Életforma.hu

GASZTRO

Zétától Zétáig

Szeretnék venni valamit a férjem születésnapjára, de ne foglaljon a lakásban túl sok helyet - így fogalmazott egy francia hölgy, amikor szerette volna meglepni valamivel magyar származású párját! Így kezdődött annak a mádi Holdvölgy borászatnak a története, amelyik varázslatos kóstoló estet rendezett a sajtó munkatársainak a napokban. A házaspár először csak egy kis parcella tulajdonosa lett, majd bővítették a területet, és rájöttek a tokajinak nincs párja. Szakemberekkel nekiláttak a borkészítésnek, az újításoknak.    

Holdvölgy pince, Kép: Holdvölgy

A Holdvölgyben a tradicionális szőlőművelés eredményével találkozhatunk, ami a legmodernebb borászati technológiával párosult. Céljuk nem más, mint az egyes évjáratok esszenciáját palackba zárni a Holdvölgy száraz és édes borkülönlegességeiben. Mindezt Mád 7 történelmi dűlőjének 22 parcellájából kézzel szüretelt, kimagasló minőségű szőlőből. Ott található a környék leghosszabb, vagyis 2 km-es pincerendszere. A 109 pinceágból 300 méter csak hordó! Télen-nyáron 12 fokos a levegő, páratartalma 98 %. Aki nem hiszi, járjon utána! Érdemes, hisz elnyerték a legjobb pincelátogatás díját az idei Vince Awards gálán.

A gyöngyöző és a szerkesztő, Kép: Polákovics Zsófi

A jó hangulatú budapesti kóstolót a HOLD AND HOLLO UPPP 2015-ös zéta gyöngyöző borral kezdtük. Neve a Holdvölgyre és a hollóra is utal - már csak azért is, mert a holló a környék címerállata. Az alkotók valami újdonságot szerettek volna kitalálni. Az közismert, hogy a tokaji borvidéken későn szüretelnek, de pont egy évvel ezelőtt nekiálltak leszedni egy területet. Kockáztattak, és beletaláltak. 2200 palack, természetes pezsgésű, elegáns, virágos, gyümölcsös nedű lett belőle. Nemcsak egyedülálló az ízvilága, küllemre is üde és meghökkentő: címkéje ugyanis szilikonból készült. Ettől nem csúszik ki az ember kezéből, ráadásul foszforeszkál, és a hölgyek előszeretettel viselik karkötőként egy-egy pincelátogatás után. Kedves Olvasó, ne tolongj, a zéta gyöngyöző borból egyetlen flaska sem maradt, akkora lett a sikere! Mint kóstoló, csak remélni tudom, hogy az idei korai szüret is ugyanilyen sikeres lesz!

Holdvölgy, vincellerház, Kép: Höldvölgy

Ha csak ezt az egyet kóstoltuk volna, már boldogan álltunk volna fel, de még hét pompás különlegesség várt ránk. Szerintem a legtöbbre az elegancia volt a legjellemzőbb! Volt köztük olyan, amihez külön fogást álmodott egy francia francia séf! A legintenzívebb, illetve, ahogy többen megjegyezték a legszexibb bornak a HOLDVÖLGY Signature 2007-et tartották. Ez a bor is az újdonság iránti vágyból született. A válogatást legelőször 2007-ben alkották meg, és rögtön csúcskategóriás lett. A szilvás-konyakos ízvilágú nedű érdekessége, hogy "csak" egy évig tartják hordóban, és utána palackozzák.

Gyűjtők figyelmébe ajánlom a HOLDVÖLGY Signature 2011-et. Az édes, lendületes, gyümölcsös válogatásból körülbelül 300 palack készül, és pár év múlva fantasztikus karácsonyi ajándék lesz belőle. És még ezt is lehet fokozni, mégpedig a HOLDVÖLGY Intuition No. 1.-nal! 2007-ben kezdtek vele kísérletezni, és rá egy évre készült el mostani formájában. A 2013-as évjáratot most palackozzák. 12 fokos alkoholtartalmával a hatputtonyosnak felel meg. Trópusi, gyömbéres, keleties, picit gombás illatával már 2008-ban elnyerte a nevében is szereplő díjat, ami önmagáért beszél.

Ajánlom e sorokat mindazoknak, akik ma legyintenek a tokaji borokra, mert unalmasnak, ódivatúnak tartják! A mádi kóstoló ékesen cáfolta ezt! ... Amúgy egy palack bor a mádi Holdvölgyből szülinapra ugyancsak nem foglal túl sok helyet a lakásban!

Borkedvelőknek
Jegyezd meg: Nivegy-völgy! Egy kerékpár és egy tábla jelzi Zánka felől, a 71-es úton, hogy Barátom, ha felhajtasz a Tagyon Birtokra, azonnal ingyen fröccsöt vagy bodzaszörpöt kapsz! Itt olvasd a részleteket!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.