Még mindig gyakran tapasztalható, hogy nem a megfelelő pohárba töltik a bort, vagy túl sokat töltenek a pohárba, vagy helytelenül veszik kézbe a poharat. Ráadásul az üzletek tele vannak cseppet sem olcsó, különböző fajtájú, méretű és színű boros poharakkal, így könnyű eltévedni a poharak dzsungelében. Pedig csak a megfelelő pohárban bontakozik ki a bor illata, és élvezhető zamata.
Választásukat megkönnyítendő, szeretnénk a borkedvelőknek iránymutatást adni, milyen poharakat válasszanak otthonra.
Összeállításunk abban is segíthet talán, hogy ha étteremben rendelnek bort, felmérhessék - éppen a pohár alapján - mennyire igényes és hozzáértő a személyzet.
Mielőtt a különböző borfajtákhoz illő poharakat sorba vesszük, nézzünk néhány alapvető, mindegyikre vonatkozó szempontot:
1.) Felejtsük el a színes poharakat! A bor színét csak tökéletesen átlátszó, kristálytiszta pohárban lehet élvezni.
2.) A palackban "bezárkózik" a bor, ezért több-kevesebb, fajtától és évjárattól függő levegőztetés szükséges, hogy illata, zamata kibontakozzon. Ezért a pohár hosszú szárának funkcionális és élvezeti jelentősége van. A poharat csak a száránál, vagy a talpánál tanácsos megfogni. A kelyhen óhatatlanul megjelenő ujjlenyomat sokat ront a bor esztétikai élvezetén. És csak a száránál fogva tudjuk finoman "megpörgetni", megszellőztetni a bort a pohárban.
3.) Mindig a nagyobb kelyhű, és arányosan magasabb poharat válasszunk a vörös bornak, és a kisebbet a fehérbornak.
4.) A pohár méretére és űrtartalmára ma már nincsenek aranyszabályok. A kehely méretének azonban van jelentősége. A magasság eldöntésénél fő az arányosság! A lényeg, hogy a pohár stabilan álljon. A szép, hosszú szár lehet, kecsesebbnek tűnik, ám a pohár könnyen felbillen!
5.) Az ideális boros pohár szája mindig szűkebb valamelyest, mint a legszélesebb pontja. Ez biztosítja, hogy a bor illatát a levegőztetés után a legjobban élvezhessük.
6.) A bort mindig csak a pohár legszélesebb pontjáig töltsük, vagy engedjük tölteni. Így tudjuk megpörgetni, anélkül, hogy kilöttyenne, meglátni a pohár falán visszacsorgó bor testességét, a poharat kissé megdöntve pedig a bor színét érzékelni.
7.) Fontos, hogy vékony falú legyen a pohár. Kitöltéskor ugyanis a bor azonnal átveszi a pohár hőmérsékletét.
S, íme vegyük sorra tehát, milyen poharakból élvezhetjük legjobban a borokat.
Pezsgő
A magas, szűkülő szájú pohárból lassan, gyöngyözve távozik a szénsav, a minőséget jelző buborékok jól láthatók a kehelyben, és az élvezeti érték sem illan el olyan gyorsan, mint a széles szájú, alacsony kelyhűekből. Űrtartalma maximum 1 dl, mert a pezsgő hidegen, frissen töltve a legélvezetesebb. Tartsuk hidegen a palackot, és inkább többször töltsünk!
Fehérborok, rosék és sillerek
A kifinomult borfogyasztók más és más pohárba töltik még a különböző fajtájú fehér borokat is. A klasszikus fehér boros pohár kb. 20-22 cm magas, arányosan karcsú, szépen ívelt kelyhű. A különböző típusok között a kehely öblösségében van eltérés. A két legjellegzetesebb, és leggyakrabban használt a rizlinges és a chardonnay-s.
A chardonnay (ejtsd: sárdonné) szőlőből készülő borok "őshazájában", a francia Montrachet borrégió borászai e nemes nedű számára külön poharat gyártattak néhány évtizede, mely éppen formája miatt vált elterjedtté. Ez a pohár ugyanis a chardonnay mellett ideális a testesebb, érettebb, barrique hordóban érlelt fehér borokhoz, vagy a fehér borokból készült cuvée-khez is.
Ugyanezt a poharat ajánlanám a rosékhoz, és a sillerekhez is, melyek mintegy átmenetet képeznek a fehér és a vörös borok között, ám mivel vörös szőlőből készülnek, testesebbek, zamatosabbak, így nagyobb kehely dukál nekik élvezhetőségük érdekében.Vörösborok
A legnehezebb a vörös borokhoz megfelelő poharat választani. Számtalan formájút, méretűt gyártanak a neves üveggyárak. A lényeg, hogy kelyhe jelentősen nagyobb és szélesebb, mint a fehér borosoké. Két alappohár tekinthető ideális választásnak, a burgundi és a bordeaux-i. Az elnevezés nem véletlenül utal a két híres, francia borvidékre: az eltérő klimatikus viszonyok, az ott ideálisan termeszthető szőlőfajták, és a borkészítési technológia különbözőségei más bortermelő országokra - így Magyarországra is - jellemzőek.
A két pohár gyakorlatilag azonos szélességű, ám a burgundi inkább tömzsi, míg a bordeaux-i magasabb. Az eltérés jelentősége pontosan a bennük kóstolgató borok különbözőségében van. A burgundi pohár ideális a gyümölcsös, zamatos, illatos, közepesen testes, néhány éves, "egyszerű" vörös borokhoz. A bordeaux-i poharat kell választani a testesebb, érettebb, magas tanninokkal büszkélkedő vörös borokhoz.Édes fehérborok
Külön pohár kell a kései szüretelésű, természetes édes fehér boroknak és tokaji szamorodniknak, valamint az aszúknak. Formája igen hasonló a fehér boroséhoz, ám kisebb a kelyhe, és alacsonyabb is.
Mint mindenben, a poharak beszerzésében is köthetünk kompromisszumot, már csak annak okán is, hogy kinek-kinek lehetnek kedvenc borfajtái, amelyeket rendszeresen fogyaszt. Ám az alappoharak nélkül elmaradhat a várt élvezet is.
Ezúton is köszönjük a Budavári Fortuna étteremnek a fotózáshoz nyújtott segítséget.
Lovas Katalin
Fotó: Förster Tamás
A cikk rövidített változata megjelent a Piac és Profit szeptemberi számának NHD mellékletében.