Életforma.hu

GASZTRO

Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 2. rész

Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. A fehérborokról már ejtettünk pár szót, sorozatunk második részében jöjjenek a vörösborok!

CABERNET SAVIGNON

A világon ez a legkedveltebb szőlőfajtája. Míg a Kaliforniában termesztett szőlőszemek valamivel gyümölcsösebbek lehetnek, a francia szemek valamivel savanykásabbak. De egy pohár jófajta cabernet savignon-t mindig érdekes meginni ebéd vagy vacsora mellé, miközben meggy és ribizli, valamint fűszerjegyeket keresünk benne. Szinte bármilyen hússal párosítható, főleg zsírosabb ételekhez csodálatos kísérő lehet, de akár hamburger vagy bárányhús fogyasztása mellé is tökéletes.

Neked van kedvenc vörösborod? (Fotó: Pixabay)

 

MALBEC

A malbec a francia Bordeaux régióból származik. A Loire-völgyben és a Cahors-i auxerrois-ban termesztik. Malbecet Franciaországban médoc noir vagy pressac néven is ismerik. A malbec-et széles körben termesztik még Argentínában, ahol ez a legnépszerűbb vörös szőlőfajta. Chilében, Ausztráliában és Kalifornia hűvösebb régióiban is kapható. A malbec jellemzői nagymértékben változnak attól függően, hogy hol termesztik a szőlőt. Könnyen iható, ízében felfedezhető a szilva, több bogyós gyümölcs és fűszer. A malbec-et gyakran keverik más fajtákkal, mint például a cabernet franc-cal, és merlot-val. Mindenféle hús alapú ételhez passzol.

MERLOT

AmMerlot a második leggyakrabban ültetett szőlő, és kiváló belépési pont lehet annak, kicsit a vörösborok felé nyitna. A merlot-t főleg Olaszországban, Romániában, Kaliforniában, Washington államban, Chilében és Ausztráliában termesztik. A bor valóban könnyen csúszik. Jellegzetes íz a fajtaborban: tipikus illatok közé tartozik a fekete cseresznye, a szilva és a gyógynövényíz. Baromfi, például kacsa és csirke mellé fogyasztható.

SYRAH/SHIRAZ

A francia és más európai országokban syrah-nak, valamint Ausztráliában, Dél-Amerikában és másutt shiraz-nak hívják. Ezt a bort egyszerűen szórakoztató kortyolgatni. Lehet borsos, fűszeres ízvilágot, vagy akár a szeder ízét is kivenni belőle. A karamellajegyek, ha vannak, nem a gyümölcsből származnak, hanem a tölgyfahordóban pihent bortól. Fejezz be egy fáradt napot ezzel a borral, amikor csak leülsz olvasni egy könyvvel és egy pohár borral, amit jó elkortyolgatni. Ha ételek mellé szervíroznád, egytálételek mellé ajánlott, így nagyobb szerep jut ennek a bornak is.

Testes és kevésbé hivalkodó borok (Fotó: Pinterest)

 

PINO NOIR

A pinot Noir nem hivalkodó, mint néhány vörös; a bor teste könnyű. Bogyós gyümölcsöket lehet belőle kiérezni, mint a málna vagy az áfonya. Halételekhez kiváló, például lazachoz, sushihoz.

Cikksorozatunk első részében a fehérborokkal foglalkoztunk, a cikket ITT találod. A harmadik részben azt mondjuk el, mely borokat, mely pohárból érdemes inni.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.