok, egyedi ízesítéssel pompás vendégvárós ételt készíthetünk, és pár perc alatt elkészülhet - állítja Somogyi Zoltán Max.

Boros meggyleves 

Sokan kedvelik a hűsítő gyümölcsleveseket a forró nyári napokon. Ezt a variációt inkább estére ajánlanám a teraszos beszélgetésekhez a bor miatt, de ha épp szabin vagy, hajrá, ne tartsd vissza magad!

Vörösboros, gombás szarvasragu nokedlivel Egerből 

Sokan mondják, hogy nem főznek vadakat, mert sok vele a macera, és a végén mégis rágós lesz. Ezt most megcáfoljuk! Egri barátunk kitűnő receptje cáfolja mindezt! Csak ki kell próbálni! Nagyáruházak, esetleg mavados lerakatok hűtőházaiban biztosan akad Neked is egy ki szarvashús fagyasztva! És ne feledd! A vadételek egészségesek! Már most készülj a hétvégére, mert ez pazar lesz!!

Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással 

A nők ünnepén igazán meglephetnéd kedvesedet valami finomsággal, hisz megérdemli! Max konyhájából ajánlom ezt az egzotikus ételt. A füstölt csirkemelltől egy kicsit eltérő módon készült. Különleges étel, egy kellemes teafű felhasználásával. Készíthetjük kacsahúsból vagy tömörebb húsú halból, bár akkor érdemes más ízű teát választani. Most az úgynevezett téli varázslat nevű teát választottuk, ami hibiszkusz, alma, csipkebogyóhéj, mazsola, rooibos, szilva, fahéj keveréke, remekül illik a libamellhez! Van még időd elkészíteni!

Vörösboros, aszalt szilvás pulykamellfalatok 

Imádom a vendégeket! Ha váratlanul érkeznek, az sem baj, de azért jobb, ha legalább kicsivel korábban tudok róla - már persze a saját érdekükben! Ez a recept is egy remek vendégváró, de nem árt, ha megfelelő időt áznak a borban a szilvák! Kedves Vendégek! Minél többet fürdőznek a szemek, annál jobban érzed majd Te is magad! Persze az alkohol elszáll, de az íze mennyei lesz!    

Vörösboros báránypörköltem 

Saját, jól bevált hentesem ajánlotta, hogy remek bárányhús érkezett, amikor épp tanácstalanul álltam a pult előtt, és valami újdonságra vágytam. Rögtön kaptam is az alkalmon! Akkora sikert arattam, hogy csak na! Egy falat sem mardt, és ahogy mondasni szokták, a mosogatógépnek sem akadt sok dolga! Feltétlenül próbáld ki! Erre is érvényes, hogy nagyobb adagot érdemes készíteni egyszerre, mert ízletesebb lesz!     

Vörösboros málnaleves 

A nyár nagy ajándékai a gyümölcslevesek. Némelyiket főzni sem kell, csak tejszínnel turmixolni, másokat pedig nem árt azért felfőzni. És vannak olyan prémium minőségek, amikbe jöhet egy kis alkohol is.

Részeges epersalátám 

Ha valaki azt hiszi, hogy csak a pezsgő illik az eperhez, az nagyon téved! A vörösbor legalább ilyen pompás! A barátnőm, akitől ezt a receptet tanultam, azzal variálja ezt a remek gyümölcsalátás receptet, hogy fele-fele arányban használ epret,és karikára vágott banánt. 

Sangria 

Tudom, lehet kapni készen a boltban is. De miért fanyalodnánk erre a megoldásra, mikor csekély erőfeszítéssel saját sangriát is keverhetünk magunknak, ráadásul nem egyenízűt, hanem olyat, amit tényleg szeretünk?

Vörösboros kuglóf 

Vörösbort a sütibe? Miért ne? A csokoládéval és a fűszerekkel remek harmóniát fog alkotni, olyannyira, hogy csak győzzük figyelemmel követni, milyen gyorsan fogy el a kuglófunk.

Rebarbara chutney 

Sok helyen láttam már a hétvégi piacon rebarbarát, annak, aki nem ismeri, érdemes közelebb kerülnie hozzá, annak pedig, aki szereti, egy újabb remek recept a felhasználására.

Vörösboros eperleves 

Olyan finom, hogy komolyan mondom, megéri a macerát az ősz, a tél, a hideg tavasz, csak azért, hogy eljöjjön a nyár, és ilyen eperlevest lehessen enni. Zamatos eperből érdemes dolgozni, az éretlen, se íze, se bűze típusún a vörösbor se fog segíteni.

Villányban ünnepelnek, 20 éves a Kopar 

Az ünnepi alkalmak megkívánják, hogy ételeinket igazán jó borokkal kísérjük, mert a jó bor képes a jó ételt még magasabb régiókba emelni. A húsvét népszerű ételéhez, a bárányhoz dukál egy jófajta vörös bor, mi pedig egy híres magyar fajtát ajánlunk önöknek.

