Mád cikkek

„Szeretem a szőlőm” - interjú Lenkey Géza szőlőbirtokossal
Van egy pincészet Tokaj-Hegyalján, Mádon, amely a Lenkey családé. Ezen a helyen szenvedéllyel és odafigyeléssel készülnek a borok. A szőlőtőkéket gyermekükként szeretik a tulajdonosok, akik tényleg nem a mennyiségre hanem a minőségre törekszenek. Immár húsz éve.

Ilyen a háromlaki Zsirai
Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.

Ha február, akkor furmint!
Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!

Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok
Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte 2017-ben a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt...

Száz bornak is egy a vége: Culture 2009
95 pontot kapott a Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől. Andreas Larsson 2007-ben lett a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa. A bor Larsson úr úgynevezett szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. Gratulálunk!

Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk!
Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. ...És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.

Szédületes időutazásra hív a mádi furmint
Ismét megmutatja egyediségét, poharunkba hozza a mélyben rejlő ásványok ízét és az éltető nap erejéta mádi furmint szeptember elsején és másodikán. Ez az a csoda, mely évszázadokkal ezelőtt megalapozta a Tokaji Borvidék talán legszebb településének hírnevét. A hetedik Mádi Furmint Ünnepre látogatókat különleges borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, színes programok és vendégszerető mádi emberek várják!

Nyert a holdbéli séta!
Két éven belül másodszor lett Magyarország legjobbja a HOLDVÖLGY kincskereső borkóstoló pinceséta! A díj a történelmi pincerendszer hangulatának, a látványvilágnk, a programoknak és a munkatársak szól! Te már kipróbáltad?

Zétától Zétáig
Szeretnék venni valamit a férjem születésnapjára, de ne foglaljon a lakásban túl sok helyet - így fogalmazott egy francia hölgy, amikor szerette volna meglepni valamivel magyar származású párját! Így kezdődött annak a mádi Holdvölgy borászatnak a története, amelyik varázslatos kóstoló estet rendezett a sajtó munkatársainak a napokban. A házaspár először csak egy kis parcella tulajdonosa lett, majd bővítették a területet, és rájöttek a tokajinak nincs párja. Szakemberekkel nekiláttak a borkészítésnek, az újításoknak.

Foci- és bortörténeti esemény egyszerre Bordeaux-ban!
Amikor a magyar labdarúgó válogatott a bordeaux-i Matmut Atlantique stadionban pályára lép holnap este Ausztria ellen a futball Európa-bajnokságon, a világ egyik borkereskedelmi központjaként számon tartott délnyugat-franciaországi város futurisztikus stílusú, új bormúzeuma, a La Cité du Vin különleges borkóstolóval tiszteleg az osztrák és a magyar borkultúra előtt. A sport és bor kapcsolatát egyedi módon hirdető rendezvényen Magyarországot a mádi Holdvölgy borászat képviseli, egy száraz és egy édes tokaji fehérbor-különlegességgel.
A kecske és a furmint fantasztikus találkozása
Mádon évek óta azt képviselik, hogy a kecskehús és a száraz furmint együttese adja a legharmonikusabb ízhatást. A következő receptben szereplő kecskeételt a kerti fűszerek és a furmint kettőse teszi különlegesé.
Kecskesajtos saláta Mádról
Az ebben a receptben szereplő kecskesajt tudatos választás: az észak-magyarországi településen ugyanis több kecskefarm is működik, húsa és a tejtermékek ott egész évben frissen fellelhetők.
Nyári zamatok a történelmi borvidékről
Nem a fajsúlyos borok ideje a nyár, mégis érdemes kipróbálni egy-egy könnyű különlegességet - hozzá pedig a megfelelő étkeket! Ezt ajánlják a mádi borászok és séfek!
Borjú tatár, karalábé carpaccio, salsa verde
Különleges nyers ételnek számít a tatárbifsztek. Akár hihető, akár nem, ezen is lehet egyet csavarni! Itt egy új recept Észak-Magyarországról, a mádi borvidékről!