Életforma.hu

GASZTRO

Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk!

Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. ...És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.  

 

Holdvölgy vincellerház, Kép: Höldvölgy

Világtól elzárva, a Bajor Királyi Pincészetben őrzik minden idők legöregebb tokaji aszús borpalackját 1684. óta. Sötétbarna, nyoma sincs rajta bármilyen elváltozásnak - állítják a szakavatottak.

Lába kelt viszont a Fugger-család lengyel ága híres varsói tokaji gyűjteményének a II. világháborúban. Ez idő tájt az orosz Zsukov marsall zárt körű tokaji borkóstolót tartott, és a titkos beszámolók szerint a tisztek rendkívül elégedettek voltak.

Itthon az a szokás, hogy a születésnapra kapott tokajit az esküvőn kell felbontani - persze nem állítva a szobában, a szekrénysor tetején kell őrizni!

Mád
Vulkanikus talaját mintegy 60 cm-es termőföld borítja, amit az egykori, mintegy 6 ezer gejzír ásványi anyaga gazdagítja. A területet a Pannon-tenger borította, kivéve a Király-dűlőt.

Az első írásos emlékek 1280-ban születtek a szőlős vidékről, majd egy 1328-as irat arról tanúskodik, hogy az Anjouk is megerősítették a tényt. Számos gazdag földbirtokosnak voltak területei a környéken, de a politika beleszólt az aszúszemekbe is! Wesselényi bukása után például elidegenítették földjeit, és egy úgynevezett Haláki Mártonra bízták az ültetvényeket. Buzgón állt neki a területek felméréséhez, és a különböző adottságok alapján 4 osztályba sorolta a környék borait. Már akkor, az 1670-es években kiderült, hogy Mád és környéke egy kicsit több, egy kicsit jobb, mint az egész, egyébként is rendkívül kiváló Tokaji Borvidék.

Az eredetvédők sajtóbemutatója, Kép: László Márta

A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület azt tűzte ki célul, hogy a környék és a természet védelme mellett, szigorú szabályai szerint megőrzi a világ legbonyolultabb, legnehezebb és egyben legdrágább borkészítésének módszerét. Ma 14 borászat és pincészet szövetsége.

Borkóstolójuk a Holdvölgy Borászat Hold and Holló UPPP 2016-os könnyű, bohém gyöngyözőborával indult. Szobolits Andrea sajtófőnök elmondása szerint a palackok színes, vidám, szilikonos külcsínével elsősorban a fiatalokat akarták megtalálni, és rögtön bulikhoz, partikhoz, salátákhoz, grillezett falatokhoz ajánlotta a könnyed italt. Talált! Tavaly a zöld címkést, vagyis a száraz testvért kóstoltam, valami remek volt. A törvényváltozásnak köszönhetően manapság, más borvidékeken is szívesen kísérleteznek a gyöngyöző borokkal, a pezsgőkkel.

Demeter Endre és Barta Károly borász ezután a Royal Tokaji Borászat 5 puttonyos furmint-hárs házasítású aszúját kóstoltuk, majd annak nagy testvérét, a 6 puttonyost. Mindkettő remek, a második valóban csúcs. Az angol tulajdonos nagy területen gazdálkodik, ismertségével sokat segít abban, hogy a mádi gazdák máshol is elismertségre tegyenek szert. A borászok úgy fogalmaztak, hogy ezek a borok a szőlőben születnek. Ha hisznek benne, és a helyiek önmagukban is, akkor ott csak csúcsborok születhetnek, és persze ettől függ a mádiak jóléte is!

Lexikon
A tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai Borvidéken előállított borkülönlegesség. Évszázados technológiával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése, és az azt követő különleges borkészítési eljárás. A készítéskor 1 gönczi hordó (azaz 136 liter) borhoz vagy musthoz annyi puttony ( kb. 25 kg) aszúszemet adnak, ahány puttonyos aszúbort szeretnének készíteni. További megkötés, hogy az aszúszemeket, kézzel, egyenként kell szedni, de ez nálunk eddig is így történt!

Tiszta furmint varázsolt el, amikor a  Barta Pincészet 2013-as Öreg Király-dűlői 6 puttonyos aszúját kóstoltuk. Gyümölcsös, aszalt sárgabarackos ízek, illatok törtek elő. A szomszédból érkezett a Demetervin Királyfurmintja! Mindkettő organikus bor. Ahol nincs szőlő, ott az erdő, az őzek, és persze a seregélyek munkálkodnak.

Árvay János az Év Borásza 2017-ben. 2011-es, hatputtonyos aszújára azt mondta a két szakember: ennél a bornál minden vita lezárul! Egy korty, és jön a békés csönd! Ki kell próbálni! Én még azt tenném hozzá, hogy kéksajttal egyszerűen varázslatos!!!

Érlelt aromák jönnek elő, ha a Demetervin 2011-es, hatputtonyos tokaji aszúját kóstolod! Ennél a bornál már mélyülnek a színek, az ízek. Kínálja magát a hordó vaníliás ízvilága is.

Mádi borkóstolás után, Kép: László Márta

Ízében, illatában rendkívül összetett, az aszalt sárgabarack érződik a fűszerezettséggel, amiből jól kivehető a pirospaprika is. Ezt Andrea Larsson, a világ legelismertebb sommelier-je mondta a Holdvölgy Borászat 2009-es Culture 6 puttonyos aszújáról. Elvarázsolta a dűlő-válogatott furmint - ahogy engem is. A mester az úgynevezett szezonális vakkóstolón a nemzetközi sztenderdek szerint maximálisan adható 100-ból 95 pontra értékelte a HOLDVÖLGY Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszúját, amely így a 640 borból álló mezőnyben egyedüliként kapott ilyen magas pontszámot. Andrea Larsson még hozzátette, Tokaj minden szempontból egyedülálló, és eljött az idő, hogy a tokaji aszú elfoglalja méltó helyét a világban.

Orosz Gábor 2007-es, 6 puttonyosa tett fel a koronát a borsorra. 1-1,5 évig erjed a nedű a hordókban, mire elindul világhódító útján. Ez egy igazi mestermunka!

Mádi borkóstolás után, Kép: László Márta

Ünnepeljük tehát az aszút! Magyar kezdeményezésre éppen mától minden december 10-én ünnepeljük világnapját! Legyen mindannyiunk asztalán egy üveg karácsonykor és szilveszterkor, ha lehet!

Hiába, a vaddisznó is az édesebbet szereti…
Borszaküzletekben, Michelin-csillagos és elegánsabb budapesti illetve miskolci éttermekben már jól ismerik a bükki borokat. Ami még nem a Tokaj-hegyaljai és már nem az Egri Borvidék, nos, azt nevezzük Bükki, avagy korábbi nevén Bükkaljai Borvidéknek. A napfényben gazdag, csapadékban szegény és az országos átlagnál hűvösebb területen elsősorban fehér borok születnek, de ennél sokkal gazdagabb a prémium kínálat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.