CABERNET SAVIGNON
A világon ez a legkedveltebb szőlőfajtája. Míg a Kaliforniában termesztett szőlőszemek valamivel gyümölcsösebbek lehetnek, a francia szemek valamivel savanykásabbak. De egy pohár jófajta cabernet savignon-t mindig érdekes meginni ebéd vagy vacsora mellé, miközben meggy és ribizli, valamint fűszerjegyeket keresünk benne. Szinte bármilyen hússal párosítható, főleg zsírosabb ételekhez csodálatos kísérő lehet, de akár hamburger vagy bárányhús fogyasztása mellé is tökéletes.
MALBEC
A malbec a francia Bordeaux régióból származik. A Loire-völgyben és a Cahors-i auxerrois-ban termesztik. Malbecet Franciaországban médoc noir vagy pressac néven is ismerik. A malbec-et széles körben termesztik még Argentínában, ahol ez a legnépszerűbb vörös szőlőfajta. Chilében, Ausztráliában és Kalifornia hűvösebb régióiban is kapható. A malbec jellemzői nagymértékben változnak attól függően, hogy hol termesztik a szőlőt. Könnyen iható, ízében felfedezhető a szilva, több bogyós gyümölcs és fűszer. A malbec-et gyakran keverik más fajtákkal, mint például a cabernet franc-cal, és merlot-val. Mindenféle hús alapú ételhez passzol.
MERLOT
AmMerlot a második leggyakrabban ültetett szőlő, és kiváló belépési pont lehet annak, kicsit a vörösborok felé nyitna. A merlot-t főleg Olaszországban, Romániában, Kaliforniában, Washington államban, Chilében és Ausztráliában termesztik. A bor valóban könnyen csúszik. Jellegzetes íz a fajtaborban: tipikus illatok közé tartozik a fekete cseresznye, a szilva és a gyógynövényíz. Baromfi, például kacsa és csirke mellé fogyasztható.
SYRAH/SHIRAZ
A francia és más európai országokban syrah-nak, valamint Ausztráliában, Dél-Amerikában és másutt shiraz-nak hívják. Ezt a bort egyszerűen szórakoztató kortyolgatni. Lehet borsos, fűszeres ízvilágot, vagy akár a szeder ízét is kivenni belőle. A karamellajegyek, ha vannak, nem a gyümölcsből származnak, hanem a tölgyfahordóban pihent bortól. Fejezz be egy fáradt napot ezzel a borral, amikor csak leülsz olvasni egy könyvvel és egy pohár borral, amit jó elkortyolgatni. Ha ételek mellé szervíroznád, egytálételek mellé ajánlott, így nagyobb szerep jut ennek a bornak is.
PINO NOIR
A pinot Noir nem hivalkodó, mint néhány vörös; a bor teste könnyű. Bogyós gyümölcsöket lehet belőle kiérezni, mint a málna vagy az áfonya. Halételekhez kiváló, például lazachoz, sushihoz.