Tokaj cikkek

3+1 ok, amiért Tokaj és környéke adventkor is tökéletes úticél
A karácsonyt megelőző időszakban ráadásul más arcát is megismerhetjük a régiónak, ezért összeszedtünk most 3+1 olyan okot, amiért idén adventkor is érdemes Tokajt és környékét felkeresnünk.

Kiránduljunk Tokajba!
Ez a nyár a hazai vakációkról szól majd, s nemcsak a Balatonnál lehet nyaralni. Itt a lehetőség, hogy hazánk újabb régióit is felfedezzük. A nemrégiben megjelent TokajKalauz negyedik kiadása biztos, hogy nagy kedvet csinál majd a történelmi borvidék csodáinak megismeréséhez.

Hordóba zárt tango
Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett - adta hírül a Wineglass Sajtóklub.

Ilyen a háromlaki Zsirai
Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.

Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok
Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte 2017-ben a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt...

Aki az egész Balaton-régió fellendítéséről álmodik
Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor Kistücsök Étterem Balatonszemesen! Az ország egyik legjobb konyhája és borlapja, aki pedig minderről mesélt nekünk: Csapody Balázs tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja. Fogadjátok szeretettel legújabb interjúnkat, és látogassatok el a Kistücsökbe, ahol kiváló balatoni borok mellett akár a kedvenc Holdvölgy borotokat is megkóstolhatjátok a különleges ebéd vagy vacsora mellé!

Nyert a holdbéli séta!
Két éven belül másodszor lett Magyarország legjobbja a HOLDVÖLGY kincskereső borkóstoló pinceséta! A díj a történelmi pincerendszer hangulatának, a látványvilágnk, a programoknak és a munkatársak szól! Te már kipróbáltad?

Zétától Zétáig
Szeretnék venni valamit a férjem születésnapjára, de ne foglaljon a lakásban túl sok helyet - így fogalmazott egy francia hölgy, amikor szerette volna meglepni valamivel magyar származású párját! Így kezdődött annak a mádi Holdvölgy borászatnak a története, amelyik varázslatos kóstoló estet rendezett a sajtó munkatársainak a napokban. A házaspár először csak egy kis parcella tulajdonosa lett, majd bővítették a területet, és rájöttek a tokajinak nincs párja. Szakemberekkel nekiláttak a borkészítésnek, az újításoknak.

Foci- és bortörténeti esemény egyszerre Bordeaux-ban!
Amikor a magyar labdarúgó válogatott a bordeaux-i Matmut Atlantique stadionban pályára lép holnap este Ausztria ellen a futball Európa-bajnokságon, a világ egyik borkereskedelmi központjaként számon tartott délnyugat-franciaországi város futurisztikus stílusú, új bormúzeuma, a La Cité du Vin különleges borkóstolóval tiszteleg az osztrák és a magyar borkultúra előtt. A sport és bor kapcsolatát egyedi módon hirdető rendezvényen Magyarországot a mádi Holdvölgy borászat képviseli, egy száraz és egy édes tokaji fehérbor-különlegességgel.

Kalapács alatt a királyi borok
A Tokaji Borlovagrend most Tokaj-hegyalja legjobb termelőinek különleges, és teljesen egyedi borait kínálja megvásárlásra! A máshol elérhetetlen borok hordós tételekben, fél vagy egy gönci hordó mennyiségben, illetve palackozva kerülnek a kalapács alá.
Tokaji borkrémleves
Egy igazi különlegességet ajánlunk az ünnepi asztalra. Egy nem hagyományos, ám igazán hazai alapanyagból készült borkrémlevest. Mámorító, a Tokaji borkrémleves.
Ma kezdődik a 12. Hegyalja Fesztivál
A német Scooter magyarul tanult, hogy köszönthesse a hegyaljásokat, és spéci DJ-pulttal felszerelt öltözőjében a magyar konyhával ismerkedik. Ausztráliából az AC/DC örököseinek számító Airbourne és a HC-kedvenc Parkway Drive is úton van már Tokajba. A bulit hagyományosan a Beatrice nyitja, a miskolci Edda Művek pedig először lép színpadra tokaji bulin.
Ezeket a csúcsborokat érdemes megvenned!
A hazai borszakma legnagyobb presztízsű megmérettetésének, a Pannon Bormustrának június 2-án, a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét. 112 pincészet 270 nevezett borából 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet. Idén a legjobb vétel kategóriában is hirdettek eredményt és 3 különdíjas bort is ünnepeltünk.
Hova térj be borozgatni a Balaton környékén?
A balatoni borvidék Magyarország egyik legrégibb, történelmi borvidéke. Régészeti leletek szerint már az egykori Pannoniában, azaz a rómaiak idejében folyt szőlőművelés a Balatonfelvidéken.
Milyen bort igyunk a nyáron?
Ahogy az étkezésnek, úgy a boroknak is van egy bizonyos szezonalitása. A pompás, nemes, testes vörös borokat, muzeális értékű aszúkat nyugodtan el lehet tenni a pincék mélyére - érjenek tovább szépen őszig, télig. Nyáron a könnyű, friss, 1-2 éves fehér borokat, és a legfrissebb, azaz a 2008-as évjáratú rosékat érdemes választani.
Még nem teszik ki a Megtelt táblát
Megtelhet-e egy város fesztiválozókkal? A Hegyalja szervezőinek nem titkolt célja, hogy Tokaj és Rakamaz szálláshelyeit a 10 éves fesztivál látogatói foglalják el július 15. és 19. között - és a szálláslehetőségeket böngészve úgy tűnik, hogy ezt sikerült már most elérni, bő egy héttel a fesztivál kezdete előtt. Aggodalomra azonban nincs ok, a sátorhelyeken túl a környéken számtalan szálláshely várja a hegyaljásokat.
Poháretikett - Melyik borhoz, milyen pohár illik?
Ha szeretjük a finom borokat, tiszteljük meg azzal, hogy a megfelelő pohárba töltjük őket. Mindegyiket olyanba, amelyben legjobban kibontakozhat a maga teljes szépségében. Így nekünk is tökéletes élvezetet nyújthat.