Életforma.hu

GASZTRO

Összefogásból mátrai borünnep

Vár Rád a Mátra! - szólt a Mátra Open borászatinak szlogenje, akik azzal a nem titkolt céllal fogtak össze 2017 elején, hogy felhívják a figyelmet a kiváló mátrai borokra, mondhatni kinyissák a Mátra kapuit.

Kép: pixabay

Július utolsó hétvégéjén az együttműködés egy újabb mérföldkövet ért el: ezúttal a gyöngyösi 110 éves Dubicz Borászat és Szőlőbirtok épülete adott otthont a fesztiválsorozat következő állomásának.

Négy, a vidékért, annak hagyományaiért és persze a kiváló borokért végtelenségig rajongó fiatal borász – Babiczki Laci (Babiczki Pince), Dunai Detti (Dubicz Borászat és Szőlőbirtok), Kerekes Tomi (Kerekes Szőlőbirtok és Pince) és Kovács Zita (Kovács és Lánya Borászat) – idén év elején hívta életre a Mátra Open rendezvénysorozatot, melynek során a vendégek egy-egy, a tagok valamelyik által szervezett mátrai borünnepen kóstolhatnak bele a legkiválóbb borokba.

A 2017. július 29-én megrendezett Mátra Open Nyári Borfesztiválon a négy alapító mellett a Gobri Pince, a Maróti Pince és a Bata-Loyal Borászat és Szőlőbirtok is képviseltette magát, így a fesztivál teljeskörű betekintést nyújtott a Mátrai Borvidék borkészítésébe.

A rendezvény egyik különlegessége volt, hogy a látogatók megtekinthették a házigazda Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 110 éves pincerendszerét, melyben a XXI. század modern acéltartályos technológiája mellett a 100 évvel ezelőtt használt 6000 literes, faragott hordók, vagy éppen az 1960-as években épített 30-80 000 literes, épített betontartályok is megtalálhatóak.

„Rengeteg kiváló mátrai bor készül: a friss, illatos boroktól egészen a nagytestű borokig, széles a skála” – meséli Dunai Bernadett, kiemelve, hogy egy-egy ilyen rendezvény remek lehetőség, hogy megmutassák a különböző eljárások, fajták értékeit.

Kerekes Tomi szerint a Mátra Open célja, hogy a vendégek turisztikai és borászati szempontból is felfedezzék Magyarország e csodálatos régióját, mely a legnagyobb történelmű hegyvidéki borvidék.

Az összefogás nem csak az ilyen borkóstolásokban mutatkozik meg, hanem a Mátrai Borászok Egyesületének tagjaiként számtalan lépést tesznek a borvidék és tágabb értelemben a mátrai turisztikai régió népszerűsítése érdekében: a térség meghatározó borászaiból álló közösség tagjai többek között megálmodták és létrehozták a "Mátra Superior" eredetvédett bor kategóriát, melyet a 2017-es szürettől a bortörvényben foglaltak alapján a Mátra csúcsboraként készíthetnek a termelők. „Ez a kategória lesz a régió egyedi, sajátos ízvilágát bemutató, a Mátra vulkanikus területeit kiválóan hangsúlyozó borok termékpiramisának csúcsa.” – fejti ki Babiczki Laci.

„A bor egyik legcsodálatosabb értéke, hogy közösségteremtő” – mondja Kovács Zita. A Mátra Open borászai a szüret előtt még egy különleges rendezvényre készülnek: a 2017. augusztus 19-i Dűlőtörő Kisvasút névre keresztelt eseménynek a Babiczki Pince ad majd otthont.

Kép: husimado-eger.blog.hu

 

Apropó, bor! Ez a csodás étel is igényelt némi vörösbort a készítés közben. Szerintünk érdemes megnézni a receptjét, bizonyára sokak érdeklődését felkelti majd ez a ragu. Receptért kattints a képre!

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.