Jó szőlő és jó csapat kell az igazán jó borhoz - árulta el a szekszárdi Eszterbauer János. Már a 10. generációt képviseli a helyi borászcsaládok közül. Ősei tiszteletére borcímkéin a hajdani paraszt-polgári közösség megtestesítőit, nagyszüleit, dédszüleit, az egykori napszámosokat jelenítette meg. Ipacs Géza grafikus ezúttal is rendkívül elegánsan váltotta valóra a család elképzeléseit. A bikavér, a kadarka és a kékfrankos csodás köntöst kapott!
Már az 1746-os esztendő óta szerepel az Eszterbauer szőlőtermelő család a szekszárdi levéltár adataiban. A sváb gyökerekkel rendelkező dinasztia ma mintegy 37 hektáron gazdálkodik, de vásárolnak is szőlőt a borkészítéshez. Bikavéreiket, kadarkáikat és kékfrankosaikat nemcsak a nagyáruházak kedvelik, szívesen látják palackjaikat a borbárokban, a finomabb éttermekben is a különlegességeket kedvelők.A családfő, Eszterbauer János a műszaki pálya felé indult, majd jól menő vállalkozása adta a tőkét a borászathoz. Unokatestvére, Pálinkás László több évtizeden át híven munkálkodott a tradicionális borászat hagyományainak megőrzésén. Négy gyermeke is erősen kötődik a családi vállalkozáshoz. Ildikó lánya például bölcsészként végzett, de ma a cég kereskedelmi és marketing ügyeit intézi óriási erővel, miközben kismama, alig két hónap múlva érkezik második gyermeke. Eszterbauer János szerint jó csapat nélkül nincs jó bor. Csak erősen motivált kollégákkal lehet eredményeket elérni, és ezt az elvet még akkor is tiszteletben kell tartani, ha az a nyereség rovására megy!Frissen, egyenesen a tartályból érkezett az a 2019-es rozé, amivel a Wineglass Communication sajtóklubb tagjait fogadták a budapesti találkozójukon. Még derítetlen, de pazarul légies, friss, üde bort kaptunk. Eszterbauer János szerint ez az első rozéja, amivel igazán, maradéktalanul elégedett. Az Öröm rozé nevet kapta, ezért is láthatjuk a címkén János nagyszüleit. A fotográfia 1937-es készítése után mintegy egy évre született meg édesanyja…
A török idők óta honos a környéken a kadarka. Mindössze az elmúlt 50 évben telepítettek csak más kékszőlőfajtákat is. Az Eszterbauer családnak van egy kis birtoka, ahol még 110 éves tőkéket láthatunk. Onnan, csak pár száz üveg bornyi szőlőt szüretelnek, de vendégházukban azt is megkóstolhatjuk! A kadarka egyébként „nehéz partner”, mert például könnyen hajlamos a rothadásra.
A Szekszárdi Palackba töltötték a Sógor Kadarkáját. A Szekszárdi Borászok Céhe, melynek elnöke Maga Eszterbauer János, 2015 óta kizárólag ilyen palackba tölti a borvidék kiemelt borfajtáit. Mivel ezek a borok az eleganciától, a gyümölcsösségről és a fűszerességről szólnak, a burgundi palack mellett döntöttek. Szóval ez a kadarka igazán könnyen iható, játékos, friss, amúgy János bevallása szerint ez a család szíve csücske.Ha lehetek szerénytelen, az én kedvencem a 2018-as kékfrankos, a Tanyamacska volt. Egyenesen gyümölcshegyek tolulnak a szánkba, ha megkóstoljuk. Ma az Intercontinentálban a ház boraként kínálják. Az elnevezés pedig nem más, mint egy gúnynév. Tanyamacskának hívták ugyanis azokat a derék szekszárdi parasztokat, akik ha kellett, ha nem, a présházban múlatták az időt…
Robosztus, hordóban érlelt csúcsbor a borászat 2017-es Tivald Cabernet Sauvignon bora. 2007 óta mindent ugyanúgy készítenek, mint ma. Neve és címkéje is maga történelem. Tivald a nagypapa napszámosa volt. Rengeteget dolgozott borostásan, erejét megfeszítve a szőlőben, és a gyerekek sokszor törtek borsot az orra alá. Tudása előtt és verejtékes munkája előtt tisztelegve, bocsánatkérésként kapta csúcsboruk a nevét. Érdekesség, hogy a borcímke készítésekor mindössze egy árnyképük volt róla. Csak tavaly találtak egy igazi fotót egy családi archívumban.Sem Szekszárdon, sem Egerben nem létezik pince bikavér nélkül. Eredetét homály fedi, mégis az egyik legtöbb irodalmi megjelenéssel dicsekszik. Garay János 1846-ban Szekszárdi bordalában ezt olvashatjuk:
"...Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.”
Aki kicsit figyelt, kiderítette: a bikavér egyik alkotója a kadarka. Kiöntéskor ugyanis egyedül csak a kadarkának fehér a gyöngye. A kékfrankosoké lilás, a francia boroknál vöröses.A másik ismert idézet az egykori szekszárdi szövetkezet városi üzleteinek falát díszítette, és szerintem fogadjuk is meg:
A szekszárdi bikavér
orvosságnál többet ér,
aki issza hóttig él!
Egészségünkre!
Kép, Kép: pixabay
A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.