Vörösboros, mazsolás pulykacsíkok 

Azt gondolhatnánk, hogy a mazsolától és a vörösbortól édeskés lesz az ételünk, de a szójaszósz és a gyömbér-fokhagyma duó csodásan ellensúlyozza a két édeskés hozzávalót. Nagyon finom egytál étel, akár vasárnapra is.

Vörösboros sárgarépa leves 

Bizarrnak tűnhet ez a répaleves a vörösborral, egy fej fokhagymával és a sokféle fűszerrel, de higgyék el, hideg téli napokon pont erre van szükségünk, hogy kissé felmelegítsük magunkat.

Körtével és vörösborral sült máj 

A legtöbben rántva vagy resztelve készítjük a csirkemájat, legfeljebb még pástétomot készítünk belőle, pedig van ennél sokkal kifinomultabb módja is az elkészítésnek. Körtével és vörösborral készült ez a változat.

Vörösboros marha casserole 

Hogy mi az a casserole (ejtsd: keszrol)? Valójában egy vasedény, de az abban készült rakott, lassan sült ételeket is így hívják. Ez a vörösboros marharagu a világ egyik legjobb étele, az angol konyha remeke, és ebben a kategóriában azért nem sok étel indulhat a címért.

Forralt bor, az idény sztárja 

A forralt bort árusító standok megjelenése biztosan jelzi a tél közeledtét, különösen igaz ez karácsonyi vásárok területén megjelenő standokra. Nem kétséges, hogy a hangulat kedvéért meg-megiszik az ember egy pohárkával egy ilyen vásárban, de otthon sem kell nélkülöznünk  forralt bor melengető simogatását. Elkészíteni ugyanis igencsak egyszerű.

Bolognai spagetti, ahogy legkedvesebb operatőröm szereti 

Mindenféle olasz étel közel áll a lelkemhez! Miután ez a fogás legnagyszerűbb operatőröm kedvence, nyilvánvalóan meg kellett keresnem az eredeti, a legjobb receptet! Előre is elkészítheted, a fagyasztóban eláll, bármikor is érkezik a legkedvesebb barát, legfeljebb felvidítod egy kis vörösborral - a ragut!! Legyen egy ilyen barátod, hogy örömöt okozhass neki! Lehet, hogy a közeledben van, csak még nem vetted észre! Sok sikert! 

Burgundi csirkeragu 

Még, hogy a csirkéhez nem passzol a vörösbor? Dehogynem! Csak tudni kell, hogy éppen mikor és mivel. Itt csirkecombbal és gombával alkot harmonikus összeállítást.

Sült kacsamell boros szilvával 

Az ősz egyik jó része szerintünk az, hogy időnként megengedhetünk magunknak kicsit súlyosabb ételeket is. Ha pedig lúd (vagyis kacsa), akkor legyen kövér: társítsuk aszalt szilvával és borral!

Mandulás ponty vörösboros barnamártásban 

Egy gyorsan elkészíthető fogás, mellyel óriási meglepetést okozhatunk családunknak és szeretteinknek. A mandula a ponty és a bor tökéletes választás!

Spórolunk, de egyre több bort iszunk 

Kedvelt ital Magyarországon a bor, 2011-ben már a háztartások kétharmada vásárolt bort valamilyen rendszerességgel. A többség a vörös fajtát részesíti előnyben, s egyre többen fedezik fel a rozét. Bort elsődlegesen hipermarketben, diszkontban vásárolnak a fogyasztók.

Ingyenes rendezvényen kóstolhatja meg a magyar rosékat 

Ingyenes budapesti rendezvényen mutatják be a magyar rosé - borok teljes palettáját, közölte az esemény egyik résztvevője, aki szerintévente 20-25 százalékkal nő a rosék fogyasztása Magyarországon.

Ezeket a csúcsborokat érdemes megvenned! 

A hazai borszakma legnagyobb presztízsű megmérettetésének, a Pannon Bormustrának június 2-án, a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét. 112 pincészet 270 nevezett borából 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet. Idén a legjobb vétel kategóriában is hirdettek eredményt és 3 különdíjas bort is ünnepeltünk. 

Én csak azért jöttem, hogy igyak egy kicsit 

Bár a mérsékletességen van a hangsúly, húsvétkor megesik, hogy nem sikerült az optimális mértéket megtartani. Ilyenkor jön a macskajaj: a kínzó fejfájás, szédülés, hányinger, fáradtság és általános rossz közérzet. Jobb, ha ma csak a vörös bort kóstolgatod...! 

Vörösboros őzpörkölt dödöllével 

Az ismét egyre népszerűbb dödölle önmagában, tejföllel is finom, köretként pedig kiválóan illik vadételekhez, például az őzpörkölthöz is.      

Hogy mik vannak!? Vörösbor-por 

A vörösbor-készítés melléktermékeiből német és spanyol kutatók olyan port állítottak elő, amelyet joghurtoktól a csokoládékon és krémeken át az arcmaszkokig szinte bármibe bele lehet keverni.

XIII. Egri Bikavér Ünnep 

Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak - és babonásak lévén - a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük.