Életforma.hu

GASZTRO

Frici, Fekete Járdovány, Kopar és a többiek

Minden a szép, egészséges szőlővel kezdődik, hiszen csak abból készíthető jó bor. Fontos az is, hogy legyen a bornak eleganciája, amiben sokat segít a hordó minősége. A Gere család kizárólag zempléni hordókkal dolgozik - derült ki a Wineglass Sajtóklub legutóbbi kóstolóján, ahol a társaság két fiatal vezetője, Gere Andrea és Csizmadia Kristóf mesélt a villányi borvidékről, a villányi szőlőkről.    

Gere Andrea és Csizmadia Kristóf, Kép: László Márta

Fényben, hőben leggazdagabb borvidékünk, valamennyi villányi boron érződik a szinte mediterrán klíma. Ettől válnak - úgymond - kerekké az ottani borok. Villány és Siklós környékén mintegy 2000 hektárt borítanak szőlőültetvények. Míg az előbbi vidéken a nagyobb testű vörösborok a jellemzőek, addig az utóbbi inkább a fehérborairól ismert. Ezen a vidéken gazdálkodik - már hét generáció óta - a Gere-család.

A sors fintora, hogy Gere Attila, a pincészet alapítója ugyan elkezdte a szőlészeti iskolát, de mindig erdész szeretett volna lenni, és átnyergelt. Esküvője hozta meg a nagy változást, ugyanis kaptak nászajándékba egy kis szőlőt. Tehát a közös élet úgy kezdődött, hogy délután 4-ig erdész volt, majd ment a szőlőbe. Azért az erdészeti ismereteket sem kellett sutba dobni. A hordók dongáit egyenként válogatja ki mind a mai napig.

Új palackok, Kép: László Márta

Tudta, hogy olyan hordókat kell választani, amelyekben az évgyűrűk sűrűbbek, mert kevesebb anyag oldódik ki belőle, és a bor is kerekebb lesz tőle.

Kezdetben nagy Ladával kannákban vitték boraikat pl. a szegedi éttermekbe. (Ott kóstoltam én is a "Sótartóban" először ezt a finomságot!) Egyre jobban beleásták magukat a borászatba, majd elmentek Bordeaux-ba, Olaszországba, hogy megnézzék, hogy dolgoznak a nagyok? 1991 óta működik az azóta világhírűvé vált Gere Attila féle családi pincészet.

Majd három évtized után most nyílt új fejezet a társaság életében: új arculatot kapott a borászat: a címkéktől a csomagláson át minden megváltozott. Még a név is: mostantól "A. Gere" fémjelzi a pince borait, ami nemcsak az alapító nevét, hanem Andrea leányát és Attila fiát is jelentik, akik szintén bekapcsolódtak a pincészet munkájába. 17 tételből álló borsorukból 8-at kóstolhattak meg az újságírók a Wineglass Sajtóklubban.

Dolce vita a villányi dombok között
Fesztiválbor, Kép: László Márta

Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között – immár hetedik alkalommal – csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

2010 óta készítik habzóborukat. A Rosé Fricivel fogadják például a vendégeket a szállodában. A könnyű kortyokat különösen a hölgyek kedvelik kedves, gyümölcsös íze, rózsaborsos illata miatt.

Szép, könnyű és üde egyetlen fehérboruk, a 2017-es Olaszrizling. Reduktív eljárással, acéltartályban készül, várhatóan novemberben kerül az üzletek polcaira. Fröccsnek is kitűnő!

Villány legismertebb szőlőfajtája a Portugieser. Arrafelé ezt tartják a hétköznapi bornak, ilyent mindenki készít. Nem áll neki a jól az úgynevezett kis hordós érlelés. A Gere-féle 2017-es Portugiesernek alacsony a savtartalma, kellemes, igazi titka, hogy frissen kell inni.

Különleges élményben lehet része annak, aki megkóstolja a 2016-os Fekete Járdoványt. A pincészet alapítója 2004-ben a pécsi kutatóintézetben ősi magyar szőlőfajtákat keresett, majd telepített is 2-2 sort, hogy megvizsgálja milyen a karakterisztikája, fürtmérete, fagytűrő képessége, stb... A hétből végül kettő fajta bizonyult a legjobbnak, a Fekete Járdovány és a Csóka. Az előzőt 2011 óta palackozzák. Nem tartják sokáig hordóban, filigrán, picit fűszerezett, szépen érő, izgalmas, kicsit rózsaborsos, és nem annyira vastag vörösbor. Eredendően nem villányi, inkább erdélyi szőlőfajta. A nagy filoxéra-járvány idején pusztult ki Magyarországon.

2007 óta palackozzák, de a 2012-es évjárattól vált igazán jó organikus borukká a Syrah. Dűlőszelektált szőlőjük a Konkolydűlőből származik. Meg van benne az újvilági gyümölcsösség csakúgy, mint klasszikus francia jelleg. Mi a 2016-ost kóstoltuk, lefektetve évek múlva is ugyanilyen finom lenne.

A 2015-ös Kopar épp a napokban került forgalomba. Három bor házasításából született, sok kedvesség érződik benne. Megfelelően tárolva 20 év múlva is ilyen finom marad.

Természeti adottságai miatt önmagában is kerekek a villányi borok. A vidék nagy közös bora a Villányi Franc. Geréék 2015-ösére nemzetközi szinten is rácsodálkoznak, mert nem kell házasítani. Csak prémium és szuperprémium kategória készülhet belőle. Ez is dűlőszelektált az Ördögárokból. A Gere-családnak arra kellett rájönnie, hogy ahogy a dűlők öregednek, úgy érződik, mennyire érdemes dűlőszelektált szőlővel dolgozni.

Bámulatos ízvilágú a 2013-as Solus. Neve latinul az egyedi szóból származik, de utal a Solra, vagyis a Napra is. Nem véletlen, hisz ezt a fajta tiszta Merlot-t az ország legmelegebb vidékéről származik.

Ebből a kínálatból is jól látszik, hogy változik a világ, az emberek ízlése. A '90-es évek rusztikus borai után ma inkább harmónia, az elegancia került előtérbe. A palackok új megjelenése is ezt tükrözi. Élvezzük kiváló, egyedi magyar borainkat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.