Életforma.hu


„Szeretem a szőlőm” - interjú Lenkey Géza szőlőbirtokossal

„Szeretem a szőlőm” - interjú Lenkey Géza szőlőbirtokossal 

Van egy pincészet Tokaj-Hegyalján, Mádon, amely a Lenkey családé. Ezen a helyen szenvedéllyel és odafigyeléssel készülnek a borok. A szőlőtőkéket gyermekükként szeretik a tulajdonosok, akik tényleg nem a mennyiségre hanem a minőségre törekszenek. Immár húsz éve.
Ilyen a háromlaki Zsirai

Ilyen a háromlaki Zsirai 

Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.   
Ha február, akkor furmint!

Ha február, akkor furmint! 

Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!
Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok

Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok 

Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte 2017-ben a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt...
Száz bornak is egy a vége: Culture 2009

Száz bornak is egy a vége: Culture 2009 

95 pontot kapott a Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől. Andreas Larsson 2007-ben lett a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa. A bor Larsson úr úgynevezett szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. Gratulálunk!
Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk!

Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk! 

Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. ...És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.  
Szédületes időutazásra hív a mádi furmint

Szédületes időutazásra hív a mádi furmint 

Ismét megmutatja egyediségét, poharunkba hozza a mélyben rejlő ásványok ízét és az éltető nap erejéta mádi furmint szeptember elsején és másodikán. Ez az a csoda, mely évszázadokkal ezelőtt megalapozta a Tokaji Borvidék talán legszebb településének hírnevét. A hetedik Mádi Furmint Ünnepre látogatókat különleges borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, színes programok és vendégszerető mádi emberek várják!
Nyert a holdbéli séta!

Nyert a holdbéli séta! 

Két éven belül másodszor lett Magyarország legjobbja a HOLDVÖLGY kincskereső borkóstoló pinceséta! A díj a történelmi pincerendszer hangulatának, a látványvilágnk, a programoknak és a munkatársak szól! Te már kipróbáltad? 
Zétától Zétáig

Zétától Zétáig 

Szeretnék venni valamit a férjem születésnapjára, de ne foglaljon a lakásban túl sok helyet - így fogalmazott egy francia hölgy, amikor szerette volna meglepni valamivel magyar származású párját! Így kezdődött annak a mádi Holdvölgy borászatnak a története, amelyik varázslatos kóstoló estet rendezett a sajtó munkatársainak a napokban. A házaspár először csak egy kis parcella tulajdonosa lett, majd bővítették a területet, és rájöttek a tokajinak nincs párja. Szakemberekkel nekiláttak a borkészítésnek, az újításoknak.    
Foci- és bortörténeti esemény egyszerre Bordeaux-ban!

Foci- és bortörténeti esemény egyszerre Bordeaux-ban! 

Amikor a magyar labdarúgó válogatott a bordeaux-i Matmut Atlantique stadionban pályára lép holnap este Ausztria ellen a futball Európa-bajnokságon, a világ egyik borkereskedelmi központjaként számon tartott délnyugat-franciaországi város futurisztikus stílusú, új bormúzeuma, a La Cité du Vin különleges borkóstolóval tiszteleg az osztrák és a magyar borkultúra előtt. A sport és bor kapcsolatát egyedi módon hirdető rendezvényen Magyarországot a mádi Holdvölgy borászat képviseli, egy száraz és egy édes tokaji fehérbor-különlegességgel.  

A kecske és a furmint fantasztikus találkozása 

Mádon évek óta azt képviselik, hogy a kecskehús és a száraz furmint együttese adja a legharmonikusabb ízhatást. A következő receptben szereplő kecskeételt a kerti fűszerek és a furmint kettőse teszi különlegesé.

Kecskesajtos saláta Mádról 

Az ebben a receptben szereplő kecskesajt tudatos választás: az észak-magyarországi településen ugyanis több kecskefarm is működik, húsa és a tejtermékek ott egész évben frissen fellelhetők.

Nyári zamatok a történelmi borvidékről 

Nem a fajsúlyos borok ideje a nyár, mégis érdemes kipróbálni egy-egy könnyű különlegességet - hozzá pedig a megfelelő étkeket! Ezt ajánlják a mádi borászok és séfek!

Borjú tatár, karalábé carpaccio, salsa verde 

Különleges nyers ételnek számít a tatárbifsztek. Akár hihető, akár nem, ezen is lehet egyet csavarni! Itt egy új recept Észak-Magyarországról, a mádi borvidékről!